Frisse oksels zonder rotzooi: citroen!

In de badkamer hebben we al een grote opruiming gehouden. In het tiny house filteren we straks ons eigen grijze water en dan zijn chemische producten uit den boze. Ook voelen we ons niet meer fijn bij een aantal ingrediënten die in veel producten van bekende merken gebruikt worden. Eerst hebben we producten met microplastics erin verbannen. Dat bleken er best wel een aantal te zijn, vooral bodylotions en scrubs zijn berucht om hun plastic inhoud. Daarna gingen we onder andere letten op de stof SLS (sodium lauryl sulfate) in onze shampoo en douchegel. Deze best wel agressieve stof wordt toegevoegd om zijn reinigende werking en zorgt ervoor dat producten goed gaan schuimen. En dat geeft het gevoel dat de shampoo of douchegel goed werkt. SLS wordt echter vaak gewonnen uit palmolie en dat is niet zo duurzaam. Bovendien zorgt de te agressieve reiniging ervoor dat je vaker je haar wilt wassen, omdat je hoofdhuid teveel talg gaat aanmaken. Wij gebruiken nu alleen nog maar natuurlijke producten om ons te wassen. En ook voor mijn oksels wilde ik graag een natuurlijk alternatief en het liefst verpakkingsvrij/arm.

‘Vroeger’ gebruikte ik altijd een roller van Sanex en daarbij lette ik er wel op dat er geen aluminium in zat. Deze rollers zijn echter helemaal van plastic en bij dagelijks gebruik gooide ik er heel wat weg op jaarbasis. Zonde! Ik ging op zoek naar een alternatief en vond deze van Lamazuna. Ik heb het een tijdje gebruikt en vond de werking prima. Je maakt het blokje nat onder de kraan en wrijft er vervolgens mee onder je oksel. Het blokje gaat lang mee, want je ziet na een paar maanden gebruik nog nauwelijks verschil in grootte. Maar na een tijdje smeren viel me op dat de huid van mijn oksels verkleurde. Niet zo’n fijn idee, dus met deze deodorant ben ik gestopt. Gelukkig kregen mijn oksels hun oorspronkelijke kleur weer terug. Ik heb geen idee of dit vaker voorkomt of dat mijn huid gewoon raar reageerde.

Ik heb daarna een tijdje gewoon maar geen deodorant gebruikt. In eerste instantie was ik wel bang voor zweetplekken in mijn kleding en onaangename geurtjes, maar mijn oksels bleven aanzienlijk droger zónder deodorant! En met de geurtjes viel het ook 100% mee. Natuurlijk rook ik aan het einde van de dag weleens wat, als ik bijvoorbeeld een sprintje naar de trein had getrokken, maar over het algemeen was ik fris en fruitig. Met de afgelopen warme dagen wilde ik toch graag iets gebruiken, want met temperaturen van 30 graden zweet je al als je een pink optilt. Tijdens de Nationale Dag voor Duurzaamheid in het Hoger Onderwijs had ik gesproken met een studente die me vertelde dat zij citroensap gebruikte als deo. Dat moest ik natuurlijk ook proberen!

Het heeft even geduurd voordat we eraan dachten om een biologische citroen mee te nemen van de supermarkt, maar deze week is de citroendeotest officieel begonnen. Het is heel simpel: je snijdt een plakje van de citroen, dept hiermee onder beide oksels en laat het even drogen. Hier en daar zat er wat vruchtvlees onder mijn oksel, dat heb ik natuurlijk even weggehaald 😉 Als het sap opgedroogd is, voelen mijn oksel niet plakkerig. Ook ruiken ze niet overdreven naar citroen. De alternatieve deo doorstond een dagje wandelen in de zon en een bootvaart in elk geval met glans. Ik rook aan het einde van de dag nog fris en fruitig (haha). Ook na mijn eerste rondje hardlopen na tien maanden (!) stilstand was er geen zweetlucht te bekennen. Niet gedacht dat zoiets simpels als citroen zo goed zo werken!

De plakjes citroen zijn meerdere dagen te gebruiken wanneer je ze in een afgesloten bakje bewaart, zodat je lang kunt doen met één citroen. Helemaal afvalvrij is het natuurlijk niet, maar het afval dat ik ervan heb, kan zo op de composthoop. Ik heb de ‘citroensapdeo’ ook geprobeerd direct na het scheren van mijn oksels, dat prikt een heel klein beetje, maar niet noemenswaardig. Omdat mijn oksels niet naar citroen ruiken, ben ik ook niet zo bang dat ik wespen of andere insecten zal aantrekken. Ik ben namelijk allergisch voor prikbeesten, dus hou ze het liefst op grote afstand. Ik ga deze natuurlijke ‘deodorant’ de komende tijd uitgebreid testen en hou jullie op de hoogte!

Ik ben benieuwd: wat gebruik jij als deodorant? En hoe bevalt dat?

15 Comments

 1. Oh, wat goed dit! Ik heb mijn aluindeo even aan de kant gezet om andere deo’s te proberen. Over de DIY-deo’s met baksoda hoor ik verschillende verhalen (ook over verkleuringen inderdaad), maar je zou blijkbaar ook met alleen kokosolie of citroensap kunnen smeren. Ik ben deze week met de kokosolie bezig en wilde daarna citroensap gaan proberen. Heel fijn dus om te horen dat het bij jou in ieder geval goed gaat!

  • Natasja

   Ah, ben benieuwd hoe de kokosolie bevalt! Ja, ik denk dat de verkleuring bij die andere deo ook van de baksoda kwam. Tja, als je er ook de wc mee kunt schoonmaken…;)

  • Natasja

   Ik merk nu wel dat het na het scheren wel erg irriteert, dus daar moet ik nog wat op vinden. Ze zijn nu weer een dagje deo-loos 🙂

 2. Rianne

  Citroen, dat wist ik ook nog niet, dat je dat kon gebruiken 🙂 Ik gebruik kokosolie of niets. Hangt er een beetje vanaf of ik van huis moet en hoe warm het is. Baking soda heb ik ook geprobeerd, maar daar kreeg ik inderdaad ook verkleuring van de huid van en op een gegeven moment ook irritaties. Ik moet wel zeggen, toen ik nog werkte (lichamelijk intensief werk) toen was de kokosolie alleen eigenlijk niet voldoende, maar toen had ik zoiets van ja het is ook menselijk om te gaan zweten als je zo druk bezig bent en mn collega gaf aan dat het wel mee viel en ze me niet van meters ver kon ruiken haha 🙂 en van dichtbij was het ook nog te overzien. Dus ach, vooruit. En nu heb ik dus het geluk dat ik niet meer werk en dus ook minder in echte sociale intensieve zweet situaties terecht kom 🙂

  • Natasja

   Hoe voelt het om alleen kokosolie onder je oksels te gebruiken? Blijft dat niet een beetje vettig? En ‘sociale intensieve zweetsituaties’, mooi omschreven, hahaha 🙂

   • Rianne

    Ja je moet wel opletten dat je er niet teveel opsmeert en ik denk dat je ook wel een beetje moet opletten wat voor kleding je draagt. Ik draag zelf altijd een driekwart longsleeve onder mijn shirts als soort van hemd, dus dat neemt bij mij de eventuele olie op, maar als je direct je goede kleding erop draagt zou het misschien wel vlekken kunnen geven. Alhoewel ik moet zeggen dat het bij mijn longsleeves best wel meevalt, het gaat er tenminste wel uit in de was en is eigenlijk alleen echt te zien met warm weer en die ‘sociale intensieve zweetsituaties’haha 🙂 Het is denk ik wel handig om het aan te brengen en dan even te wachten met gelijk wat aan te trekken en het dus niet al te dik in te smeren. Maar ik hoef me dus eigenlijk nooit in nette kleding te wurmen omdat ik dus niet meer werk, dus dat scheelt ook wel een hoop en die ‘sociale intensieve zweetsituaties’ 🙂 kan ik dus mooi vermijden, dus ja dat zorgt er wel voor dat ik met veel minder rekening hoeft te houden in het gebruik van kokosolie. 🙂 Overigens denk ik dat het wel fijn is om kokosolie te gebruiken na het scheren van je oksels want het hydrateert je huid weer. En dan wel de biologische extra virgin kokosolie met alle voedingsstoffen er nog in 🙂 ik gebruik zelf die glazen pot van Raw Organic Food.

    • Natasja

     Mmm, dat is zeker een idee, om als hydratie bij irritatie te gebruiken. Ik ga het proberen, dank voor de tip :)!

     • Rianne

      Graag gedaan, ik hoop dat het wat voor je doet 🙂

 3. Geen deo! Sinds ik geen vlees-vis-zuivel meer nuttig, heb ik het idee dat ik ook minder sterk ruik 🙂 Mooie bijkomstigheid!

  • Natasja

   Ja, fijn is dat hè! Ik gebruik de citroen alleen nog af en toe, maar meestal helemaal niets 🙂

 4. Ik ben sinds 2 maanden op de citroen! Vooral niet teveel, en niet te ver over de hele oksel, omdat het dan wel gaat irriteren. Maar soms kan ik wel 2 dagen op 1 citroenbeurt. Ik ben blij verrast omdat ik vond dat alle deo’s bij mij gingen stinken! En nu ruik ik gewoon NIKS. Nog niet intensief gesport ermee, dus die test moet nog. Maar wat een bijzondere oplossing!

  • Wat leuk om te horen, Sylvia! Fijn dat het zo goed werkt bij jou 🙂

 5. Renita

  Ik gebruikte lange tijd citroen én kokosolie. Eerst de citroen en voor de zachtheid een kleine beetje kokosolie over smeren. Perfecte combi!
  Ik heb daarna deo van Aloe Vera geprobeerd, eerst van Forever Living en nu van Aruba Aloe. Beide schreeuwend duur en naar mijn idee niet altijd even goed werkend.
  Ik ga weer terug naar mijn citroentje en kokosolie!

 6. Ik ben na bijna een jaar citroen met succes vandaag overgestapt op kokosolie met bakingsoda. Beetje citroen door gemengd en het begon weer heftig te prikken. Citroen maar ff vermijden. Helaas!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *