Plastic afval: moet het nu wel of niet in doorzichtige zakken?

Jeetje, wat een commotie sinds de NOS op 7 juli liet weten dat afvalverwerkingsbedrijven plastic afval, verzameld in gewone ondoorzichtige vuilniszakken, linea recta bij het restafval gooien waarna het gewoon de verbrandingsoven in gaat. Al in januari van dit jaar stuurde de Vereniging van Afvalbedrijven een notitie naar de gemeenten om hen erop te attenderen dat plastic afval aangeboden moet worden in doorzichtige zakken. Maar veel gemeenten, waaronder mijn gemeente Den Haag, hebben dit niet doorgegeven aan hun inwoners. Na vrijdag waren er dus veel mensen, net als ik, boos: we hadden al die tijd voor niets braaf ons plastic afval gescheiden.

Ik besloot afgelopen vrijdag eerst maar eens op onderzoek uit te gaan. In de ‘Acceptatieprocedure PMD’ van de Vereniging Afvalbedrijven valt inderdaad te lezen dat plastic los of in doorzichtige zakken aangeleverd moet worden:

“Om een visuele inspectie te kunnen uitvoeren, is het noodzakelijk dat kunststof verpakkingsafval los of in transparante zakken wordt aangeleverd. Indien het door de wijze van aanlevering niet mogelijk is om een visuele inspectie uit te kunnen voeren (doordat het materiaal bijvoorbeeld in grijze vuilniszakken is aangeleverd), worden deze stoorstoffen – indien mogelijk – met een kraan of shovel gesorteerd en apart gehouden. Wanneer grijze vuilniszakken worden aangetroffen, dan wordt verondersteld dat hierin huishoudelijk restafval zit. Deze zakken worden niet ter plaatse geopend. De goedgekeurde PMD wordt bij de PMD-voorraad geschoven.”

En dit werd ook door Van Scherpenzeel (die volgens een tweet van Jurriaan Spoel ook het afval van de gemeente Den Haag verwerken) bevestigd in het bericht van NOS:

“Van Scherpenzeel keurt regelmatig ladingen vrachtwagens met PMD-afval af, omdat er te veel grijze zakken tussen zitten. Grijze zakken die desondanks toch bij het PMD-afval terechtkomen worden er later tussenuit gevist, om te voorkomen dat er te veel vuil in de verwerkingsmachines terechtkomt.”

Plastic afval gescheiden inleveren in doorzichtige zakken of gewone grijze vuilniszakken

Voordat ik boos de gemeente zou bellen, besloot ik eerst op de website te kijken of de wijze van aanbieden daar wellicht toch vermeld staat. Daar vond ik wel een pagina waar precies beschreven wordt wat er wel en wat er niet bij het plastic afval mag, maar er werd nergens met een woord gerept over de manier van aanbieden. Een telefoontje naar de gemeente bracht ook geen duidelijkheid. De medewerker van het contactcentrum kon ook niets vinden over deze eis en maakte een terugbelafspraak voor me. Helaas ben ik nooit teruggebeld, de gemeente zal het wel druk hebben gehad… Ik heb daarna nog geprobeerd te achterhalen hoe de sortering van het plastic afval en de verwerking daarvan precies geregeld is in Den Haag. Een paar telefoontjes naar verschillende bedrijven (onder andere Haagse Milieu Services, Van Gansewinkel en AVR) maakten me nog niet veel wijzer. Ik besloot het even te laten rusten en mijn terugbelafspraak af te wachten. Er waren ondertussen online al meer boze berichten opgedoken, onder andere Anne Toeters van D66 gaf aan vragen te gaan stellen in de gemeenteraad.

En ineens was daar vrijdag een bericht op de website van de gemeente Den Haag, dat plastic afval inderdaad aangeboden moet worden in doorzichtige plastic zakken. Het bericht zou op 1 juli al geplaatst zijn, maar was door mij en een medewerker van de gemeente zelf niet eerder te vinden… Na het weekend maakte de gemeente het nog mooier: het bericht over het gebruiken van doorzichtige zakken is vervangen door een bericht dat plastic afval in gewone grijze huisvuilzakken tóch gewoon verwerkt wordt:

“Het bedrijf dat voor Den Haag het verpakkingsmateriaal verwerkt, kijkt alles na wat er binnen komt. Bij doorzichtige zakken is makkelijk vast te stellen wat er in de zakken zit. Deze worden meteen gescheiden verwerkt. Ondoorzichtige zakken waarbij duidelijk van buitenaf kan worden bepaald dat er plastic en metalen verpakkingen en drankenkartons inzitten, worden ook gewoon gescheiden verwerkt. Alleen de zakken waar echt restafval in zit, worden apart gehouden en gaan naar de verbrandingsoven. Dat was de afgelopen periode zo en dat blijft zo.”

In dit bericht geeft de gemeente dus aan dat het afvalverwerkingsbedrijf, dat volgens mij Van Scherpenzeel is, ondoorzichtige zakken gewoon verwerkt. En dat is volgens Van Scherpenzeel niet het geval. Wie moeten we dan geloven?

Ik blijf nog steeds twijfelen of de verwerking inderdaad zo gaat zoals de gemeente dat schetst. Waarom geven zowel de Vereniging Afvalbedrijven en Van Scherpenzeel dan aan dat het anders gaat? Uit alle berichten wordt in elk geval wel duidelijk dat het aanleveren in doorzichtige zakken de voorkeur heeft. Dan wordt het plastic afval zeker weten goed gesorteerd en verwerkt. Maar dan komt de volgende vraag: waar haal je die doorzichtige zakken? In een aantal gemeenten in Nederland worden deze gratis verstrekt, zoals bijvoorbeeld in Assen. De gemeente Den Haag laat weten dat de zakken bij de supermarkt verkrijgbaar zijn, maar na eigen onderzoek en berichten van anderen blijkt dit niet het geval te zijn. Online zijn er bulkverpakkingen met Plastic-heroes-zakken te krijgen, waarbij je er 480 stuks voor nog geen dertig euro krijgt. Maar de drempel om op die manier aparte afvalzakken aan te schaffen is voor veel mensen veel te hoog.

Volgens mij heeft de gemeente Den Haag het gevoel dat ze dit probleem opgelost hebben, met het bericht dat al het plastic afval verwerkt wordt ongeacht de manier van aanbieden. Ik denk echter dat het niet zo eenvoudig is en vind dat er nog het nodige aan deze manier van afvalscheiding valt te verbeteren. Zo zou op elke container aangegeven moeten worden dat het plastic aangeleverd moet worden in doorzichtige zakken én moet de gemeente deze gratis verstrekken of zich ervoor hard maken dat deze zakken in de supermarkt verkrijgbaar zijn. Ik waag er maar weer wat telefoontjes en e-mails aan, ik ben benieuwd naar de reactie. Wordt vervolgd…

11 Comments

 1. Ik heb mijn gemeente zojuist gemaild en gevraagd of mijn zorgvuldig gescheiden plastic afval in grijze vuilniszakken wel goed terecht komen. Benieuwd naar hun reactie.

  • Natasja

   Super, Willeke! Ik ben ook erg benieuwd naar de reactie. Laat je me het weten?

 2. Wat een raar verhaal zeg! Je zou toch denken dat als de doorzichtige zakken niet verstrekt worden, dat gewone vuilniszakken dan ook gewoon moeten kunnen. Het is sowieso verwarrend dat het inzamelen bij elke gemeente anders is en soms zelfs binnen de gemeente nog verschilt.

  Is er al een update?

  • Natasja

   Nee, nog geen echte update. Ik ben nog gebeld door een medewerker van de gemeente, maar die kon me niet meer vertellen dan ik al wist. En dat het recyclen van plastic een heel lastig proces is.

 3. Het zal toch niet waar zijn?! Ik heb speciaal extra grote vuilniszakken gekocht om het plastic in te verzamelen! Deze zijn allemaal niet transparant: https://www.huchem.nl/vuilniszakken/

  Is al mijn werk nu voor niets geweest? Ik ga morgen ook maar eens bellen.

 4. Ik heb dezelfde ervaring in Rotterdam. Vragen gesteld naar aanleiding van die uitzending, en mij werd bezworen dat het gewoon in een grijze vuilniszak mocht. Ik vraag door, en de vraag zou worden doorgespeeld, men kwam erop terug. Men kwam er dus níet op terug, maar inmiddels staat er op de website wel, dat het niet in een grijze zak mag. Tsja. Dank u wel, zeggen we dan.
  O, en ze vertellen er gelijk bij, dat ze géén zakken verstrekken. Gooi het er maar los in. Ja, dat helpt….
  Ik heb dus vaak dat mijn dunne transparante pedaalemmerzakjes kapot uit de emmer komen, en dan gebruik ik er dus nóg een…
  Geen idee of de witte, niet zo transparante zakken wél mogen. Want die heeft AH in het handige 35 liter formaat, en die zijn wél sterk genoeg. Wie weet of dit wél wordt geaccepteerd?

 5. Eindelijk iemand die het getracht heeft uit te zoeken. Ik begrijp er ook niets meer van. Het is heel vreemd dat afvalscheiding gepromoot wordt (waar ik het helemaal mee eens ben) en dat er zo weinig belangstelling en initiatief is van de gemeente Den Haag hiervoor. Het PBD-afval is ruim 70% van mijn afval en dat moet ik dan steeds op mijn fiets een kilometer verderop naar een container brengen terwijl ik niet eens zeker weet dat het niet als restafval wordt behandeld.
  Een oproep aan Den Haag: haal plastic afval op of zet meer containers neer en maak het makkelijk om aan de juiste zakken te komen!

 6. Ik vul elke keer een shopper en leeg deze in de plasticbak. Scheelt een hoop geld en gedoe!

 7. Hoi Natasja,

  Bijna een jaar na je blog over plastic afvalscheiden, maar nog even actueel: waar haal je die doorzichtige zakken?! Nou, in Openbare Bieb stadsdeel Segbroek (Den Haag) staat momenteel een stand vd gemeente over afvalscheiden. Ik nam even de moeite om met de ambtenaar die de stand bewaakt in gesprek te gaan. En ik ging naar huis met: twee rollen gele doorzichtige plastic zakken voor plasticscheiden, een tas vol info over afval scheiden in Den Haag, een maatbeker tegen voedselverspilling, een trechter om bakolie in een fles te gieten en een WeCycle- pop-up station voor batterijen, spaarlampen en apparaten. Op de stand draaien ze alle filmpjes van Johan gaat Scheiden van Omroep West, zeer leerzaam.
  De man zei me dat die zakken gratis te verkrijgen zijn op stadsdeelkantoren en bij kinderboerderijen.
  Kortom, ze hebben je blog goed gelezen in het IJspaleis 😉

 8. Ferry Pankras

  In Noord-Holland moet ook iedereen ineens gaan betalen voor de doorzichtige plastic zakken terwijl ze tot en met vorig jaar gewoon gratis verstrekt zijn. Dat zal niet helpen meer mensen aan het afval scheiden te krijgen. Achteruitgang dus en blijkbaar heeft afvalscheiden minder prioriteit gekregen. Gemeente ageren niet en inwoners kunnen individueel te weinig betekenen. Triest.

  • Ferry Pankras

   Rectificatie: inwoners in het verzorgingsgebied van HVC Alkmaar kunnen nog steeds gratis pmd huisvuil zakken bestellen op de site van de HVC.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *