Plastic afval: moet het nu wel of niet in doorzichtige zakken?

Jeetje, wat een commotie sinds de NOS op 7 juli liet weten dat afvalverwerkingsbedrijven plastic afval, verzameld in gewone ondoorzichtige vuilniszakken, linea recta bij het restafval gooien waarna het gewoon de verbrandingsoven in gaat. Al in januari van dit jaar stuurde de Vereniging van Afvalbedrijven een notitie naar de gemeenten om hen erop te attenderen dat plastic afval aangeboden moet worden in doorzichtige zakken. Maar veel gemeenten, waaronder mijn gemeente Den Haag, hebben dit niet doorgegeven aan hun inwoners. Na vrijdag waren er dus veel mensen, net als ik, boos: we hadden al die tijd voor niets braaf ons plastic afval gescheiden.

Ik besloot afgelopen vrijdag eerst maar eens op onderzoek uit te gaan. In de ‘Acceptatieprocedure PMD’ van de Vereniging Afvalbedrijven valt inderdaad te lezen dat plastic los of in doorzichtige zakken aangeleverd moet worden:

“Om een visuele inspectie te kunnen uitvoeren, is het noodzakelijk dat kunststof verpakkingsafval los of in transparante zakken wordt aangeleverd. Indien het door de wijze van aanlevering niet mogelijk is om een visuele inspectie uit te kunnen voeren (doordat het materiaal bijvoorbeeld in grijze vuilniszakken is aangeleverd), worden deze stoorstoffen – indien mogelijk – met een kraan of shovel gesorteerd en apart gehouden. Wanneer grijze vuilniszakken worden aangetroffen, dan wordt verondersteld dat hierin huishoudelijk restafval zit. Deze zakken worden niet ter plaatse geopend. De goedgekeurde PMD wordt bij de PMD-voorraad geschoven.”

En dit werd ook door Van Scherpenzeel (die volgens een tweet van Jurriaan Spoel ook het afval van de gemeente Den Haag verwerken) bevestigd in het bericht van NOS:

“Van Scherpenzeel keurt regelmatig ladingen vrachtwagens met PMD-afval af, omdat er te veel grijze zakken tussen zitten. Grijze zakken die desondanks toch bij het PMD-afval terechtkomen worden er later tussenuit gevist, om te voorkomen dat er te veel vuil in de verwerkingsmachines terechtkomt.”

Plastic afval gescheiden inleveren in doorzichtige zakken of gewone grijze vuilniszakken

Voordat ik boos de gemeente zou bellen, besloot ik eerst op de website te kijken of de wijze van aanbieden daar wellicht toch vermeld staat. Daar vond ik wel een pagina waar precies beschreven wordt wat er wel en wat er niet bij het plastic afval mag, maar er werd nergens met een woord gerept over de manier van aanbieden. Een telefoontje naar de gemeente bracht ook geen duidelijkheid. De medewerker van het contactcentrum kon ook niets vinden over deze eis en maakte een terugbelafspraak voor me. Helaas ben ik nooit teruggebeld, de gemeente zal het wel druk hebben gehad… Ik heb daarna nog geprobeerd te achterhalen hoe de sortering van het plastic afval en de verwerking daarvan precies geregeld is in Den Haag. Een paar telefoontjes naar verschillende bedrijven (onder andere Haagse Milieu Services, Van Gansewinkel en AVR) maakten me nog niet veel wijzer. Ik besloot het even te laten rusten en mijn terugbelafspraak af te wachten. Er waren ondertussen online al meer boze berichten opgedoken, onder andere Anne Toeters van D66 gaf aan vragen te gaan stellen in de gemeenteraad.

En ineens was daar vrijdag een bericht op de website van de gemeente Den Haag, dat plastic afval inderdaad aangeboden moet worden in doorzichtige plastic zakken. Het bericht zou op 1 juli al geplaatst zijn, maar was door mij en een medewerker van de gemeente zelf niet eerder te vinden… Na het weekend maakte de gemeente het nog mooier: het bericht over het gebruiken van doorzichtige zakken is vervangen door een bericht dat plastic afval in gewone grijze huisvuilzakken tóch gewoon verwerkt wordt:

“Het bedrijf dat voor Den Haag het verpakkingsmateriaal verwerkt, kijkt alles na wat er binnen komt. Bij doorzichtige zakken is makkelijk vast te stellen wat er in de zakken zit. Deze worden meteen gescheiden verwerkt. Ondoorzichtige zakken waarbij duidelijk van buitenaf kan worden bepaald dat er plastic en metalen verpakkingen en drankenkartons inzitten, worden ook gewoon gescheiden verwerkt. Alleen de zakken waar echt restafval in zit, worden apart gehouden en gaan naar de verbrandingsoven. Dat was de afgelopen periode zo en dat blijft zo.”

In dit bericht geeft de gemeente dus aan dat het afvalverwerkingsbedrijf, dat volgens mij Van Scherpenzeel is, ondoorzichtige zakken gewoon verwerkt. En dat is volgens Van Scherpenzeel niet het geval. Wie moeten we dan geloven?

Ik blijf nog steeds twijfelen of de verwerking inderdaad zo gaat zoals de gemeente dat schetst. Waarom geven zowel de Vereniging Afvalbedrijven en Van Scherpenzeel dan aan dat het anders gaat? Uit alle berichten wordt in elk geval wel duidelijk dat het aanleveren in doorzichtige zakken de voorkeur heeft. Dan wordt het plastic afval zeker weten goed gesorteerd en verwerkt. Maar dan komt de volgende vraag: waar haal je die doorzichtige zakken? In een aantal gemeenten in Nederland worden deze gratis verstrekt, zoals bijvoorbeeld in Assen. De gemeente Den Haag laat weten dat de zakken bij de supermarkt verkrijgbaar zijn, maar na eigen onderzoek en berichten van anderen blijkt dit niet het geval te zijn. Online zijn er bulkverpakkingen met Plastic-heroes-zakken te krijgen, waarbij je er 480 stuks voor nog geen dertig euro krijgt. Maar de drempel om op die manier aparte afvalzakken aan te schaffen is voor veel mensen veel te hoog.

Volgens mij heeft de gemeente Den Haag het gevoel dat ze dit probleem opgelost hebben, met het bericht dat al het plastic afval verwerkt wordt ongeacht de manier van aanbieden. Ik denk echter dat het niet zo eenvoudig is en vind dat er nog het nodige aan deze manier van afvalscheiding valt te verbeteren. Zo zou op elke container aangegeven moeten worden dat het plastic aangeleverd moet worden in doorzichtige zakken én moet de gemeente deze gratis verstrekken of zich ervoor hard maken dat deze zakken in de supermarkt verkrijgbaar zijn. Ik waag er maar weer wat telefoontjes en e-mails aan, ik ben benieuwd naar de reactie. Wordt vervolgd…

11 Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *