Vijf tips om geen eten meer weg te gooien + bonustip

Ik hang regelmatig met mijn neus boven een zak spinazie. Niet omdat spinazie een specifiek lekker geurtje heeft, maar omdat mijn favoriete bladgroente voor door mijn lunchsalades soms sneller ‘zuur’ wordt dan de houdbaarheidsdatum aangeeft. Vooral de spinazie van de Jumbo is daar bij mij berucht om, dus als het even kan haal ik mijn zakken bij de Albert Heijn. Die spinazie blijft minstens tot de houdbaarheidsdatum goed, zodat ik genoeg tijd heb om de zak leeg te eten. Want eten weggooien, dat vind ik zo zonde! Hoe ik ervoor zorg dat er zo min mogelijk voedsel in huize Van der Weg-Oosterloo de prullenbak in gaat? Ik geef je vijf tips én een bonustip!

Einde van de week: een bijna lege koelkast.

1. Maak een weekmenu
Elk weekend gaan Gerbrand en ik ervoor zitten: het bedenken van het weekmenu. We vinden het allebei niet de leukste klus, omdat we soms echt totaal geen inspiratie hebben, maar we weten hoe fijn het is om daarna de hele week niet meer te hoeven nadenken over wat we gaan eten. We halen alles in één keer in huis (speciaal daarvoor heb ik megagrote fietstassen gekocht waar twee volle boodschappentassen in kunnen) en hoeven doordeweeks alleen nog maar af en toe een versproduct of wat zuivel te halen. Zo relaxed, voor iemand zoals ik die een grondige hekel heeft aan boodschappen doen 🙂 Shoppen met een lijstje zorgt ervoor dat we nauwelijks impulsaankopen doen en omdat we doordeweeks niet vaak in een supermarkt komen, is die verleiding er dan ook niet. We halen precies genoeg voor een week en hoeven zo niets weg te gooien.

2. Kies gerechten met een aantal dezelfde ingrediënten
Als we de gerechten voor een week bedenken, proberen we vaak om met een aantal dezelfde ingrediënten verschillende maaltijden te maken. Hebben we bijvoorbeeld ergens wortelen voor nodig, dan zoeken we er een gerecht bij waar dit ook in kan. Verder proberen we zoveel mogelijk te kiezen voor ingrediënten die ook op een andere manier te gebruiken zijn. Voor de lunch of als tussendoortje bijvoorbeeld.

3. De vriezer is je beste vriend
We hebben dit jaar een nieuwe, zeer zuinige koelvriescombinatie gekocht. Het is een hoog model, maar wel minder hoog en diep dan de standaardmodellen. Deze koelvriescombinatie gaat namelijk mee naar ons tiny house. We hebben bewust voor een hoog model met een ruime vriezer gekozen, omdat we daar echt niet zonder kunnen. Wanneer we koken, maken we eigenlijk altijd iets voor vier personen. Een deel van het eten gaat de vriezer in, zodat we op dagen dat we geen zin hebben om te koken, snel iets lekkers op tafel hebben staan. Ook wanneer één van ons alleen eet, is een gevulde vriezer ideaal. Verder vriezen we restjes sausjes en andere kliekjes in om later te kunnen gebruiken bij het koken. Kokosmelk giet ik in een ijsblokjeshouder (met hartjesvorm) zodat ik blokjes kan toevoegen bij het opwarmen van bijvoorbeeld rode linzencurry waarvan ik vaak een portie in de vriezer heb staan. Tomatensaus, pindasaus, alles gaat de vriezer in zodat we het later weer kunnen toevoegen aan nieuwe gerechten.

Gezellige kokosmelkblokjes!

Ook brood gaat hier standaard de vriezer in, meteen op de dag dat we het kopen. Ik eet doordeweeks geen brood en Gerbrand vergeet het nog weleens mee te nemen en luncht dan op zijn werk. Het brood gaat er dus niet zo snel doorheen hier. Even ontdooien en we hebben altijd een plakje bij de hand. En wordt het echt te oud? Dan roosteren we het in de oven en besmeren het lekker dik met roomboter. Mmmm!

4. Kook met restjes & wat je nog in de kast hebt staan
Als we het weekmenu maken, heb ik vaak de neiging om ‘from scratch’ gerechten te bedenken. Maar regelmatig herinner ik mezelf eraan eerst te kijken wat we nog op voorraad hebben en daarmee iets lekkers te bedenken. Ik haal namelijk graag voorraadjes in huis, zodat we niet snel misgrijpen, maar dat zorgt er soms ook voor dat dingen te lang kunnen blijven staan. Eens in de zoveel tijd trek ik de keukenkastjes open en kijk ik met welke voorraad ik aan de slag kan. Meestal hoeven er dan maar een paar ingrediënten gehaald te worden om een volwaardige maaltijd te koken.

Voorraad.

We hebben bijna nooit restjes van complete maaltijden, omdat we die altijd invriezen. Maar we houden wel regelmatig ingrediënten ‘over’. Een paar lente-uitjes uit een hele bos bijvoorbeeld, die kun je toevoegen aan tal van andere recepten. Restjes bonen of kikkererwten smaken heerlijk in een salade, kunnen zo bij de falafel en passen in elke curry. En een halve komkommer snoep ik overdag weg, met wat hummus, of gooi ik door een lunchsalade.

5. Deel eten via Olio & Thuisafgehaald
Ik heb van beide sites nog niet actief gebruikgemaakt, maar ik vind het idee super! Met de app Olio kun je eten (of spullen) fotograferen en delen. Iemand anders kan dit dan gratis komen ophalen. Handig voor als je per ongeluk een verkeerde smaak chips hebt gehaald, een zak koffie hebt gehaald voor de visite maar de rest niet meer gebruikt of je toch allergisch blijkt voor die net nieuw gekochte dagcrème.

Op Thuisafgehaald kunnen fanatieke thuiskoks zich aanmelden. Je post een foto en beschrijving van het gerecht dat je gaat maken en voor een klein bedrag kan iemand een portie komen halen. Dat zouden wij een keer kunnen proberen met de extra portie die we standaard maken. En een keertje iets halen in onze buurt lijkt me ook een fijn plan, want we wonen in een multiculturele wijk met vele nationaliteiten. En dat kan niet anders dan de heerlijkste gerechten betekenen!

Bonustip 😉 Composteren
Ook al doen we nog zo ons best, soms moeten ook wij iets weggooien. Spinazie die dus toch sneller slap en nattig is geworden, bijvoorbeeld, of een paar stengels bleekselderij die echt nergens bijpasten. Alles wat rauw is, gooien we in onze compostbak. We hadden eerst een open composthoop en die deed het super. Binnen een paar maanden was er onderop goede, zwarte grond ontstaan en kropen er veel blije wormen in rond. Nu hebben we een compostbak gekregen en gaat al ons GFT-afval daarin. Ik ben benieuwd of deze net zo goed composteert, ik heb gelezen dat het soms te warm wordt daarbinnen waardoor het eerder verrot dan composteert. We zullen zien! In elk geval hergebruiken we ons GFT-afval op deze manier om onze tuin van voeding te voorzien of plantenpotjes te vullen met verse aarde. Zo voelt het net wat minder erg om eten weg te gooien. Gekookte etensresten kun je beter niet op de composthoop gooien, die moeten toch echt bij het restafval.

Heb jij nog tips om voedselverspilling tegen te gaan? Ik ben benieuwd!

12 Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *