De Vijf: favoriete vegetarische recepten

De Vijf is een rubriek waarin ik vijf (goh, wat een verrassing!) favorieten deel. Vijf favoriete groene items bijvoorbeeld, of vijf fijne groene websites. Vijf groene locaties misschien of vijf groene bloggers. Alles kan in ‘De Vijf’! Dit keer inspiratie voor in de keuken: mijn vijf favoriete vegetarische recepten. Die Gerbrand en ik misschien wel iets té vaak eten 😉

Pasta Bolognese
We hebben dit gerecht al een aantal keer aan gasten voorgezet en die vragen altijd om nóg een bordje. In deze pasta bolognese gebruikt Jamie Oliver linzen in plaats van gehakt. Dat geeft het gerecht eenzelfde soort structuur en maakt het tegelijkertijd nóg voedzamer! En als je begint met koken en je gooit de basisingrediënten in de pan om 20 minuten te sudderen, dan ruikt het meteen goddelijk in de keuken. Stukje ciabatta erbij en je bent klaar voor een gezellige avond Italiaans dineren.

Chili sin carne
Nog een super recept van Jamie, chili maar dan zónder de carne. En ook hier heeft hij het vlees slim én gezond vervangen, namelijk door zoete aardappel. Die gooi je eerst zo’n drie kwartier met kaneel en chilipoeder in de oven en daarna gaan de blokjes aan het eind door de chili. Zoooo lekker! Ik vind deze variant eigenlijk veel lekkerder dan de optie met vlees. En het is handig in een grote portie te maken, zodat er lekker veel mensen kunnen aanschuiven.

Curry met geroosterde paprika en kikkererwten
Curries, je kunt me ervoor wakker maken. Sowieso ben ik meer van de pittige, kruidige gerechten, dan van romige maaltijden en met een curry zit ik dan meestal goed. Deze vegan curry van Culy.nl is makkelijk én superlekker! Goed, het is even een klusje om het velletje van de geroosterde paprika’s af te pulken (pas op, heet!), maar daarna maak je er wel de lekkerste currysaus mee. Dit recept zit bomvol gezondheid: spinazie, paprika én kikkererwten. Bonustip: maak een extra grote pan en vries een portie in voor een dag dat je echt geen tijd hebt om te koken. Curries smaken altijd lekkerder op ‘kliekjesdag’.

Risotto
Eh, dit begint een Jamie Oliver-lijstje te worden… Maar die man maakt gewoon heerlijke gerechten! Dit basisrecept voor risotto moet zéker in dit lijstje. Je kunt hier niet de mist mee in gaan. Ok, het is geen groenterijk gerecht en met deze hoeveelheden parmezaan en roomboter voel je tijdens het eten je heupen breder worden, maar jongens, dit is hoe comfort food bedoeld is! Een recept voor een lange, luie zondag en dan met je bord op de bank.

Ratatouillequiche
Hou je bij dit recept vooral niet in met de hoeveelheid groente die je erin stopt. Dit is zo’n gerecht dat ideaal is voor aan het einde van de week, als die groentela met restjes leeg moet. Ik versier deze quiche altijd met gehalveerde tomaatjes bovenop en voeg aan het eiermengsel nog wat extra kruiden toe, zoals chilipoeder en kerrie. Ik eet de quiche daarna met wat rauwe spinazie erbij, zodat ik nóg meer groente binnenkrijg. Kan ik meteen die risotto van Jamie weer compenseren 😉 Ook handig: je kunt deze quiche gemakkelijk van tevoren klaarmaken als je eters krijgt en snel even opwarmen als je aan tafel wilt. Dan hoef je niet de hele tijd in de keuken te staan en kun je je bezighouden met je visite in plaats van met het koken. In ons huis, met een aparte keuken, is dat wel zo gezellig.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *