Groentje van de maand: Groene Bouwhekken

Het wiel zelf uitvinden qua groener leven is helemaal niet nodig: er zijn zoveel mensen bezig met mooie groene initiatieven! Heel inspirerend en ik leer graag van hen. Daarom vind je op groenemanieren.nl elke maand een interview met een groen doener én zet ik elke maand een persoon, organisatie of website in de spotlights onder de titel ‘Groentje van de maand’.

En? Wie is dit keer het ‘Groentje van de maand’?
Onderweg naar een event van Milieudefensie, kwamen mijn vriend Gerbrand en ik uit aan de achterkant van Utrecht Centraal. Voor de mensen die daar niet vaak komen: op het Jaarbeursplein wordt nog druk gebouwd. Het is een grote bouwput, met kranen, bouwvakkers, bouwmateriaal én bouwhekken. En dat zijn niet zomaar bouwhekken, maar groene bouwhekken! Aan de hekken hangen houten plantenbakken goed gevuld met mooie planten. En op de bakken staat een gedicht, geschreven door het stadsdichtersgilde.

Bouwhekken vergroenen?!
Ja! Zo’n tof idee! De groene bouwhekken moeten het stationsgebied leefbaarder maken. Dat doen de plantenbakken in elk geval voor de vlinders, de bijtjes en andere insecten. De Koninklijke Ginkel Groep heeft de bakken gevuld en ervoor gezorgd dat er een mix van winterharde planten, bloeiende planten en bessen in zit. En natuurlijk hebben ze daarbij rekening gehouden met de locatie van de bakken en de hoeveelheid zonlicht die daar beschikbaar is. De hekken blijven zo’n twee jaar staan en zijn te vinden parallel aan het fietspad en de trambaan en een deel staat voor restaurant Zeyn. In totaal staan er 50 hekken met een totale lengte van ruim 100 meter. Dat is een mooi stukje extra stadsgroen!

De aangeklede bouwhekken moeten er ook voor zorgen dat mensen minder overlast van de bouwwerkzaamheden ervaren. Ik werd er in elk geval instant blij van toen ik de hekken zag. Elke stad kan meer groen gebruiken en door met andere ogen naar een stedelijk gebied te kijken, blijkt daar ineens nog veel meer ruimte voor te zijn dan alleen in parken, borders en bermen. En natuurlijk doen de hekken ook nog datgene waarvoor hekken bedoeld zijn: ze beschermen de bouwplaats.

Wie bedacht dit goede groene idee?
Groenebouwhekken.nl is een initiatief van Green Business Club Utrecht Centraal, de Plantenfabriek en CU2030. Met dit project willen ze niet alleen bouwplaatsen vergroenen, maar het biedt ook kansen aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het maken van de hekken en het onderhoud ervan wordt gedaan door sociale werkplaatsen en ondernemingen. Dit mooie initiatief is dus groen én sociaal!

Meer weten? Op Groenebouwhekken.nl (uiteraard ;)) vind je alle info!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.