Groentje van de maand: Gewildgroei

Ik ben dol op alles wat groen is. Niet zo gek hè, met de naam Groene Manieren 🙂 Ik heb altijd al veel planten gehad: op mijn kamertje toen ik nog thuis woonde, in het huis waar ik tijdens mijn studententijd met mijn zusje woonde en ook mijn huidige huis staat vol met planten. En natuurlijk hou ik enorm van al het groen buiten. Ik heb nu een achtertuin van zo’n zestig vierkante meter, maar toen ik twee jaar geleden nog op de tweede etage woonde, huurde ik een moestuin van de gemeente. Mijn vriend Gerbrand heb ik zelfs leren kennen door iets groens! Hoe dat zit, kun je hier beluisteren 🙂

Groen tegen hitte
In een grote stad als Den Haag is op veel plekken het groen nogal schaars. Den Haag heeft prachtige parken, waaronder het Zuiderpark vlakbij mijn huis, maar is tegelijkertijd een van de warmste steden van Nederland. Het temperatuurverschil tussen het centrum en de kust kan wel oplopen tot 9 graden! We hebben hier dus veel meer groot en klein groen nodig om de temperatuur naar beneden te krijgen, het regenwater goed weg te kunnen laten lopen én fijnstof tegen te gaan. Dat betekent onder andere dat Den Haag haar inwoners moet stimuleren om hun tuinen te onttegelen en te vergroenen, ze moeten stoppen met het onnodig kappen van bomen en groen de ruimte geven in herinrichtingsplannen.

Meer stadsgroen!
Gelukkig zijn er verschillende initiatieven die zich bezighouden met groen in het wild. Zo zet Operatie Steenbreek zich landelijk in om tegels om te ruilen voor planten. En het groentje van deze maand, Gewildgroei, is een supertoffe beweging die zich inzet voor “gewenste spontane vegetatie”. De plantjes die je ziet groeien op de meest onmogelijke plekjes dus. Op een richeltje, tussen de stoeptegels, in de scheur van een betonnen plaat. Als je door een stad loopt en goed om je heen kijkt, zie je overal groen. Gewildgroei ziet ‘onkruid’ niet als een probleem, maar als een partner. Als groen de ruimte krijgt in een stad, draagt dit bij aan een gezondere stad met blijere inwoners.

Wat doen ze dan precies?
Gewildgroei vraagt aandacht voor dit stadsgroen van de toekomst, zowel online als offline. Zo delen ze in hun Instagramfeed foto’s van anderen die #gewildgroei vastgelegd hebben en laten zo zien hoe divers deze spontane vegetatie kan zijn. Er zitten echt de mooiste plantjes tussen! Verder hebben ze ‘Living Pavement’ ontwikkeld. Dat is een tegel met een gat erin, waarin plantjes de kans krijgen om te groeien. Iedereen kan zo’n tegel kopen voor € 21,95 (inclusief verzendkosten) en zo donateur van Gewildgroei worden. Zo sluit je je aan bij de plantsoenrevolutie. Het is ook mogelijk om meer tegels in één keer af te nemen. Wil je jouw straat bijvoorbeeld vergroenen, samen met je buren? Dan kun je contact opnemen met Gewildgroei om een hele lading Living Pavement in één keer te kopen.

Nog meer groen
Wil je meer groen in je Instagramfeed? Volg dan sowieso Gewildgroei. Heb je zelf een tof stadsplantje gespot? Deel deze met de hashtag #gewildgroei en wie weet zie jij jouw foto terug in hun feed. Ook Plants of Babylon deelt de mooiste ‘onkruid’-plaatjes. En zoeken op de hashtags #gewildgroei en #spontaneousurbanplants levert nog veel meer mooi stadsgroen op!

4 Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.