Groentje van de maand: Haagse Stadswijngaard

Het wiel zelf uitvinden qua groener leven is helemaal niet nodig: er zijn zoveel mensen bezig met mooie groene initiatieven! Heel inspirerend en ik leer graag van hen. Daarom vind je op groenemanieren.nl interviews met groen doeners én zet ik elke maand een persoon, organisatie of website in de spotlights onder de titel ‘Groentje van de maand’. Dit keer is dat de Haagse Stadswijngaard.

Wijn uit Den Haag?
Ja! We hebben hier in Den Haag onze eigen wijngaard. Ik was er al een paar keer langsgefietst zonder precies te weten wat ze nu doen op dat kleine stukje grond, naast de spoorlijn bij station Moerwijk. Ik dacht dat je daar ‘gewoon’ lokale wijn kon kopen, maar bij de Haagse Stadswijngaard kun je veel meer doen dan alleen een flesje Haagse wijn scoren. Je kunt namelijk zelf een stukje grond huren en zo je eigen druiven telen. En met je eigen druiven leren om je eigen wijn te maken. Daar hoef je dus helemaal niet voor naar Frankrijk!

Hoe werkt dat dan?
Je kunt je inschrijven voor je eigen lapje wijngrond en dan werk je een jaar lang mee om de druiven zo goed mogelijk te verzorgen. Snoeien, het aanbinden van de planten, het toppen van de ranken, het plaatsen van netten; voordat je goede smaakvolle druiven hebt moeten de handen uit de mouwen. Samen met andere enthousiastelingen ga je aan de slag. Op de website lees ik dat er ook een actieve appgroep is, zodat men elkaar op de hoogte kan houden van de werkzaamheden die er uitgevoerd moeten worden. En als er dan eenmaal druiven geoogst zijn, ga je aan de slag om flessen ‘Haagse Heerlijkheid’ te brouwen. Heb je al deze stappen succesvol doorlopen, onder begeleiding van een professionele Stadswijngaardenier, dan ontvang je ook nog eens een certificaat en mag je jezelf ‘Stadswijngaardenier’ noemen. En ik hoorde laatst van twee enthousiaste wijnstokbezitters dat je je nog kunt inschrijven voor een paar stokken!

Is er meer?
Natuurlijk hoef je je niet per se een jaar lang uit te sloven om te kunnen genieten van deze stadswijngaard. Ook als je alleen een flesje wijn wilt kopen, een wijnproeverij wilt meemaken of een rondleiding wilt volgen, ben je hier aan het goede adres. Ik heb de Haagse Heerlijkheid nog niet geproefd, maar hij gaat op het lijstje om eens te halen. Ik ben heel benieuwd hoe lekker wijn uit een Nederlandse stad kan zijn. Ons koude kikkerlandje heeft toch heel wat minder zonuren dan wat de druiven in Frankrijk te zien krijgen. Op de website lees ik dat de wijn nog ligt te rijpen, maar dat je bij de wijngaard al wel terecht kunt voor een flesje Haagse grappa. Met één mailtje kun je je bestelling doorgeven. En ik zag meer leuk nieuws: de wijngaard werkt samen met de Turkse gemeenschap die in de buurt van het lapje grond woont. Zij gebruiken de druivenbladeren voor hun gerechten en daarvan mochten de wijngaardeniers dan weer proeven. Win-win daar 🙂

Waar vind ik nog meer van zulke wijngaarden?
De Haagse stadswijngaard is niet de enige Nederlandse stadswijngaard. Ook in Amsterdam en Almere wordt wijn gemaakt. Deze wijngaarden werken met hetzelfde concept dat ook in Den Haag wordt gebruikt: met een groep mede-wijnliefhebbers met groene vingers aan de slag om zelf wijn te maken. En als het daar kan, dan zou het zelfs in je eigen achtertuin kunnen toch? Ik zie mogelijkheden voor wanneer we in ons tiny house wonen: tiny-house-wijn 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *