Bye bye kaas en zuivel?

Gerbrand appte mij laatst een artikel van NOS, waarin ze Milieu Centraal aan het woord laten over ‘de do’s en don’ts’ voor het klimaat. De meeste do’s en don’ts waren geen verrassing en proberen we al zo goed mogelijk toe te passen. Er stond echter één puntje tussen waarover we ons al langer niet helemaal goed voelen: het eten van zuivel en kaas. We eten nu al een tijdje volledig vegetarisch en dat scheelt natuurlijk al enorm. Maar zo lang we nog steeds dagelijks zuivelproducten en kaas eten, werken we eigenlijk nog net zo hard mee aan de problemen die dit veroorzaakt.

We starten de dag ‘s ochtends met ieder 200 gram biologische kwark. Daar deden we tot een paar weken geleden nog 100 gram magere yoghurt bij (dat geeft zo’n lekkere structuur, vinden wij), maar de yoghurt hebben we vervangen door Alpro Mild & Creamy kokos. Die stap was heel gemakkelijk om te zetten, vooral voor mij, als rasechte kokosfan. De Mild & Creamy kokos smaakt helemaal niet naar soyayoghurt en daar ben ik heel blij om. De keren dat ik soyayoghurt naturel probeerde, vond ik de smaak echt vreselijk. Alsof ik vloeibaar karton zat te eten… De kwark vervangen we nu af en toe door Alpro Go On. Deze variant heeft de structuur van kwark en is prima te eten. Er zit een beetje suiker in en dat verhult de kartonsmaak waar ik zo’n hekel aan heb. Normaal gesproken probeer ik producten met toegevoegd suiker zoveel mogelijk te vermijden, maar bij het vervangen van zuivelproducten is een beetje toegevoegd suiker geen probleem. Lactose, in zuivel, is ook een vorm van suiker. In de biologische kwark zit 3,5 gram suiker per 100 gram en in de Alpro Go On zit 2,5 gram suiker, minder suiker dus zelfs! We kunnen met deze producten ons muesli-ontbijtje dus prima en zonder problemen plantaardig maken.

Maar dan de kaas hè, die we tijdens de lunch en het diner vaak eten. In mijn lunchsalades gaat meestal feta en soms een geitenkaasje. Gerbrand houdt wel van kaas op zijn boterham en dat doe ik er in het weekend ook op. We eten gemakkelijk zo’n vierkant stuk kaas per week, anderhalve week. Want een paar plakjes kaas maakt mijn groenteomelet ook nog net iets lekkerder. In de pasta gaat wat mozzarella, eroverheen Parmezaanse kaas (en wie is daar zuinig mee?), bij de patat eten we een kaassouflé en in één van onze favoriete vegaburgers zit….kaas. Risotto met geitenkaas, pizza met kaas en groente, mozzarella in dit heerlijke gnocchirecept van Iris… kaas lijkt een onmisbaar element in onze keuken. Maar ik was jaren geleden ook dol op vlees en dat mis ik helemaal niet. Met kaas zou dat dan toch ook moeten lukken?

We hebben het er al vaker over gehad dat we eigenlijk echt zouden moeten én willen minderen met kaas en zuivel. Vandaar ook de stappen die we gezet hebben om te ontbijten met sojaproducten. We hebben ook overnight oats met kokosdrink geprobeerd, havermoutpap met hetzelfde kokosspul en een soort mueslibrood, maar dat viel niet zo in de smaak. Ik ben erg gehecht aan mijn biologische muesli van de Hema, met kokos, lijnzaad en tegenwoordig extra gerstevlokken (in plaats van rozijnen…). Maar verder dan dat kwamen nog niet met onze goede voornemens. Dat gaat veranderen. In kleine stappen gaan we onze kaas- en zuivelconsumptie afbouwen. Zo kopen we voor thuis geen kaas of kaasproducten meer voor bij de lunch. Dus geen kaas meer op brood en geen feta of geitenkaas door mijn salades. Vandaag heb ik het laatste beetje jonge kaas opgegeten. Ook gaan we ons best doen om ‘s avonds vaker volledig plantaardig te eten. En buitenshuis zal ik vaker kiezen voor gerechten zonder kaas of zuivel. Deze langzame manier van afbouwen heb ik ook gebruikt bij het minderen met vlees, totdat ik echt vegetarisch at. Als je te rigoureus wilt veranderen, is het veel moeilijker om vol te houden. De kans dat je terugvalt naar gewoonten die je eigenlijk wilt afleren is dan erg groot en dat zorgt alleen maar voor teleurstelling. Terwijl eten een fijne bezigheid is en dat wil ik graag zo houden.

Ik volg genoeg leuke mensen die plantaardig eten, dus bij hen vind ik vast genoeg inspiratie om onze kaas- en zuivelconsumptie drastisch te verminderen. Bij Blackbirds and Cakes zag ik een boek voorbijkomen met recepten om zelf vegan kaas te maken. Ik ben heel benieuwd hoe die smaken! En hoeveel werk het is om dat zelf te brouwen… Kortom, we gaan niet cold turkey zonder kaas en zuivel, maar we gaan wel voor véél minder!

 

 

14 Comments

 1. Hoi Natasja, wat een goed besluit 🙂 Ik ben zelf sinds 2 maanden volledig veganist geworden na ruim een jaar flexanist. Je hebt helemaal gelijk om het in etappes te doen, eten moet leuk blijven. Gaan jullie ook stoppen met het eten van eieren? Ik was zelf vroeger ook een groot vlees en kaas liefhebber, hoe meer hoe beter zelfs. En nu mis ik het eigenlijk niet. Het ruikt nog wel lekker hoor, als ik bij mijn moeder ben en zij heeft gekruide speklappen in de pan liggen voor mijn pa. Maar dat zijn de kruiden en niet het vlees. Bovendien zijn er veel goede vervangers te vinden als je er echt trek in hebt, maar ik eet ze zelf nauwelijks. Op de site wateetjedanwel.nl staan ook 2 zelfmaak recepten voor feta en mozzarella en ik weet dat er op vegetus.nl ook een paar kaasrecepten staan van Martine. Voor het geval je alvast wilt experimenteren voordat je het boek in bezit hebt 🙂 Ik kon het trouwens niet terugvinden, maar ik zou je nog berichten over het haren wassen met aleppozeep. Daar ben ik na 2 maanden mee gestopt, mijn haar werd alleen maar vetter en vetter. Mijn kapster zei dat dat na een maand al weg had moeten zijn en dat het waarschijnlijk komt omdat ik lang haar heb. Haar tante waste ook haar haar met aleppo zeep, maar die had kort haar en dat ging wel goed. Dus misschien is dat het en moet je voor aleppozeep gewoon kort haar hebben. Nou dat was een lange post 🙂 Veel succes en vooral lekker op jullie eigen tempo dit doen. Groetjes Rianne

  • Hoi Rianne, dank je! Met eieren willen we t.z.t. ook minderen inderdaad, maar eerst pakken we de zuivel en kaas aan. Dat is al genoeg verandering voor de komende tijd 😉 Dank voor de tips waar ik recepten voor zelfmaakkaasjes kan vinden, ik ben benieuwd in hoeverre dit waardige vervangers zijn of dat ik gewoon helemaal zonder ga. En ik hoor meer geluiden dat alleen wassen met Aleppozeep niet zo goed bevalt. Ik was het nu twee keer per week (ik loop weer drie keer per week hard en daar wordt het toch wel erg vies van) met shampoo van Lavera. Bevalt ook goed. Groetjes, Natasja

 2. Fijne beslissing! Ik probeer nu ook af te bouwen met dierlijke producten. Eerst nog alles wat ik in huis heb opgebruiken, en intussen al op zoek naar goede vervangers. Ik probeer wel zoveel mogelijk zelf te maken, omwille van de overdadige verpakking (en vaak ook ingrediënten) van kant-en-klare producten, dus het is soms een hele zoektocht en een beetje experimenten

  • Wat goed! En knap dat je zoveel mogelijk zelf wilt maken. Wij proberen dat ook, maar het lukt zeker niet altijd. Het is altijd een afweging tussen tijd, kosten en wat het oplevert. Maar ben het helemaal met je eens dat er veel te veel verpakking om vervangende producten zit. Wij eten die gelukkig niet zo vaak, 1 hooguit 2x per week.

 3. Wist je dat veel vegans edelistvlokken gebruiken in plaats van parmezaanse kaas? En als je er cashews doorheen doet (staat wel op Pinterest), schijnt het nog lekkerder te zijn. Die vlokken hebben een kaasachtige smaak. Ik zit ook in de overgangsfase. Gebruik nu alleen biologische yoghurt en kaas, want dan heeft kaas vegetarisch stremsel. Maar kaas is zo lekker, dus ik vind het afbouwen lastig.

  • Ja, die kende ik inderdaad! Ik heb het nog nooit gehad, ik ga er binnenkort naar op zoek om het uit te proberen. Doe je dan de cashews door de edelgist? Goed dat jij ook in de overgangsfase zit. Afbouwen is ook lastig hoor! Daarom doen wij dat eerst sowieso thuis en daarna stapje voor stapje verder.

 4. Hoi Natasja, wat goed dat je zo bewust bezig bent met je voeding en de impact die het heeft. Interessant om te lezen welke keuzes je maakt en dingen uitprobeert. Zelf ben ik overwegend carnivoor, af en toe vegetariër en zal naar verwachting nooit veganist worden. Wel probeer ik zoveel mogelijk rekening te houden met een aantal dingen, dierwelzijn, lokaal geproduceerd en fair trade (en ja, ik haal het liefste bij de boer, maar da’s met een fulltime baan en 2 kids best een uitdaging kan ik je zeggen). Wat ik me afvraag is wat al die sojaproducten voor impact hebben op het milieu (bestrijdingsmiddelen, arbeidsomstandigheden, zeetransport, verpakking)? Ik snap dat vee ook vaak soja eet, maar is soja”zuivel” eten wel zo duurzaam?

  • Ik vermoed dat soja ‘zuivel’ en sojaproducten in het algemeen wel duurzamer zijn dan wanneer je de soja eerst aan het dier moet voeren die vervolgens naast de soja ook nog heel veel land en water nodig heeft om vervolgens ook transportkosten te hebben naar het slachthuis en de winkel. En vergeet niet dat dieren ook veel impact hebben op het milieu met hun mestuitstoot. Plus dat de soja ook nog naar de dieren gebracht moeten worden. Dus ik denk dat als je de soja direct naar de mensen brengt ipv met een tussenstop via een dier dat enkel soja toch duurzamer zal zijn.

   • Ben ik het mee eens Rianne, maar vergeet niet dat soja ook mest nodig heeft om te groeien. Ik stel me een ideale wereld voor waar de dieren lokaal geproduceerd voer eten, een prettig leven hebben, de boer een eerlijke prijs krijgt en de reststromen zo goed mogelijk benut worden. Zoiets als ondernemer Rob Denissen in Heukelom, waar hij zijn boerderij wil transformeren naar een circulair bedrijf. Dromen mag toch hè?

  • Hoi Melissa, goed punt! We eten eigenlijk alleen bij het ontbijt sojaproducten. Vleesvervangers eten we ongeveer 1x per week en die zijn vaak zonder soja. De sojaproducten die we bij het ontbijt gebruiken, zijn van Alpro. Zij geven op hun website aan dat ze voor de helft van hun soja Europese soja gebruiken, sowieso geen soja die leidt tot ontbossing en geen GM-soja. Dus dat zou goed moeten zitten. Het is bij duurzaam leven vaak een afweging tussen meerdere zaken en belangen, wat het soms behoorlijk lastig maakt. Toch denk ik, net als Rianne, dat het nog altijd beter is om zelf de soja te eten, dan deze als veevoer te gebruiken en producten van het vee te eten.

 5. Dromen mag altijd 🙂 In mijn ideale wereld zouden er helemaal geen dieren meer gebruikt worden voor consumptie of wat dan ook, maar ook daarvan weet ik dat dat zeer waarschijnlijk bij een droom zal blijven. Ik juich ook iedere positieve stap toe. Als er alleen al minder intensieve veeteelt zou zijn en zoals je aangeeft meer circulaire bedrijven, dan zou dat al heel mooi zijn.

 6. Fijn dat het met de Go On nu wel een succes is! Die werkt trouwens ook fantastisch in een vegan kwarktaart 🙂
  Het minderen van kaas lukt me echt totaal niet en ik merk dat ik eigenlijk ook niet graag genoeg wil. Wel staan er al ingrediënten voor vegan kaasjes op het boodschappenlijstje en ga ik binnenkort naar een vegantentje om daar kaasjes te proeven. Ik hoop dat er waardige vervangers tussen zitten!

  • Kwarktaart ga ik onthouden voor mijn verjaardag 😉 En ja, als je de kaas (nog) niet wilt missen, is dat natuurlijk helemaal prima! Ben benieuwd naar jouw ervaringen met vegan kaas. Ik ga ook op onderzoek uit… Als het een waardige vervanger is, zou dat fijn zijn. En anders ‘gewoon’ wennen aan geen kaas. Alles is uiteindelijk een aangeleerde gewoonte.

 7. Leuk om te lezen dat je gaat minderen met zuivel! Tijdje terug heb ik besloten om veganistisch te gaan eten. Het bevalt mij goed. Het lukt mij nog niet helemaal 100% maar stapje voor stapje lijkt mij ook het beste 🙂
  Zelf ben ik heel blij met het boek ‘Deliciosly Ella, elke dag’. Verrassende en lekkere gerechten! Ga daar vanavond ook weer een gerecht uit koken O:) Ik denk dat jij dat kookboek ook wel leuk vindt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *