Dan maar vieze handen…

Een paar jaar geleden werd de hashtag #zwerfie in het leven geroepen. Om mensen te motiveren zwerfafval op te rapen, werden er online selfies gedeeld waarop de persoon in kwestie bijvoorbeeld een blikje, een plastic zak of een ander stuk afval omhoog hield. Ook ik heb een tijdje meegedaan met deze hashtag. Vooral als ik vreemde stukken zwerfafval vond, was dat een foto met #zwerfie waard. Op de foto’s kwamen regelmatig reacties, een aantal mensen werd er zelfs gemotiveerd door om ook eens afval te rapen, wat natuurlijk helemaal super is!

Ik heb al een behoorlijke poos geen zwerfiefoto’s meer gedeeld, maar raap nog wel regelmatig wat op. Vooral in mijn eigen buurt, waar het helaas stikt van het zwerfafval 🙁 Ik ben van plan om zo’n grijpstok te kopen, want ik vind het toch wel wat vies om blikjes en vooral (natte) zakjes op te rapen. Soms moet ik er even mee rondlopen, omdat er geen prullenbak in de buurt is. En met mijn lichte (ahum) smetvrees is dat niet zo’n pretje. Maar ja, het zwerfafval op straat vind ik veel vervelender, dus dan maar vieze handen…

Het verbaast me nog steeds met welk gemak mensen afval op straat gooien en wat er allemaal ligt. Heel veel blikjes: vooral Redbull-blikjes lijken verrassend snel en ongemerkt uit je handen te glijden. Lege pakjes sigaretten, heel veel plastic zakjes en ook nog steeds plastic tasjes en doosjes van koekjes of snoep. Maar ook volle luiers (!), kledingstukken, brood in grote hoeveelheden (soms zelfs nog in plastic. Als je het dan ‘voor de dieren’ op straat gooit, haal dan op z’n minst het zakje eraf…) en laatst vond ik een doordrukstrip met daarin medicatie voor hartpatiënten. Zulke dingen laat ik absoluut niet liggen, stel je voor dat een kind denkt dat het snoep is!

Zwerfafval

Bij ons in de wijk staan er op elke straathoek ondergrondse containers. Deze zijn voor iedereen toegankelijk, er is geen pasje of iets dergelijks voor nodig, dus ook passanten kunnen hun afval hierin kwijt. Maar het lijkt soms niet uit te maken hoe dichtbij de prullenbak zich bevindt, op straat gooien is nog altijd gemakkelijker. Dat zag ik laatst gebeuren bij de tramhalte. Een meisje maakte een nieuw pakje sigaretten open en gooide het plastic achteloos op het perron. En dat terwijl ze richting de prullenbak liep die daar hing. Eenmaal op een paar centimeter van de prullenbak ging het laatste sliertje alsnog de bak in, maar het overgrote deel lag toen al op straat. Op dat moment heb ik er helaas niets van gezegd en daar heb ik eigenlijk een beetje spijt van. Ik doe dat, tot irritatie van sommigen, wel namelijk. Laatst liep ik achter een dame die het aluminiumfolie van haar snack liet vallen. Ik raapte het op, tikte haar op haar schouder en liet haar de prop zien. “Je liet dit vallen.” Verbaasd keek ze me aan. “Ik woon hier vlakbij, ik gooi het wel even weg.” Ze knikte half en draaide zich weer om, te verbaasd om te reageren. Hopelijk had ze later wel door dat ze het ook best zelf in een prullenbak had kunnen gooien.

Ik blijf er verdrietig van worden: al het afval dat je onderweg tegenkomt. In de bermen, in de bomen, op de stoep, in bosjes en op het strand. Ik kan er boos over worden, maar er iets aan doen is een stuk productiever. Daarom organiseer ik samen met Sara van Groen met Saar een zwerfafvalopruimactie op het strand van Scheveningen. Want ook daar blijkt het voor veel mensen helaas lastig te zijn om een prullenbak te gebruiken of hun afval weer netjes mee naar huis te nemen. Op zondag 9 juli gaan we vanaf 12 uur een uurtje afval rapen. Daarna nemen we onze buit mee naar het museum van TrashUre Hunt aan de boulevard om het daar uit te zoeken en tentoon te stellen. Wil jij ook je steentje bijdragen aan een (iets) schoner strand? Kom dan ook! Meld je aan via het Facebookevent, dan zien we je graag 9 juli!

7 Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.