De Groene Stadswandeling: verborgen groene stadspareltjes in Den Haag

Maurits Burgers van Wandelen met Maup organiseerde in samenwerking met Duurzaam Den Haag de Groene Stadswandeling om verborgen groene plekjes in de Haagse binnenstad te vinden. Gerbrand, ik én Groen met Saar wandelden mee. We kwamen langs práchtige groene pareltjes. En omdat ik de beroerdste niet ben, wandel ik er vandaag nog eens virtueel langs, met jou. Zodat jij er ook nog van kunt genieten 🙂

We verzamelen op een op het eerste gezicht niet zo’n groene plek: op de derde verdieping van de Centrale Bibliotheek. Maar schijn bedriegt, want hier is het loket van Duurzaam Den Haag gevestigd. En dit loket staat dit voorjaar helemaal in het teken van… groen! Zo is er regelmatig een Groen Spreekuur waar je terecht kunt met al je (gevel)tuin- en plantenvragen. Maar goed, we zoeken écht groen. Bomen, bloemen, bloeiende struiken. Op naar buiten!

Na een korte stop in de tuin van de Nieuwe Kerk lopen we in stevige pas door naar de Wagenstraat. Daar is namelijk, verscholen achter de grote panden, een bijzonder stukje stadsgroen met een strikte sluitingstijd. Om 19.30 uur gaat het dicht. Het lijkt er even op dat een kijkje nemen ons niet gegund wordt, want het hek is al gesloten om 19.20 uur. Overal aanbellen heeft niet het gewenste resultaat en net als we besluiten om dan maar door te lopen, komt er een dame mét de sleutel aan. En zo ontdekken we dan toch een fijn stukje stadsgroen, het buurtparkje Wagenstraat. Vergeet trouwens niet het hek achter je dicht te doen, er lopen hier cavia’s los. Dit parkje is een initiatief van de buurtbewoners en het ligt verscholen achter een parkeerplaats en naast een blinde muur van een hoog gebouw. Er is gras om op te spelen, een moestuin, er zijn veel bomen en struiken en ook de cavia’s hebben een eigen onderkomen. Goed plekje!

We gaan door, op weg naar de Nieuwe Molstraat. In het begin van de Nieuwe Molstraat is nauwelijks groen te bekennen. Hier en daar doet wat gras een poging om de tegelwoestijn te doorbreken, maar het zet geen zoden (haha) aan de dijk. In deze straat is gelukkig actie ondernomen om het groener te maken: De Groene Mol is een initiatief van Gerlinde Beusink. Zij diende het idee in bij een wedstrijd van Staedion en won. Buurtbewoners kunnen zich hierbij aansluiten en krijgen dan een hekwerk tegen de gevel van de woning en een klein strookje geveltuin. Bij verschillende woningen zijn vaste planten en klimmers gepland en je kunt al zien dat deze straat er over een aantal jaren heel anders uit zal zien. Dan is een groot deel van de gevels aan het oog onttrokken door groen. Een slimme en gemakkelijke manier om een straat te vergroenen en toepasbaar in nog veel meer wijken!

Nieuwe Molstraat

Als je nog een klein stukje doorloopt naar de Lange Beestenmarkt, dan zie je daar een aantal gevels die de toekomst van de Nieuwe Molstraat al laten zien. Hier neemt het groen sommige gevels al compleet over. De huizen staan hier rond een soort binnenplaats met gras, dat omzoomd is met groen. Helaas viel ook de enorme hoeveelheid zwerfafval op die in dit parkje ligt. Zo zonde!

Doorkijkje Lange Beestenmarkt.

Er is in deze straat ook een prachtig hofje te vinden, maar dat is helaas niet vrij toegankelijk. Wij hadden het geluk dat één van de bewoners net thuiskwam en ‘ja’ antwoordde op de vraag of de groep even een kijkje mocht nemen. Achter de houten deur van Flora’s Hof bevindt zich een idyllische stadstuin. De achtertuintjes van de omringende woningen komen uit op dit hofje en geven planten én insecten volop de ruimte. Het is heel rustig, stadsgeluiden zijn niet te horen. Je zou niet denken dat je middenin de stad staat.

Nu we al heel wat stadsgroen gezien hebben, beginnen onze ogen automatisch te zoeken naar meer. Opeens valt op hoeveel klein en groter groen er om ons heen groeit, al dan niet expres aangelegd. Planten laten zich gelukkig niet zo makkelijk tegenhouden door wat tegels of beton. In de meest minuscule richeltjes en hoekjes weten ze wortel te schieten en zich van hun mooiste kant te laten zien. Op de Lange Beestenmarkt stoppen we bij nummer 76. Daar wonen Noud te Riele en Moki Last. Hij was architect, maar houdt zich nu onder andere bezig met het duurzame energieproject Langebeesten Energie(k) en het vergroenen van de stad en zij is kunstenares en maakt werk van keramiek. Waaronder bijzondere wormentorens waarin je tijgerwormen aan de slag kunt zetten om van je GFT-afval compost te maken. Noud en Moki hebben hun eigen groene oase én stadsboerderij gecreëerd op de schaarse ruimte achter hun woning. Alle daken en het voorheen betonnen plaatsje zijn bedekt met planten, zowel eetbare als sierplanten. In de tuin staan een grote berk en een Acacia, mooie volle varens en ander groen dat het goed doet in een besloten schaduwrijke tuin. Noud heeft veel moois te vertellen; over deze tuin, zijn zonnepanelenproject en de zwammen die hij in talloze emmertjes kweekt. Hij en Moki zijn met recht groen doeners te noemen.

De groene oase van Noud en Moki.

Noud vertelt.

Hoi!

Niet ver van Nouds huis is een groter hof te vinden, waar iedereen van harte welkom is. Aan het Hof van Wouw wonen veertien alleenstaande dames die allen de leeftijd van 50 jaar bereikt hebben en geen huisdieren houden, de bewoonsters worden nog steeds geselecteerd aan de hand van de regels van het testament van Cornelia van Wouw, oprichtster van dit hof. Er woont één man: hij is samen met zijn vrouw (‘de binnenmoeder’) de beheerder van dit groene plekje en vertelt meer over de bijzondere geschiedenis van het hofje en de bijbehorende tuin, de Tuin der Hesperiden. Terwijl de hofjeshond (er is dus tóch 1 huisdier) kwispelend iedereen komt begroeten, genieten wij van het zorgvuldig aangelegde groen. Iedereen mag dit hofje bezoeken en je kunt er zelfs overnachten. Cornelia’s Tuinhuis is te boeken via onder andere Airbnb en op de site van het Hof zelf.

Hof van Wouw.

Achter de Tuin der Hesperiden blijkt nóg een verborgen pareltje te liggen: de Kloostertuin achter de Barthkapel. Middenin deze tuin staat een ruim 200 jaar oude Es, die helemaal hol is van binnen. Sara demonstreerde dat even door haar hoofd in het gat te steken. Ooit is deze boom geraakt door de bliksem, vertelt een buurtbewoonster. Dat heeft hem gelukkig niet de das om gedaan. Via de achterzijde verlaten we de tuin weer en komen uit op de Brouwersgracht. Na al deze groene pareltjes is het weer even wennen aan al het beton en de bestrating van de stad die je gewend bent. Maar na deze mooie wandeling weet ik dat er overal in Den Haag groen te vinden is, je moet het alleen even weten 🙂

Groen met Saar 🙂

De foto’s zijn gemaakt door mijn vaste huisfotograaf, Gerbrand van der Weg <3 De route die wij liepen, kun je op deze kaart terugvinden. Bedankt Maurits en Duurzaam Den Haag!

Flora én fauna!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *