De natuur in met OERRR

Als je regelmatig artikelen online publiceert, word je op den duur vanzelf gevonden door bedrijven die met je willen samenwerken. Lang niet alle voorstellen en producten passen bij deze website: het zijn producten of diensten die ik niet gebruik en/of niet zal gebruiken of de producten zijn überhaupt niet groen. Dan bedank ik vriendelijk. Maar een artikel over Natuurmonumenten, waarvoor ik laatst benaderd werd, past wél goed bij groenemanieren.nl. Helemaal omdat mijn lieve neefje Olivier (1 jaar en 7 maanden jong) daar al lid van is en zijn moeder (mijn lieve zussie Mariska) goed uit kan leggen waarom zij dat zo belangrijk vindt.

Mijn zusje, haar vriend Gerbrand (ja, we hebben allebei een Gerbrand :)) en Olivier woonden eerst in Den Haag, op nog geen vier kilometer van mijn huis. Dat was natuurlijk heel fijn, daardoor zagen we elkaar vaak. In januari van dit jaar zijn ze verhuisd, naar een plaatsje vlakbij de Veluwe. En met een goede reden: ze willen Olivier laten opgroeien op een groene plek. Met een grote achtertuin, mét kipjes, en zo’n mooi natuurgebied naast de deur zitten ze helemaal goed. Ik vind het een hele goede beslissing van hen om de rust en ruimte op te zoeken met zo’n kleintje, ook al betekent dat dat we elkaar wat minder vaak zien. Gelukkig past Tante Boek regelmatig op en dan staat buitenspelen hoog op de agenda.

Mariska, Gerbrand en Olivier

Foto door Ed van der Molen.

Mariska’s vriend Gerbrand is al een aantal jaren lid van Natuurmonumenten. Mariska: “De voornaamste beweegreden daarvoor is dat wij Natuurmonumenten willen steunen zodat de natuur in Nederland behouden blijft. Een leuke bijkomstigheid is dat we regelmatig het tijdschrift Puur krijgen, met interessante artikelen en wij mee kunnen doen aan leuke activiteiten die Natuurmonumenten organiseert. Zo hebben wij bijvoorbeeld een keer een huifkartocht op de Veluwe gedaan. Tijdens de rit kregen we uitleg over de soorten bomen en het natuurgebied, wat Natuurmonumenten allemaal doet en konden we wild spotten (zwijntjes!). Olivier ging toen nog mee in de draagzak :).”

Mariska kwam ook nog met een leuke tip: de app Natuur Routes. In die app zijn 288 gratis wandel-, fiets-, en kanoroutes te vinden. “Wij wandelen graag en veel met Olivier en gebruiken dan de app van Natuurmonumenten. Tijdens de wandeling lees je dan leuke weetjes over het gebied waar je loopt. Vaak drinken we nog een kopje koffie en eten we een gebakje of een ijsje bij de gezellige zitgelegenheid van Natuurmonumenten bij het startpunt van de route.” Omdat ik zelf ook graag wandel, bijvoorbeeld tijdens een gezellig dagje met vriendinnen, heb ik de app geïnstalleerd. Je geeft aan wat je wilt doen (wandelen, fietsen of kanoën) en in welke plaats je dat wilt doen. Vervolgens krijg je een lijst van mogelijke routes met verschillende lengtes. Wanneer je de route downloadt, krijg je een kaart met daarop verschillende interessante punten met meer informatie. In de app kun je ook een routebeschrijving naar het startpunt van de tocht krijgen. Je ziet ook hoe anderen de route waarderen, middels een sterrensysteem.

Deel van het OERRR-pakket van Natuurmonumenten

Mariska en Gerbrand hebben Olivier ook lid gemaakt van Natuurmonumenten. Voor kinderen is er OERRR, die activiteiten organiseert om hen zo vroeg mogelijk kennis te laten maken met en te leren over de natuur. Mariska: “Het was voor ons een logische keuze om Olivier ook lid te maken van Natuurmonumenten. Naast dat wij Natuurmonumenten daarmee extra steunen, willen wij graag dat Olivier zich bewust is van al het moois dat de natuur in Nederland te bieden heeft. OERRR helpt daarbij. Olivier krijgt eens in de zoveel tijd een cadeautje van OERRR. Tot nu toe is dit in de vorm van doe-kaarten. Op de kaarten staat een activiteit beschreven die hij kan doen in de natuur. Bijvoorbeeld natuurjenga met stenen, net als de otter of een duiven- of uilengeluid maken. Maar ook leren om warmteverschillen te voelen en te ontdekken wat er in en op het water leeft en hoe zijn weerspiegeling eruit ziet in het water.”

Bij OERRR krijgt een kind zijn of haar eigen boom.

Olivier is nu nog iets te jong om zelf met de activiteiten van OERRR mee te doen. Maar in het najaar staat al wel zijn eerste activiteit gepland: hij gaat dan een boom planten. Elk kind dat lid wordt van OERRR krijgt een eigen boom. De gedachte hierachter is dat het kind zo samen kan opgroeien met de boom én er daardoor weer meer natuur is om van te genieten. Mariska vindt het belangrijk dat Olivier leert de natuur te respecteren en wil hem bewust maken van hoe mooi de natuur in Nederland is. Buitenspelen stimuleert zijn creativiteit en is gezond. “Wanneer Olivier een beetje ouder is, kan hij zelf meedoen met de activiteiten die OERRR organiseert voor kinderen: wandelen met de boswachter, wild en vogels spotten, knutselen in de natuur.” En met zo’n groot wildpark in de buurt moet dat vast helemaal goedkomen!

4 Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *