De stekker eruit!

Straks zullen we blij zijn met zowel een flink zonnige dag als met een paar dagen vol hoosbuien. In ons tiny house zal de zon ervoor zorgen dat we energie hebben en kunnen we douchen als de watertank vol zit met regenwater. Ondanks dat we deze afhankelijkheid nu nog niet hebben, zijn we ons wel bewust van ons verbruik. We doen daarom zo zuinig mogelijk.

Omdat deze duiven veel gezelliger zijn dan een foto van een leeg stopcontact.

Zuinig doen met energie begint met zo min mogelijk apparaten hebben. Ik heb bijvoorbeeld een aantal jaren geleden mijn televisie de deur uit gedaan. Dat deed ik toen niet eens om het stroomverbruik, maar omdat ik merkte hoeveel tijd dat kastje opslokte. Het was zo’n gewoonte geworden om na het werk de tv aan te zetten en er vervolgens niet meer achter weg te komen. Ook al was er weinig boeiends op, ik bleef toch kijken. En dat terwijl ik constant het gevoel had te weinig tijd te hebben. Te weinig tijd om te sporten, te weinig tijd om een goed boek te lezen en te weinig tijd om te schrijven. Die televisie moest dus weg en ik heb hem geen dag gemist. Toen ik ging samenwonen met Gerbrand, kwam er toch weer zo’n scherm het huis in… Maar deze hangt nu in de slaapkamer, we hebben geen televisieabonnement en kijken er alleen af en toe een film of documentaire op. Oh ja, en ‘Ik vertrek’ 🙂 De televisie gaat uiteraard niet mee naar het tiny house.

Onze geluidsinstallatie met twee boxen en een subwoofer zijn vervangen door een klein boxje van Bose. Helemaal tiny-house-proof. Het boxje laad je op en daarna kan het uren muziek laten horen. De accu kan zo’n 10 uur lang muziek afspelen. Het is een handig ding: we nemen het mee naar de keuken als we staan te koken en mochten we een dansje onder de douche willen doen, dan zetten we het boxje bij de deur van de badkamer. In het tiny house hoeven we er niet mee te slepen, want dat is klein genoeg om overal de muziek te horen. Qua elektrische apparaten hebben we verder nog een waterkoker, een oven, een fonteintje voor de katten waaruit zij drinken, een koelkast, een elektrisch scheerapparaat van Gerbrand, een wifirouter, laptops, telefoons en camera’s, een printer, een staafmixer en een wasmachine. Oh ja, en die tv dus. De waterkoker, de router, de wasmachine, de oven en de printer gaan in elk geval niet mee naar het tiny house. Daarvan zal ik de wasmachine het meest missen… We proberen nu al zo min mogelijk te wassen: we gebruiken onze handdoeken bijna een week (als je ze steeds goed laat drogen, gaat dat prima) en gooien onze kleding pas bij de was als ze stinken of vlekken hebben. Toch hebben we gemakkelijk een wasje per week met twee personen. Straks hebben we een klein handwasapparaat en zullen we voor grote wassen (het beddengoed bijvoorbeeld) onze vrienden lief aan moeten kijken of een wasserette moeten opzoeken. Het zal even wennen worden…

Om weinig energie te verbruiken is het hier een sport geworden om overal de stekker uit te trekken. Vooral ik ben daar heel fanatiek in, haha. Zelfs bij anderen thuis heb ik de neiging om stekkers eruit te trekken, maar dat neemt niet iedereen mij in dank af… Als de telefoons opgeladen zijn, gaat de oplader meteen uit het stopcontact. Ook verlengsnoeren die we gebruiken bij onze werkplek, blijven niet aangesloten, maar worden na gebruik weer opgeborgen. De waterkokerstekker, de stekker van de oven, de stekker van de tv: allemaal niet in het stopcontact wanneer we de apparaten niet gebruiken. En de waterkoker zelf proberen we ook spaarzaam te gebruiken. Ik kook vaak in één keer meer water en bewaar dan een deel in een thermosfles en Gerbrand gaat nóg een stapje verder: hij meet precies de juiste hoeveelheid water af om koffie te zetten. En we zetten zelfs standaard de router uit wanneer we het huis uitgaan. Ik zei toch dat we fanatiek zijn 🙂 Natuurlijk laten we ook geen lichten branden in kamers waar we niet zijn. De enige dingen die continu aan staan zijn de koelkast, de cv-ketel en het kattenfonteintje. Fanatiek stekkertrekken scheelt een hoop sluipstroom in een jaar!

Zuinig zijn met elektra gaat ons goed af, dat scheelt nu in de kosten. Straks in het tiny house zal deze zuinigheid veel belangrijker zijn. Dan wordt het vooral spannend in de winter. Het liefst zouden we ons huisje verwarmen met een warmtepomp, maar die dingen gebruiken waarschijnlijk teveel energie die we in donkere maanden niet voldoende kunnen opwekken. Ook al zijn we dan ultrazuinig met het verbruik, we kunnen waarschijnlijk niet voldoende energie in de accu’s opslaan om weken mee vooruit te kunnen én het huis te verwarmen. Nu dan nog maar even extra genieten van het feit dat er altijd stroom uit de stopcontacten komt 😉

4 Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.