De Vijf: kleine daden om iemand blij te maken

Soms lijkt het net of we in een grote, boze wereld leven waarin niemand meer iets voor een ander doet, we bang zijn voor elkaar en er alleen maar nare dingen gebeuren. Als je ‘de media’ moet geloven, is er vrij weinig positief nieuws te vinden. Onzin natuurlijk! Ik merk juist dat er wél heel veel goede en positieve dingen gebeuren. En dat je bijzondere gesprekken kunt hebben wanneer je openstaat voor mensen die je bijvoorbeeld treft in de trein, tijdens het wachten bij de bakker of die je regelmatig tegenkomt in je eigen straat. Ik vind het fijn om met een open blik de straat op te gaan en iets voor een ander te kunnen doen als daar gelegenheid voor is. Daar worden zowel die ander als ik blij van 🙂 Daarom vandaag in De Vijf: vijf kleine daden die ik regelmatig doe om iemand blij te maken.

1. Portemonneetje met kleingeld
Ik vind het altijd een heel vervelend gevoel als iemand mij om geld vraagt en ik helemaal niets bij me heb. Natuurlijk valt er over te discussiëren dat het niet nodig zou moeten zijn dat mensen bedelen en dat misschien niet elke bedelaar dit om zuivere redenen doet, maar ik ga er vanuit dat deze mensen niet voor hun lol wildvreemden aanspreken om hen om een kleine bijdrage te vragen. Ik probeer er dus voor te zorgen dat ik altijd wat kleingeld bij me heb en daarvoor heb ik een klein portemonneetje dat gemakkelijk in elke jaszak of tas past. Dat portemonneetje vul ik regelmatig bij met het geld uit onze kleingeldpot. Zo kan ik eenvoudig iemand een beetje blij maken. Volgens mij is alleen al het feit dat je blijft staan, aandacht hebt voor de vrager en de moeite doet om wat te geven al heel fijn voor mensen die uit noodzaak deze hulp moeten vragen.

2. Fietsachterlichtjes uit doen
Het begint een beetje een sport te worden… Ik zie zo vaak fietsachterlichtjes die nog branden. Het is een kleine moeite om deze uit te doen. Alhoewel…soms kan ik het uitknopje niet vinden. Ik sta dan een paar minuten te friemelen aan dat lampje en geef het dan toch maar op. Het moet er namelijk best wel raar uitzien dat ik bij de fiets van een ander sta te hannesen. Ik stel me altijd voor dat ik de mensen die hun achterlicht hebben laten branden heb geholpen om een boete te voorkomen. En het scheelt hen de aanschaf van een nieuw lampje of nieuwe batterijen en dat scheelt weer afval. Hoop ik. Want als ze elke dag hun lampje laten branden, omdat die toch op wonderbaarlijke manier uitgaat, gaat die vlieger natuurlijk niet op.

3. Iemand helpen die het zichtbaar lastig heeft
Ik heb eens meegemaakt, toen ik nog een auto had, dat mijn auto na het tanken niet meer wilde starten. Het was een oude Renault 5 met behoorlijk wat kuren, dus ik keek er niet raar van op. Het was wel vervelend dat mijn auto nog naast de pomp stond en hij daar dus weggeduwd moest worden. Ik zette de auto in zijn vrij, stapte uit en begon tegen de auto en het portier te duwen om de auto naar een parkeerplaats verderop te rollen. Het was een heel gedoe, want ik kreeg de auto eerst niet goed vooruit en daarna ging het ietsjes bergafwaarts en dus te hard! Ondanks dat er meerdere mensen bij het tankstation waren, nam niemand de moeite te vragen of ik hulp nodig had. Ik vond dat best een beetje jammer, ook al is het me uiteindelijk prima gelukt de auto op de parkeerplaats te krijgen. Ja, ik had ook zelf om hulp kunnen vragen, maar daar was ik op dat moment te trots voor 😉

Als ik iemand zie die hulp nodig heeft, dan probeer ik als het even kan een helpende hand te bieden. Ik denk dat het fijn is wanneer je op zulke momenten op de steun van iemand anders kan rekenen. Een auto met pech van een kruispunt duwen, meefietsen met een meisje dat net gevallen was zodat ze veilig thuis zou komen of mensen met een buggy de trein in en uit helpen, ik doe het graag. En ik hoop natuurlijk dat anderen mij dan ook helpen wanneer ik in een onhandige situatie zit! What goes around, comes around, toch?

4. Een nog geldige dagkaart voor de trein weggeven
Wij reizen heel regelmatig flinke stukken met de trein. We hebben geen auto, maar willen wel graag onze familie en vrienden die door heel Nederland wonen zien. Om de kosten van al deze treinritjes in de hand te houden, checken we voor vertrek altijd of er nog goedkope treinkaartjes in de aanbieding zijn. Via de site Treinreiziger.nl kun je gemakkelijk zien welke winkel een aanbieding heeft. Elke maand zijn er verschillende kaartjes te koop. Er zijn kaartjes die alleen geldig zijn op een bepaald traject, maar vaak kunnen we ook dagkaartjes kopen waar een dag onbeperkt mee gereisd kan worden. Wanneer we dan ’s avonds weer op Den Haag Centraal aankomen, proberen we deze kaartjes vaak nog weg te geven aan mensen die op dat moment bij de automaat een kaartje aan het kopen zijn. Zo hebben we al verschillende mensen verrast met een gratis ritje!

5. Een wildvreemde een complimentje geven
Ik klets graag en dat is eigenlijk nog zacht uitgedrukt. Op mijn rapporten van de basisschool stond vaak bij de opmerkingen geschreven: ‘Natasja doet het goed, maar kletst wel te veel.’ En dat praatgrage heb ik nooit verleerd, alhoewel ik nu wel goed mijn best doe om ook oprecht te luisteren naar mijn gesprekspartners.

Doordat ik zo gemakkelijk mijn mond opentrek, vind ik het ook geen probleem om wildvreemde mensen aan te spreken. En dan het liefst in de positieve zin natuurlijk! Als ik dus iemand met prachtig haar, een mooie jas of een tof idee tegenkom, dan schroom ik niet om dat tegen hem of haar te zeggen. Dat het krijgen van complimenten van wildvreemden niet vaak gebeurt, is af te lezen van de verbaasde gezichten van de mensen die ik complimenteer. Maar van de glimlach die daarna meestal verschijnt, word ik zelf ook weer blij!

Er zijn verschillende (online) initiatieven die zich ook inzetten om kleine, lieve daden te stimuleren. De 100 acts of kindness om een kindness ninja te worden, bijvoorbeeld. Of de app Happy Deed. Het project van Rachel van de Pol vind ik helemaal geweldig: zij deed elke dag een goede daad en legde dit online en in een boek vast.

Welke kleine daden doe jij om de mensen om je heen een glimlach te bezorgen?

10 Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.