Douchen met een emmer

Sinds een paar weken vangen we water op tijdens het douchen en staat er een emmertje in onze wasbak in de keuken. Er stromen namelijk liters perfect schoon drinkwater weg tijdens een douchebeurt, het wassen van onze handen of een paprika voor door de salade. En dat vinden we zo zonde. Gemiddeld vangen we nu zo’n 100 liter water per week op. Met het water dat we opvangen, spoelen we ons toilet door. Dit scheelt ons ruim 400 liter per maand en 5200 liter op jaarbasis!

Zuinig zijn met water is straks in ons tiny house extra belangrijk. We zullen daar waarschijnlijk niet aangesloten zijn op het waternet en zijn afhankelijk van wat er uit de lucht komt vallen. Gratis, dat dan weer wel 🙂 Maar hoeveel water gebruiken we nu eigenlijk per persoon? Het TNS NIPO doet elke drie jaar onderzoek naar het watergebruik in Nederland. Ik vond de cijfers van 2013: we blijken gemiddeld 118,9 liter per persoon per dag te gebruiken. Bijna honderdnegentien liter! Per dag! Per persoon! Gerbrand en ik zouden dan met z’n tweetjes 237,8 liter water per dag verbruiken. Als ik het zo opschrijf kan ik er nog steeds niet over uit. En wat we nu dus per week besparen door het op te vangen tijdens het douchen en handen wassen, is nog niet eens de hoeveelheid die we per persoon per dag verbruiken… Eh tja, alle kleine beetjes helpen, toch?

Water besparen, waarom zou je?
Water besparen hoef je in Nederland niet voor de kosten te doen. Water is goedkoop en een besparing merk je dan ook niet zo snel in je portemonnee. Maar het water dat uit onze kraan komt, moet gereinigd worden (wat door een toenemende verontreiniging steeds lastiger wordt) én naar ons huis gepompt worden. Dit kost moeite en dus energie.

Douchen
Water besparen is dus zeker geen verspilde moeite en kan heel gemakkelijk. Op nummer één van de waterverbruikende activiteiten staat met stip de douche. Lekker lang douchen blijkt onder 25- tot 34-jarigen populair, zij gebruiken dan al snel ruim 90 liter per persoon per dag. Gemiddeld gebruiken we voor een douchebeurt 51,4 liter per persoon per dag. Woon je samen en is het tijdtechnisch mogelijk om tegelijk te douchen? Stap er dan gezellig samen onder! Gerbrand en ik doen dit elke ochtend 🙂 Het is in de winter soms even doorbijten voor degene die net niet in het bezit is van de douchekop, maar verder is het erg fijn om samen wakker te worden!

Wist je dat…
* we gemiddeld per persoon per dag 33,8 liter water door ons toilet spoelen. Perfect, schoon drinkwater…
* één op de acht mensen tijdens het tandenpoetsen de kraan open laat staan en 82% de kraan alleen opendoet als er water nodig is.
* er door je keukenkraan zo’n 6,9 liter water per minuut spoelt.
* we ons toilet 5,9 keer per dag doorspoelen. Als ik veel thee drink, haal ik dit gemiddelde behoorlijk omhoog ben ik bang.
* vrouwen meer water per dag gebruiken dan mannen. We douchen langer én zitten vaker op de wc. Tja, toch die koppen thee hè.

Daarnaast scheelt het wanneer je niet zoveel handelingen hoeft te verrichten onder de douche. Ik was mijn haar nog maar één keer per week en dat scheelt heel wat doucheminuten en liters. Ik heb een aantal weken geprobeerd om mijn haar alleen nog maar met water te wassen (de no poo-methode), maar dat beviel niet zo goed. Mijn haar bleef erg vet én ik vond dat ik tijdens de wasbeurten veel en te heet water moest gebruiken. Niet heel milieubewust voor mijn gevoel en zeker niet tiny-house-proof. Nu was ik mijn haar met een shampoo met alleen natuurlijke en biologisch afbreekbare ingrediënten, van zerah.nl. In ons tiny house betekent het dat dit water gemakkelijk te filteren is en daarna hergebruikt kan worden of over de tuin gegoten mag worden.

Toilet
Nog zo’n waterverslinder in huis: het toilet. Met het water dat we dagelijks opvangen tijdens het douchen en het gebruiken van onze keukenkraan, spoelen we nu ons toilet door, maar alleen bij de kleine boodschap. Het vergt wel wat handigheid om alles, vooral de papiertjes, in één keer weg te krijgen. Daar is zo’n toiletpot nog steeds wel kampioen in. Maar oefening baart kunst: door het water in een keer in een gelijkmatig tempo in de pot te gieten, spoelt alles goed door. We hebben ook een tijdje gewoon ons toilet niet elke keer doorgetrokken na de kleine boodschap, maar dit zorgde al snel voor gele aanslag in de pot. Met natriumbicarbonaat en azijn is dit wel weer weg te krijgen, maar spoelen is toch effectiever. En wat frisser voor het geval je onverwacht bezoek krijgt 😉

We gebruiken alleen de kleine douchekop, maar gaan deze vervangen door een waterbesparende douchekop.

Nog meer besparen
We kunnen nog wel wat stappen zetten om water te besparen. Zo willen we onze douchekop vervangen door een waterbesparende douchekop. Door een normale douchekop stroomt zo’n 12 tot 18 liter water per minuut. Als we een waterbesparende douchekop kopen met ‘doorstroomklasse Z’ stroomt er nog maar 4,2 tot 6,9 liter water per minuut door. Dat scheelt enorm! Verder probeer ik zo min mogelijk water te gebruiken bij bijvoorbeeld het handen wassen, het wassen van groente en fruit en het maken van thee. We hebben afgelopen maand ons jaarverbruik aan het waterbedrijf doorgegeven: een mooi moment om dit als ijkpunt te nemen en ons verbruik bij te houden.

Wat is jouw tip om water te besparen?

2 Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *