Een oude liefde

Het was best wel een vreemd gebouw, de bibliotheek in mijn geboortedorp. Vooral de puntdaken vielen op: vijf grijze piramide-achtige punten op een nogal hoekig gebouw. Eigenlijk paste het helemaal niet bij de bebouwing in de rest van het dorp. Wekelijks was ik er te vinden, langzaam lopend tussen de rekken, mijn hoofd schuin om de ruggen goed te kunnen lezen. Ik las alles wat ik ook maar enigszins interessant vond en sommige boeken meerdere keren. Al snel mocht ik, na het afleveren van een toestemmingsbriefje ondertekend door mijn moeder, boeken uitzoeken op de volwassenenafdeling. Stephen King was toen mijn favoriete schrijver, lekker griezelen met It en Carrie.

Nostalgie! (bron: https://goo.gl/images/TQMw0c)

De zomervakantie was altijd een groot feest: dan mocht je het dubbele aantal boeken lenen. Acht per persoon: samen met mijn zusje sleepte ik zestien boeken naar huis. Het liefst zo dik mogelijk, om al die weken vakantie lezend door te kunnen brengen. Thuis bouwde ik een leesnestje: ik verzamelde alle kussens uit het huis en maakte van mijn bed een zachte wegkruipplek. Ik sloot het felle zomerlicht buiten en installeerde me tussen de kussens met de stapel boeken binnen handbereik. Ik las en las en las, tot mijn ogen prikten en ik het gevoel had me in een andere wereld te bevinden.

Op mijn achttiende was de liefde voor de bieb over: ik moest zelf betalen voor een lidmaatschap en had besloten dat de boeken die ik wilde lezen ook in mijn kast moesten komen te staan. Ik wilde mijn eigen collectie voor mijn grootste boekendroom: een bibliotheekkamer. Zo eentje met boekenkasten tot aan het plafond en een laddertje. Een oud bureau in het midden en een grote, comfortabele stoel waar je helemaal in weg kunt kruipen. Hoe dromen en wensen kunnen veranderen…nu wil ik wonen in een zo klein mogelijk huisje met zo min mogelijk spullen. En daar passen geen kasten vol boeken in, helaas. Langzamerhand ben ik afscheid aan het nemen van de collectie die ik de afgelopen jaren opbouwde en het loslaten gaat me beter af dan ik verwacht had. Maar, ik blijf een lezer, een boekenliefhebber. Een minimalistische, groene boekenliefhebber nu en dus vond ik mijn oude liefde weer terug: de bibliotheek.

Overal in Den Haag hangen grote posters: ‘Leen je rijker!’, ‘Leen je wijzer!’. De bibliotheken in Den Haag willen iedereen kennis laten maken met de bieb en je kunt dus tot 1 oktober drie maanden gratis lid worden. Zonder verplichtingen. Perfect! Een beter moment voor deze reclamecampagne had er niet kunnen zijn: nu ik zelfstandig ondernemer ben, is mijn leesbehoefte alleen maar toegenomen. Bovendien wil ik niet elke dag aan mijn eigen keukentafel zitten en is de bieb als werkplek een goede afwisseling. Al de dag na mijn aanvraag lag mijn lenerspas op de mat. De pas moest geactiveerd worden in de bieb, dus liep ik in het zonnetje naar het centrum met mijn laptop in een rugtas op mijn rug. Ik maakte een rondje door het immense gebouw van de Centrale Bibliotheek in Den Haag, waar de bibliotheek uit mijn jeugd een aantal keren in zou passen, en koos een werkplek bij een raam met uitzicht op de ingang van het stadhuis. Ik heb er een paar uur fijn zitten schrijven en daarna heb ik vier boeken over groene onderwerpen meegenomen: Kiezen bij de kassa (een publicatie van het Sociaal en Cultureel Planbureau), Praktisch Idealisme van Natasja van den Berg en Sophie Koers, No Impact Man van Colin Beavan en De Verborgen Impact van Babette Porcelijn. Ik zag ook een aantal grote kasten met tijdschriften. Daar vond ik onder andere het blad Genoeg, The Optimist en Down to Earth. Die mag je niet lenen, dus ik ga wat uurtjes vakliteratuur lezen inlassen de komende tijd. En na die drie gratis maanden? Dan word ik natuurlijk gewoon betalend lid, een abonnement is namelijk supervoordelig! Je kunt al lid worden vanaf 15,50 euro per jaar.

Zulke labels zijn ook gewoon pure nostalgie 🙂

Boeken lenen bij de bibliotheek past helemaal bij mijn groene manieren: ik schaf geen boeken meer aan om na één keer lezen te laten verstoffen in de kast (en velen met mij), ik kan er ebooks lenen waarvoor ik niet eens de deur uit hoef en ik steun met een lidmaatschap een organisatie die lezen wil bevorderen en zich hard maakt om mensen kennis te laten maken met een zo breed mogelijk palet aan informatie. En in de Centrale Bibliotheek zit zelfs een loket van Duurzaam Den Haag, waar ze onder andere regelmatig een planten/tuinspreekuur hebben. Ik ben blij dat de liefde tussen de bieb en mij weer opgebloeid is 🙂

17 Comments

 1. Ja, wat goed! Suf dat we op een gegeven moment graag dingen zelf willen gaan hebben, terwijl er altijd al zo’n briljant systeem was. Het is dat is zelf nauwelijks lees (ik koop soms een e-book), maar anders zou ik het ook wel weten. Mijn moeder gaat nog altijd naar de bieb en mijn schoonmoeder beheert er zelfs eentje. Mijn vriend heeft wel aardig wat papieren boeken, maar die leest ze dan ook echt meerdere keren. Toevallig stond ie gisteravond wel voor de kast te verzuchten dat ie ze allemaal nu toch wel echt vaak gelezen had. Ik zal vanavond eens een balletje opgooien 😉

  • Natasja

   En? Is het balletje gevangen ;)? Anders heb ik hier misschien nog wel wat boeken voor hem, haha 🙂 Gelukkig worden deel- en leensites steeds populairder en beginnen mensen het weer normaler te vinden dat je niet álles hoeft te bezitten. En de bieb heeft nog zoveel andere belangrijke functies, dat moeten we eigenlijk zoveel mogelijk steunen!

   • O ja, oeps, vergeten natuurlijk! Ik zal een tactisch moment afwachten, dat heeft misschien meer slagingskans 😉

    • Natasja

     Haha, verstandig! Als ie even afgeleid is en gewoon ‘mmm mmm’ zegt?

     • Nou, zulke manipulatie bewaar ik wel voor als ik er zelf wat aan heb, haha. Meer als ie weer besluiteloos voor de boekenkast staat. Maar goed, nu leest ie voor de honderste keer weer hetzelfde boek, dus dat is ook prima 🙂

     • Zomaar uit het niets eens zei hij dat ie lid wilde worden. Hij had het zelf ook al verzonnen, dus ik hoefde alleen maar te zeggen dat ik het een uitstekend idee vind 🙂

 2. Katrien

  Echt een fijne herontdekking he?! Ik heb een beetje hetzelfde meegemaakt, alleen wisselde ik eerst mijn boekencollectie in voor een e-reader, die nu voorlopig een beetje ongebruikt ligt, tot ik nog eens een boek wil die niet verkrijgbaar is in onze bib!

  • Natasja

   Ja, superfijn! Ik verheug me ook op mijn tijdschriftleesuurtjes 🙂 En ebooks zijn ook superhandig inderdaad. Ik heb een tijdje gewerkt voor een bedrijf dat digitaal lezen stimuleert en las toen veel ebooks. Nu weer stukken minder, gek genoeg. Mijn ereader moet ik ook maar weer eens afstoffen, is natuurlijk helemaal tiny-house-proof!

 3. Als kind ging ik tijdens de zomervakantie ook steeds naar de bibliotheek. Ik werd van thuis uit een beetje verplicht om boeken te gaan lezen, maar ergens heeft het mij wel deugd gedaan 😉 Nu heb ik helaas geen tijd meer om boeken te gaan lenen en lezen.. Jammer. Misschien als ik op pensioen ben (en dat is nog lang niet!)

  • Natasja

   Helemaal geen tijd? Ook niet een halfuurtje per dag? Vlak voor het slapengaan of net na het opstaan ;)? Ik zou zo graag nog veel meer willen lezen, maar inderdaad, tijd…

 4. Wat lijkt me dat heerlijk, zo’n grote bieb. In mijn woonplaats kun je de boeken die jij noemt tegen 4 euro extra lenen (een klein abo kost al 25 euro). Genoemde tijdschriften zijn er al helemaal niet. Mijn jaarkosten dus : 12 boeken x4 euro plus 25 euro abokosten. Tel uit je winst.

  • Natasja

   Jeetje, wat een prijsverschil! Ik wist helemaal niet dat dat per bieb zo verschilde. Wat jammer 🙁 Dat maakt het voor veel mensen helemaal niet aantrekkelijk om naar de bieb te gaan.

 5. Rianne

  Ik wil ook weer graag lid worden van een bibliotheek. Alleen lidmaatschap kost €41,00 per jaar (maar daar mag je wel 10 boeken gratis per keer voor meenemen en zelfs tijdschriften, zoals ik het op de site lees) Maar ik was dit jaar ook al €40,00 kwijt aan 2 tijdschrift abonnementen, waarvan ik te laat was om ze op tijd op te zeggen. Dus dit jaar voor december de 2 tijdschriften opzeggen en dan volgend jaar een bibliotheekabonnement aanschaffen 🙂 Vroeger als kind waren we ook lid van de bieb en toen hebben mijn broers en ik er toch behoorlijk wat boeken gelezen. Zo’n bieb geeft ook wel weer een nostalgisch gevoel van vroeger hè 🙂

  • Natasja

   Jeetje, wat zit er veel verschil in de tarieven van de bibliotheken. Ik las ook al in een andere reactie dat het daar flink duurder is. Jammer, want ik vind dat de drempel om lid te kunnen worden zo laag mogelijk zou moeten zijn. Goed dat jij je prioriteiten zo duidelijk hebt qua uitgaven. En ja, het is inderdaad heerlijk nostalgisch 🙂 En ik vind het een luxe om tussen zoveel boeken te kunnen snuffelen!

   • Rianne

    Het voordeel van een bieb is ook als er een boek is dat je heel graag zou willen hebben, je dat eerst eens op proef kan lenen als ze hem hebben (en dan bedoel ik met name kookboeken) zodat je weet of het wel een echte aankoop waard is. Ik heb nu besloten om alleen nog maar 100% plantaardige kookboeken in NLs geschreven in huis te hebben en al mijn andere kookboeken ben ik aan het verkopen. Ik eet nog niet 100% plantaardig hoor, maar ik probeer dat al wel zoveel mogelijk. En dan wil ik niet elk plantaardig kookboek hebben, ik moet wel het idee hebben ze echt te kunnen gebruiken en dat kun je met een bieb dus mooi uittesten, dus ik kan niet wachten tot volgend jaar haha 🙂 en dan probeer ik de boeken die ik echt wil hebben vaak eerst nog 2e hands te kopen trouwens in het kader van milieu enzo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *