Een oude liefde

Het was best wel een vreemd gebouw, de bibliotheek in mijn geboortedorp. Vooral de puntdaken vielen op: vijf grijze piramide-achtige punten op een nogal hoekig gebouw. Eigenlijk paste het helemaal niet bij de bebouwing in de rest van het dorp. Wekelijks was ik er te vinden, langzaam lopend tussen de rekken, mijn hoofd schuin om de ruggen goed te kunnen lezen. Ik las alles wat ik ook maar enigszins interessant vond en sommige boeken meerdere keren. Al snel mocht ik, na het afleveren van een toestemmingsbriefje ondertekend door mijn moeder, boeken uitzoeken op de volwassenenafdeling. Stephen King was toen mijn favoriete schrijver, lekker griezelen met It en Carrie.

Nostalgie! (bron: https://goo.gl/images/TQMw0c)

De zomervakantie was altijd een groot feest: dan mocht je het dubbele aantal boeken lenen. Acht per persoon: samen met mijn zusje sleepte ik zestien boeken naar huis. Het liefst zo dik mogelijk, om al die weken vakantie lezend door te kunnen brengen. Thuis bouwde ik een leesnestje: ik verzamelde alle kussens uit het huis en maakte van mijn bed een zachte wegkruipplek. Ik sloot het felle zomerlicht buiten en installeerde me tussen de kussens met de stapel boeken binnen handbereik. Ik las en las en las, tot mijn ogen prikten en ik het gevoel had me in een andere wereld te bevinden.

Op mijn achttiende was de liefde voor de bieb over: ik moest zelf betalen voor een lidmaatschap en had besloten dat de boeken die ik wilde lezen ook in mijn kast moesten komen te staan. Ik wilde mijn eigen collectie voor mijn grootste boekendroom: een bibliotheekkamer. Zo eentje met boekenkasten tot aan het plafond en een laddertje. Een oud bureau in het midden en een grote, comfortabele stoel waar je helemaal in weg kunt kruipen. Hoe dromen en wensen kunnen veranderen…nu wil ik wonen in een zo klein mogelijk huisje met zo min mogelijk spullen. En daar passen geen kasten vol boeken in, helaas. Langzamerhand ben ik afscheid aan het nemen van de collectie die ik de afgelopen jaren opbouwde en het loslaten gaat me beter af dan ik verwacht had. Maar, ik blijf een lezer, een boekenliefhebber. Een minimalistische, groene boekenliefhebber nu en dus vond ik mijn oude liefde weer terug: de bibliotheek.

Overal in Den Haag hangen grote posters: ‘Leen je rijker!’, ‘Leen je wijzer!’. De bibliotheken in Den Haag willen iedereen kennis laten maken met de bieb en je kunt dus tot 1 oktober drie maanden gratis lid worden. Zonder verplichtingen. Perfect! Een beter moment voor deze reclamecampagne had er niet kunnen zijn: nu ik zelfstandig ondernemer ben, is mijn leesbehoefte alleen maar toegenomen. Bovendien wil ik niet elke dag aan mijn eigen keukentafel zitten en is de bieb als werkplek een goede afwisseling. Al de dag na mijn aanvraag lag mijn lenerspas op de mat. De pas moest geactiveerd worden in de bieb, dus liep ik in het zonnetje naar het centrum met mijn laptop in een rugtas op mijn rug. Ik maakte een rondje door het immense gebouw van de Centrale Bibliotheek in Den Haag, waar de bibliotheek uit mijn jeugd een aantal keren in zou passen, en koos een werkplek bij een raam met uitzicht op de ingang van het stadhuis. Ik heb er een paar uur fijn zitten schrijven en daarna heb ik vier boeken over groene onderwerpen meegenomen: Kiezen bij de kassa (een publicatie van het Sociaal en Cultureel Planbureau), Praktisch Idealisme van Natasja van den Berg en Sophie Koers, No Impact Man van Colin Beavan en De Verborgen Impact van Babette Porcelijn. Ik zag ook een aantal grote kasten met tijdschriften. Daar vond ik onder andere het blad Genoeg, The Optimist en Down to Earth. Die mag je niet lenen, dus ik ga wat uurtjes vakliteratuur lezen inlassen de komende tijd. En na die drie gratis maanden? Dan word ik natuurlijk gewoon betalend lid, een abonnement is namelijk supervoordelig! Je kunt al lid worden vanaf 15,50 euro per jaar.

Zulke labels zijn ook gewoon pure nostalgie 🙂

Boeken lenen bij de bibliotheek past helemaal bij mijn groene manieren: ik schaf geen boeken meer aan om na één keer lezen te laten verstoffen in de kast (en velen met mij), ik kan er ebooks lenen waarvoor ik niet eens de deur uit hoef en ik steun met een lidmaatschap een organisatie die lezen wil bevorderen en zich hard maakt om mensen kennis te laten maken met een zo breed mogelijk palet aan informatie. En in de Centrale Bibliotheek zit zelfs een loket van Duurzaam Den Haag, waar ze onder andere regelmatig een planten/tuinspreekuur hebben. Ik ben blij dat de liefde tussen de bieb en mij weer opgebloeid is 🙂

17 Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.