Groen de afwas doen

Afwassen… Ok, ik vind het niet zo erg als de badkamer schoonmaken of dweilen, maar fan zal ik er niet van worden. ‘Vroeger’ vertoonde ik afwasontwijkend gedrag: in mijn vorige huis had ik een leeg keukenkastje waarin ik alle vuile vaat opspaarde. Eén keer in de twee weken, als ik geen schone vork meer kon vinden, moest ik er wel aan geloven en zwoegde ik minstens twee uur op een monsterafwas. Dat was eigenlijk nóg onprettiger dan elke dag even een kleine afwas wegwerken en dus besloot ik mijn leven te beteren. Elke avond deed ik braaf (maar morrend) de afwas. Toen Gerbrand en ik vorig jaar in ons huidige huis gingen wonen, waren we dolblij met de ingebouwde vaatwasser. We gebruikten hem elke dag. Zo relaxed: geen vieze vaat op het aanrecht en zonder moeite schoon. Sinds een paar weken zijn we toch weer overgestapt op met de hand afwassen. Waarom?!

Ten eerste willen we graag minder energie en water verbruiken. Gemiddeld gebruikt een vaatwasser zo’n 14 liter water, maar als je een wat oudere vaatwasser zonder A+++-label hebt (en die hebben wij), dan loopt het verbruik snel op. Dat water moet ook nog verwarmd en rondgepompt worden en dat kost stroom (gemiddeld zo’n 1,15 KwH per wasbeurt) én dus fossiele brandstof. Door je eigen handen in een sopje te steken verbruik je twee keer zo weinig energie en kun je dus groener je vieze vaat schoonmaken. Er zijn dan wel een paar dingen waar je op moet letten:

 • Gebruik een teiltje en was niet onder de stromende kraan af. Zo beperk je het gebruik van warm water. Wij wasten eerst af in de gootsteen, maar dan gebruik je al snel heel wat liters water. Nu wassen we in een teiltje af en voor de meeste afwasjes is dat ruim voldoende.
 • Zijn je pannen en borden zo vies dat je moet voorspoelen? Dat gaat ook prima met koud water.
 • Gebruik de juiste hoeveelheid afwasmiddel, zodat je de hele afwas met één teiltje warm water kunt doen. Schuimt het niet meer? Geen probleem, het ontvet nog net zo goed als mét schuim. Gewoon vrolijk blijven afwassen 😉

Wij hebben nog een extra reden om nu al te wennen aan het afwassen met de hand: in ons tiny house kunnen we sowieso geen vaatwasser hebben. Dat past niet qua ruimte én zo’n apparaat zal veel te veel vragen van onze voorraad zonne-energie. Om daar nu alvast aan te wennen, staan wij (bijna) elke avond samen de afwas weg te werken. En eigenlijk is het best gezellig, de dag doornemen boven een bak met schuim.

Afwasmiddel
Omdat we straks ook niet aangesloten zijn op de riolering, is het soort afwasmiddel dat we gebruiken ook van belang. ‘Gewoon’ afwasmiddel bevat stoffen die niet biologisch afbreekbaar zijn. Dat is ook de reden waarom je een bak afwaswater niet in de tuin mag gooien, maar alleen door de afvoer mag spoelen. Dan wordt het water gefilterd door het waterbedrijf. Gelukkig zijn er ook een hele hoop afwasmiddelen te koop die wél biologisch afbreekbaar zijn. Zo kunnen we straks in het tiny house zelf het afwaswater filteren en afvoeren.

Wij gebruiken nu het afwasmiddel van Ecover, maar als deze fles leeg is, wil ik graag het afwasmiddel van Marcel’s Green Soap. Want die geurtjes, jum! We hebben daar nu al de allesreiniger met patchouli & cranberry van (ik hou echt enorm veel van patchouli :)), maar afwassen wordt ook een heel stuk fijner met een lekker geurend middel!

Een groene borstel
En dan is er nog de vraag: gebruiken we een spons of een borstel? Afgelopen kerst had ik een setje spullen van de webshop Babongo gevraagd, waaronder een sponsje van cellulose. We hebben er een dikke maand mee afgewassen en toen moest hij toch echt weg. Een afwasborstel leek me toch handiger én hygiënischer. Bij Ekoplaza vond ik de EcoForce borstel, die voor 89% uit gerecycled materiaal bestaat. En het meest handige: je hoeft maar een keer een volledige borstel aan te schaffen, daarna hoef je alleen de kop te vervangen. Minder afval dus! De kop kan bij het plastic afval en wordt zo ook weer hergebruikt.

Groener de afwas doen, voelt goed. Maar hoe groen of lekker geurend we het ook maken, mijn hobby zal het niet worden 😉

8 Comments

 1. Wow, zo’n borstel had ik nog nooit van gehoord. Goed idee 🙂

  Heb je al eens geprobeerd om zelf afwasmiddel te maken? Ik ben aan het experimenteren met vaatwasblokjes van soda, azijn, baksoda en citroenzuur en vroeg me af of zoiets ook niet prima werkt in een teiltje. Misschien nog wel beter ook, want de vaatwasser kan niet schrobben 😉

 2. Hoi, ik gebruik zelf een afwasborstel van hout, waarvan je ook de kop kan vervangen. Is miss nog milieuvriendelijker?

   • Bij dille en kamille, maar veel bio winkels verkopen m ook. Soms van fhc hout, soms niet.

     • Rianne

      Ja, die houten afwasborstel heb ik ook net aangeschaft en gelijk 2 extra koppen erbij. Zo’n cellulose sponsje wil ik ook nog eens een keer aanschaffen, ik gebruik nu een schuursponsje, dat is ook niet echt milieuvriendelijk. Ik heb wel vaatdoekjes van het merk Memo en die schijnen volledig biologisch afbreekbaar te zijn, maar eerst kun je ze door steeds te wassen, zoveel mogelijk op gebruiken voor ze in de gft bak kunnen. Die zijn overigens zeer fijn in gebruik, nemen veel vocht op. Volgens mij moet je ook kunnen afwassen met azijn en baking soda, maar dit heb ik nog niet uitgeprobeerd. Ga ik ook nog eens wat groens voor verzinnen als de Neutral op is. 🙂 Schijnt zelfs met zeep te kunnen, maar moet ik nog eens even uitzoeken.

     • Natasja

      Die vaatdoekjes ken ik niet. Ik heb nu nog een stapel ‘normale’ vaatdoekjes, die wil ik eerst gebruiken tot ze echt niet meer kunnen. En een drietal van gewoon katoen, die werken ook prima. Afwassen met baking soda en azijn lijkt mij minder fijn, maar schoon zal het vast worden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *