Groen mijn haar wassen

Vorig jaar liep ik zes weken rond met heel vet haar. Het voelde verre van fijn en mijn haar zag er dof uit. Met een borstel van zwijnenhaar probeerde ik het talg naar beneden te ‘transporteren’, om zo de droge punten te ‘voeden’. Een keer in de week stond ik te puffen onder een veel te hete douche. Ik probeerde de no-poo-methode uit, maar dat was op zijn zachtst gezegd geen succes.

Misschien had ik het langer vol moeten houden. Er zijn hordes mensen (vrouwen én mannen) die zweren bij deze manier van haarverzorging en die verklaren dat hun haar nog nooit zo mooi is geweest. Met een natuurlijk volume, een gezonde glans en nergens te veel talg te bekennen. En dat door het met alleen maar water te wassen. Ondanks deze ‘gouden-bergen-belofte’ besloot ik na zes weken toch mijn haar weer te wassen. Ik wilde het weer eens los kunnen dragen en er met mijn vingers doorheen kunnen gaan zonder de kriebels te krijgen.

Ik besloot deze haarwasmethode uit te proberen, omdat het me een milieuvriendelijke en goedkope manier van haarverzorging leek. Bij de no-poo-methode laat je je haar ontwennen van alle chemische producten en was je het veel minder vaak, waardoor het uiteindelijk minder talg gaat produceren. De hoeveelheid talg die nog wel vrijkomt, verzorgt je haar op de natuurlijke manier. Geen shampoo en minder wasbeurten, dat klinkt gemakkelijk. Zo easy is het echter niet. Er zijn namelijk een aantal essentiële stappen die ervoor moeten zorgen dat je haar optimaal gebruik kan maken van haar eigen verzorgingsproduct. Zo moet je voor het wassen je haar behandelen en het talg verdelen naar de drogere punten. Dat doe je eerst met je vingers en daarna borstel je het grondig uit met een borstel van echt zwijnenhaar. Zo’n borstel neemt een teveel aan talg op én transporteert het naar de rest van je haar. Na deze stappen zag mijn haar er helemaal vies uit: ultravet bovenop en pluizig aan de onderkant. De volgende stap vond ik het meest vervelend: het wassen met alleen water. Het water moet behoorlijk warm zijn, zodat overtollig talg oplost en eruit gewassen kan worden. Tijdens het wassen voelde ik hoe vet mijn haar was en ik merkte dat dit er niet goed uitspoelde. Je moet het water zo heet maken dat het nèt prettig aanvoelt. Er ging heel wat heet water doorheen voordat ik het idee had iets schoner haar te hebben en ik kwam daarna met een knalrood hoofd van de hitte de douche uit. Ik wikkelde mijn haar in een katoenen t-shirt om het te laten drogen en kamde het tenslotte voorzichtig uit met een grove kam. Eenmaal droog was het helaas nog steeds slap en vet. En zo hield ik dat zes lange weken vol…

Mijn haar na de voorbehandeling…heel erg vet!

Ik besefte dat deze methode voor mij niet geschikt was. Mijn haar voelde niet fijn en de wasmethode vond ik tijdrovend en oncomfortabel. Daarnaast is no poo niet tiny-house-proof: het zou te veel vragen van onze watercapaciteit (we vangen straks zelf regenwater op om mee te douchen) en teveel van onze warmwatervoorziening. Exit no poo dus. Ik wilde wel graag op een natuurlijke manier mijn haar blijven wassen, want we filteren in het tiny house ons eigen afvalwater en kunnen dus alleen biologisch afbreekbare stoffen gebruiken. Met azijn en natriumbicarbonaat (baking soda) zou je je haar ook schoon en glanzend moeten kunnen krijgen. Deze manier valt ook onder de no-poo-methode en ik besloot het een kans te geven. Ik dook de douche in met een fles met een mengsel van water en baking soda en een glas azijn. Eerst wassen met het mengsel uit de fles en daarna de azijn erdoor om het haar zacht te maken. Het werkte als een trein en het was een verademing na zes weken alleen water. Mijn haar voelde squeaky clean en zacht en ik was een blij ei. Dit was de oplossing! Maar helaas, dit keer gooide Gerbrand roet in het eten. Hij vond een aantal artikelen waarin gewaarschuwd werd voor het effect van de hoge pH-waarde van natriumbicarbonaat op je haar. Op de lange termijn zou dit kunnen zorgen voor haaruitval. De azijn zou deze waarde moeten neutraliseren, maar de vraag was of dit werkte wanneer je dit na elkaar gebruikt. Omdat mijn haar me dierbaar is, besloot ik niet verder te gaan met deze methode. Ik heb hierna nog alleen azijn als ‘shampoo’ geprobeerd, maar daar bleef mijn haar ook erg slap en vettig bij. Nee, dit was het ook niet.

Wat nu? Ik wilde nog steeds alleen een natuurlijk product gebruiken. Op Twitter tipte iemand mij de shampoo van Zerah.nl (voorheen zuiverezeep.nl). Eliane en Kirsten maken ecologische wasmiddelen en verzorgingsproducten en verkopen onder andere de Heavenly Haircare. Er zitten alleen biologisch afbreekbare producten in. Ik werd nieuwsgierig en bestelde een proefflesje. En dat beviel erg goed. Nu staat er dus een grote fles shampoo in de badkamer. Ik was mijn haar een keer per week met een kleine hoeveelheid Heavenly Haircare. Doordat ik in al die weken mijn haar al had laten wennen aan het minder wassen, kan ik het gemakkelijk redden met een wekelijkse shampoobeurt. Alleen de laatste twee dagen is het wat vetter bovenop, maar dit komt niet in de buurt van de vetheid die ik heb ervaren tijdens het no-poo-experiment! Ik draag het dan gewoon in een vlecht of knot: opgelost! Na het wassen droog ik het nog steeds met een katoenen t-shirt. Ik wikkel dat om mijn natte haar en laat het t-shirt het water opnemen. Daarna kam ik het voorzichtig met een grove kam. Verder gebruik ik nog steeds de zwijnenhaarborstel om het te borstelen.

Net gewassen 🙂

Mijn haar is volgens mij net zo blij als ik met deze haarwasroutine. Doordat ik het minder vaak was en met een shampoo zonder chemische middelen is het glanzend en heb ik veel meer volume dan ik had met ‘normale’ shampoo. En wekelijks wassen scheelt een hoop tijd in de douche! Ook gaat mijn fles shampoo lekker lang mee. Wanneer hij op is, stuur ik hem terug naar Zerah zodat ze hem opnieuw kunnen vullen.

Ik ben benieuwd: hoe verzorg jij je haar?

17 Comments

  1. Pingback: Minder vaak schrobben met shampoo en zeep zonder palmolie of SLS - Zaailingen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.