Groene Manieren was erbij: Nationale Dag voor Duurzaamheid in het Hoger Onderwijs

Het was al erg licht toen ik wakker werd, afgelopen vrijdag 19 mei. Té licht, want de wekker die om 5.45 uur af zou gaan, had ik nog niet eens gehoord. Ik checkte mijn mobiele telefoon en schrok: 7.35 uur! ‘We hebben ons verslapen!’ gilde ik tegen mijn vriend terwijl ik naar de badkamer racete. Ik had om deze tijd de deur uit moeten gaan, op weg naar de Nationale Dag voor Duurzaamheid in het Hoger Onderwijs in Amsterdam. Gelukkig plan ik altijd wat speling in, voor onvoorziene zaken. Zoals het niet afgaan van de wekker… In een kwartiertje stond ik aangekleed en wel buiten en kon ik één trein later nemen. Ik was gelukkig nog mooi op tijd bij de Vrije Universiteit in Amsterdam, waar het congres gehouden werd.

De keynotespreker in de ochtend maakte meteen grote indruk op mij. Thiëmo Heilbron van Fawaka Nederland vertelde over zijn missie: werken aan duurzaamheid én diversiteit, omdat het verhaal pas echt aanslaat wanneer je jezelf in degene die het vertelt kunt herkennen. Hij heeft daarom Fawaka Nederland opgericht, die “kinderen en jongeren van alle etnische achtergronden en opleidingsniveaus [wil] inspireren tot bewust handelen door hen te betrekken bij de maatschappelijke én groene uitdagingen van deze tijd.” Ze zetten jonge, inspirerende rolmodellen met diverse afkomst en achtergrond tot 30 jaar in de schijnwerpers en laten zo zien dat duurzaamheid ons allemaal aangaat. Thiëmo vertelde zijn verhaal rustig en professioneel en demonstreerde meteen dat hij niet voor niets in de Duurzame Jonge 100 van Trouw staat.

‘s Ochtends volgde ik twee sessies: een wat theoretische sessie over ‘Competenties voor Duurzame Ontwikkeling: Definiëren, Integreren en Operationaliseren’ waarbij niet alleen de bankjes en de collegezaal me het gevoel gaven weer terug op de universiteit te zijn en een sessie over Green Offices. Die was een heel stuk praktischer en inspirerend van aard: diverse studenten vertelden over hun werkzaamheden voor de verschillende Green Offices die actief zijn binnen universiteiten en hogescholen. Vroeger, toen ik nog studeerde (oma vertelt…) hoorde ik tijdens mijn opleiding helemaal niets over duurzaamheid. Heel vreemd eigenlijk en daarom was ik blij te horen dat er sinds een jaar of vijf Green Offices opgericht worden. Een Green Office zet zich in om universiteiten en hogescholen te verduurzamen. Het wordt gerund door studenten die zo meteen waardevolle ervaring en kennis op doen. Superinitiatief!

Na het ochtendprogramma was het tijd voor de lunch. Natuurlijk was deze vegetarisch/veganistisch, op een duurzaam event kun je niet met vlees aan komen zetten. Tijdens deze wat langere pauze was er ook genoeg gelegenheid om kennis te maken met andere bezoekers. Ik kwam in contact met een aantal hele leuke mensen waar het goed mee klikte. Zij hadden elk hun eigen reden om naar deze dag te komen: zo sprak ik een VU-studente die zelf zo groen mogelijk probeert te leven en niet schroomt om haar vrienden te motiveren dat ook te doen, ik ontmoette iemand die ik online al kende, maar nog nooit gesproken had en ik had een enthousiast gesprek over tiny houses met een PhD Candidate van de UvA.

Met de studente van de VU ging ik na de lunch naar de sessie over het boekje ‘Nog groener! Duurzaam door je studententijd’, geschreven door Roos van Rijswijk. Dit boekje wordt eind augustus van dit jaar officieel gelanceerd, maar de bezoekers van de NDDHO kregen nu al een exemplaar. Het is een praktisch boekje met veel tips en informatie gericht op studenten om hen te motiveren hun studentenleven iets duurzamer te maken. Naast veel tips staan er ook drie columns van Roos van Rijswijk in en interviews met Jan Terlouw, Yagmur MasMas (21, oprichter aGreenStory, een webwinkel met duurzame schoolspullen) en Toon Maassen (25, eigenaar duurzaam café De Ceuvel in Amsterdam). Ik heb het in de trein terug naar Den Haag gelezen: het leest lekker weg en de makers proberen de lezer op een ontspannen manier te informeren over waarom een groener leven noodzakelijk is én helemaal niet zo ingewikkeld hoeft te zijn. Goed initiatief, ik hoop dat het boekje veel studenten zal bereiken!

Na de middagsessie verzamelden alle bezoekers zich weer in het Auditorium om te luisteren naar de keynote van oud-minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer Jacqueline Cramer die nog maar eens goed duidelijk maakte dat het nodig is om nú te handelen, wat de kansen en bedreigingen zijn voor een circulaire economie én hoe ICT hierin een rol kan spelen. Ook werd in de middag de SustainaBul uitgereikt. De SustainaBul is de ranglijst van Nederlandse universiteiten en hogescholen op het gebied van duurzaamheid en is een initiatief van Studenten voor Morgen. De Wageningen University ging er dit jaar met de Gouden Bul vandoor.

Tijdens het middagprogramma kwam ik nog even in gesprek met een meneer van de Software Improvement Group (SIG). Hij vertelde me dat zij zich inzetten om software te vergroenen: door code zo ‘schoon’ mogelijk te schrijven en algoritmes efficiënt te bouwen, kun je energie besparen. Programma’s hoeven dan minder hard te werken en dat scheelt energie, warmte en extra koeling. Zij doen dit nu voor bijvoorbeeld mijnoverheid.nl en DigiD; grote platformen waar zeker duurzame winst te behalen valt. Ik vond het interessant om te horen, want ik had er nooit zo bij stilgestaan dat het programmeren van software energietechnisch zoveel kan schelen.

Ik hapte na al deze informatie nog wat paprika met dipsaus en wat falafel weg tijdens de borrel en stapte met een hoofd vol nieuwe informatie weer in de trein naar Den Haag. Dankzij Danique Aaftink van De Reizende Vegetariër, die in de organisatie van dit congres zat, wist ik van het bestaan van deze dag af. Jammer genoeg had ze het te druk met het in goede banen leiden van de dag en heb ik haar niet even live kunnen spreken. Maar ik ben blij dat ik aanwezig mocht zijn op deze voor mij zeer leerzame dag. Bedankt voor de tip, Danique!

1 Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.