Hoe begin je zelf een Little Free Library/minibieb?

In 2015 zette ik een klein groen huisje met een rood dak op een paal in onze wijk. Net naast een parkeerautomaat, aan een weg waar altijd wel iemand rijdt of loopt. Het is een Little Free Library, een plek waar mensen boeken kunnen ruilen, brengen en halen. Ondanks geluiden als: ‘die wordt vast snel gesloopt’ en ‘straks stelen ze de boeken’ (wat technisch gezien niet kan met gratis boeken ;)), wilde ik het toch proberen. En met succes! Het kastje staat er alweer ruim twee jaar en het gaat super!

Natuurlijk ontkwam het kastje niet aan wat vandalisme. Het deurtje heeft er twee keer uit gelegen, er is vuurwerk in afgestoken (gelukkig branden boeken niet gemakkelijk) en er heeft graffiti opgestaan. Ik vond dat ergens zelfs wel stoer, mijn allereerste tag! Gelukkig kon alles gemakkelijk gerepareerd worden, door mij of een handige buurman, en het grootste deel van de tijd gaat het hartstikke goed. Buurtbewoners brengen en halen continu boeken; het kastje is bijna nooit leeg. En gebeurt dat wel, dan heb ik altijd zelf nog een voorraadje achter de hand.

Een Little Free Library (LFL) of minibieb is een mooie manier om van je gelezen boeken af te komen. Bij mij staan ze toch maar stof te vangen en dan maak ik er liever iemand anders blij mee. Een LFL zorgt er ook voor dat iedereen op een laagdrempelige manier toegang heeft tot boeken. Ook als je geen geld hebt voor een lidmaatschap van de reguliere bibliotheek, kun je bij een LFL naar hartenlust boeken halen en weer terugbrengen. Ik vind altijd de meest uiteenlopende boeken in het kastje, in verschillende talen en met heel verschillende onderwerpen, een teken dat een heel diverse groep er gebruik van maakt. En ook veel kinderen zijn nieuwsgierig naar het roodgroene huisje en komen graag snuffelen. Daarom is mijn Little Free Library ook meteen een Kinderzwerfboekstation.

Zelf een LFL/minibieb beginnen: waar zet je het kastje neer?
Heb jij ook stapels boeken die je kwijt wilt en/of is er in jouw buurt geen minibieb? Zelf een kastje neerzetten is helemaal niet moeilijk! Stap 1 is uiteraard: waar zet je het neer? Er zijn twee opties: je kunt een kastje plaatsen op eigen grond of op grond van de gemeente. Mijn biebje staat op gemeentegrond en ik vond het daarom wel zo netjes om eerst met de gemeente te overleggen over de plaatsing. Best een beetje spannend, ik was heel benieuwd hoe ze zouden reageren op mijn initiatief. Gelukkig waren ze meteen enthousiast! In een gesprek op het gemeentehuis werden alle mogelijkheden en vragen doorgenomen en kreeg ik alle hulp die ik nodig had. Op de dag van de plaatsing kwam er een busje vol sterke mannen om beton te storten voor de paal en het kastje stevig op zijn plek te zetten. De gemeente zorgde zelfs voor een keurig betegeld paadje naar de Little Free Library, zodat bezoekers niet bang hoeven te zijn voor vieze schoenen. En het allermooiste van onze samenwerking: ik kreeg de kosten van de bouw retour, via een subsidie. Deze kon ik indienen via de buurtvereniging, die optrad als rechtspersoon. Een subsidie was voor mij geen voorwaarde voor de plaatsing, ik had het kastje zelf met liefde gesponsord, maar het was mooi meegenomen. En het liet zien dat de gemeente Den Haag graag investeert in buurtinitiatieven.

Als je het kastje in je eigen tuin zet, hoef je geen toestemming van de gemeente te hebben. Je kunt dan meteen aan de slag met de bouw. Ook daarvoor heb je verschillende opties. Je kunt een bestaand kastje omtoveren tot een Little Free Library of een geheel nieuwe bieb bouwen. Het hangt er een beetje vanaf hoe handig je bent. Online vind je genoeg inspiratie voor een mooi kastje, op Pinterest bijvoorbeeld.

Little Free Library, minibieb, Kinderzwerfboekstation: wat is wat?
Er staan inmiddels duizenden kastjes in Nederland en nog vele duizenden meer wereldwijd. Sommige kastjes zijn Little Free Libraries, anderen zijn minibieb en/of Kinderzwerfboekstation. Maar wat houden al deze namen precies in?

Een Little Free Library is een kastje dat officieel aangesloten is bij de Amerikaanse organisatie. Wil je deze naam legaal voeren, dan betaal je eenmalig 40 dollar voor de aanmelding van jouw bieb. Hiermee steun je het goede werk van de Little Free Library-organisatie en krijg je zelf een uniek nummer, een bordje met dat nummer voor op je bibliotheek en een informatiepakket. Mijn biebje is aangesloten bij deze organisatie, heeft nummer 8352 en is ook op deze kaart te vinden. Het bordje dat op mijn bibliotheek zit, is trouwens gemaakt van hout van een 100 jaar oude Amish-schuur uit Amerika 🙂

Minibieb is een Nederlands initiatief, gestart door Mirjam van boekenblog seventyeight.nl. Elke Little Free Library is ook een minibieb. Maar niet elke minibieb is een Little Free Library, daarvoor moet het kastje officieel geregistreerd worden. Aan jou dus de keuze of je voor een minibieb gaat of een Little Free Library wil toevoegen aan de kaart.

En dan zijn er ook nog Kinderzwerfboekstations. Bij een Kinderzwerfboekstation vinden kinderen, de naam zegt het al, zwerfboeken. Elk zwerfboek is voorzien van een sticker met daarop uitleg en een uniek nummer. Het boek is daarmee geregistreerd en zo vindbaar voor elke lezer die het in handen krijgt. Zo kunnen kinderen hun gelezen boeken volgen. Dat maakt boeken lezen en uit zwerven sturen nóg leuker. Als je je biebje aanmeldt als Kinderzwerfboekstation, ben je stationschef. Je wordt dan op de hoogte gehouden van leuke acties rondom kinderboeken én kunt regelmatig een gratis pakket met gloednieuwe kinderboeken aanvragen. Ik heb dat nu twee keer gedaan en maak daarmee de kinderen in onze wijk heel blij.

Bouw je kastje
Het ontwerp van mijn kastje komt van de Little Free Library site, op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt. Ik ben zelf niet handig genoeg om iets te bouwen, maar gelukkig is mijn vader dat wel. Hij kluste het huisje in elkaar en ik heb het daarna geschilderd. Met een goede verf voor buiten zorg je ervoor dat het kastje tegen alle weersinvloeden bestand is. Let er verder bij het maken van het kastje op dat het veilig is. Vermijd scherpe randen en gebruik voor het raampje geen glas. Dit is te breekbaar én gevaarlijk. In het deurtje van mijn LFL zit plexiglas. De veiligheid van mijn minibieb was trouwens een belangrijk punt voor de goedkeuring door de gemeente. Omdat het kastje in de openbare ruimte staat, ben ik ervoor verantwoordelijk dat het veilig te gebruiken is. En wanneer dat door beschadigingen niet het geval is, moet ik dat oplossen.

Natuurlijk kun je ook een al bestaand kastje gebruiken als minibieb. Zorg ervoor dat alle naden goed waterdicht zijn en het deurtje goed sluit. Bij een flinke windvlaag wil je geen boeken over straat zien waaien. Bedenk ook hoe hoog je het kastje maakt. Ik vind het bijvoorbeeld heel belangrijk dat ook kinderen naar hartenlust boeken kunnen halen en brengen, dus kunnen zij gemakkelijk bij de onderste plank. Daar leg ik dan ook de kinderboeken neer.

Vullen maar!
Je hebt de perfecte plek voor je biebje, het kastje staat geverfd klaar, nu is het de hoogste tijd om het te vullen. Als boekenwurm heb ik eigenlijk altijd wel een stapeltje boeken die ik kan missen. Het is echter heel eenvoudig om aan een goede voorraad voor je minibieb te komen. Kondig bij familie en vrienden aan dat je een Little Free Library start en let op mijn woorden: je wordt overspoeld met kilo’s en kilo’s boeken. Wees wel een beetje streng op wat er precies in je bieb mag staan: zorg voor een goede mix, zodat het voor een grote groep mensen interessant blijft om regelmatig in jouw kastje te snuffelen. Oude, vieze boeken haal ik weg uit mijn Little Free Library, deze worden nooit meer meegenomen. Ook pamfletten en ander reclamemateriaal gooi ik weg, daarvoor zijn genoeg andere plaatsen beschikbaar.

Klaar? Van start!
Kastje gebouwd, met boeken gevuld en klaar om van start te gaan? Toen ik twee jaar geleden mijn kastje neerzette in de wijk heb ik dit zonder aankondiging in de buurt gedaan. Het biebje staat op zo’n zichtbare plaats, dat iedereen het wel een keer tegenkwam. Staat jouw kastje in een wat rustigere omgeving? Of wil je graag je buurtgenoten laten weten waar ze hun gelezen boeken kwijt kunnen? Je kunt overwegen om flyers rond te brengen. Ook wijkkranten en lokale nieuwssites vinden dit soort berichten altijd erg leuk!

Mijn kastje heeft ook zijn eigen Facebookpagina. Hierop plaats ik af en toe foto’s en deel ik berichten over de status van de bieb. Rond Oud & Nieuw haal ik hem bijvoorbeeld weg en dat kondig ik op de pagina aan. De naam van de Facebookpagina staat op het dakje, zodat buurtbewoners mij een berichtje kunnen sturen als er wat mis is of wanneer ze vragen willen stellen. En daar wordt regelmatig gebruik van gemaakt. Soms checken mensen ook in via Facebook als ze bij het kastje staan en dat vind ik helemaal leuk om te zien.

Zet je bieb online op de kaart
Er zijn verschillende sites waar je je bieb online in de spotlights kunt zetten. Heb je jouw kastje als Little Free Library geregistreerd, dan kun je het op de officiële kaart laten zetten. Voor Nederlandse minibiebs is er een aparte verzamelpagina: minibieb.nl. En ook op Nudge is een pagina om boekenkastjes te registreren. Zo kunnen nog meer mensen jouw kastje vinden!

Voor nog meer tips over minibiebs/LFL’s en om in contact te komen met andere beheerders, kun je je op Facebook aansluiten bij deze besloten groep.

4 Comments

  1. Pingback: Klein wonen tips voor boekverslaafden – Marjolein in het klein

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *