Hoe fijn zijn minerale zonnebrandcrèmes? Ik testte er twee

De meteorologische zomer is begonnen en de ‘echte’ zomer staat ook al voor de deur: aan zonneschijn dus geen gebrek. Met een paar rare herfstdagen tussendoor waarin de planten in onze tuin bijna wegwaaiden en de inwoners van ons insectenhotel hun toevlucht ergens anders moesten zoeken, hebben we al van veel fijne warme dagen kunnen genieten. En als je de zon in wilt, zul je je moeten beschermen.

Groene Manieren test minerale zonnebrandcrème. Factor 30 van Lavera en Factor 50 van Lovea.

Een witte kat moet helemaal voorzichtig zijn in de zon 😉

Vorig jaar haalde ik dan ‘gewoon’ een flesje zonnebrand bij de drogist, meestal een niet al te dure. Ik lette er totaal niet op wat er in de middeltjes zat. Maar nu ik groene stappen op onder andere verzorgingsgebied heb gezet, zie ik dat deze chemische zonnebrandcrèmes vaak niet de meest fijne ingrediënten bevatten, zoals parfum, conserveringsmiddelen en alcohol. Ik ging dus op zoek naar een alternatief en vond (dankzij de hulp van mede-groenebloggers) de minerale variant als middel om mezelf te beschermen tegen schade van UV-straling. Chemische zonnebrandcrèmes bevatten een zonnefilter dat wordt opgenomen door de huid. Wanneer dit filter vol zit met UVA- en UVB-straling, moet je opnieuw smeren. Minerale zonnebrandcrème bevat titanium dioxide en zinkoxide, deze zonnefilters leggen een laagje op je huid dat de straling weerkaatst. Zolang je niet gaat zwemmen of veel wrijft over de crème, hoef je met minerale zonnebrandmiddelen maar één keer te smeren. Het laagje is vaak zichtbaar: er blijft een witte waas achter. Er zijn ook minerale zonnebrandcrèmes met nanodeeltjes die wèl in je huid trekken, maar niet iedereen vindt het een fijn idee dat deze deeltjes opgenomen worden door de huid. Het gebruik van zonnefilters met nanodeeltjes is wel officieel goedgekeurd door Ecocert, want de nadelen van de nanodeeltjes wegen niet op tegen de nadelen die verbranding van de huid met zich meebrengen.* Bovendien komen de deeltjes niet verder dan je opperhuid, waar ze langzaam weer uit verdwijnen door het afschilferen van je huid.

Ik besloot twee varianten minerale zonnebrandcrème uit te proberen: ik heb een factor 30 nodig voor mijn lichaam en een factor 50 voor mijn gezicht en de bescherming van mijn tatoeages. Na wat speurwerk en tips besloot ik te zoeken naar geschikte crèmes van Lovea en Lavera. Beide bevatten geen nanodeeltjes en ik was dus enigszins voorbereid op een witte waas. Voor mijn gezicht en tatoeages kocht ik factor 50 van Lovea die ook nog eens anti-aging werkt, hoe handig 😉 Voor de rest van mijn lichaam koos ik voor de factor 30 van Lavera, die met 7,96 euro erg betaalbaar is.

Inmiddels heb ik beide crèmes verschillende keren gebruikt. De mate van witheid verschilt enorm! De crème van Lovea laat een lichte witte waas achter, maar die zie je alleen wanneer je erop let. Het is een goed smeerbare, vloeibare zonnebrand. Voor mijn gezicht prima geschikt. Op mijn grotere tatoeage op mijn enkel laat het meer zichtbaar een witte waas achter, maar dat komt meer doordat het zwart door de crème echt een stuk minder zwart wordt. Dat vind ik niet zo’n probleem. Een nadeel van deze zonnebrand is de geur. Bij het opbrengen ruikt het heel erg sterk naar bubblegum, maar daar is nog overheen te komen. Aan het einde van de dag gaat de crème op je huid echter muf ruiken. Vooral bij mijn haargrens was de geur niet prettig, aldus mijn vriend Gerbrand. Om de zonnebrand goed van je lijf te krijgen, heb je ook echt zeep nodig. Het blijft in elk geval goed zitten!

De zonnebrandcrème van Lavera is een heel ander verhaal. Deze bevalt mij en Gerbrand niet zo goed. Het is een dikke, stugge, gelige crème die een flinke witte waas achterlaat. Dat zal de bescherming vast ten goede komen, maar het staat niet zo mooi, die spierwitte armen en benen. Het smeert ook lang niet zo fijn uit als de crème van Lovea. Na flink wrijven is het enigszins acceptabel, maar echt fijn voel ik me niet met deze zonnebrand op. En dat is een flink nadeel, want zo ben ik veel minder snel geneigd om te smeren. En ik vergeet het helaas al vaak genoeg 🙁 We maken de tube nog wel op, anders is het ook zonde. Voor de volgende poging wil ik de factor 30-spray van Lovea proberen. Als die smeerbaarheid en mate van witheid vergelijkbaar is met die van de gezichtscrème, dan is dat al een heel stuk prettiger! En tja, die muffe geur neem ik dan maar voor lief…

* Bron: Greenjump

15 Comments

 1. Super dat je dit bent gaan testen. Dit was ik zelf ook vanplan maar ben er nog niet aan toegekomen. Vlak voordat ik er achterkamer dat de ‘normale’ zonnedrand schadelijk kan zijn voor het koraal en je eigen lichaam had ik een nieuwe voorraad gekocht… tja weggooien is helemaal zonde. Wat ik nu vooral probeer is minder smeren door langzaam mijn huid aan de zon te laten wennen!! 🙂 Maar zodra mijn huidige voorraad op is ga ik ook testen. Ik kan mij voorstellen dat welke crème je het prettigste vindt per persoon kan verschillen. Waar heb je deze crèmes gekocht? 🙂

  • Natasja

   Bij BigGreenSmile, zie de linkjes in het artikel 🙂 Uit de zon blijven is natuurlijk nog altijd het beste, maar niet altijd haalbaar. En je huid laten wennen is ook slim, doe ik ook, maar risico op verbranding blijft.

 2. Ai, jij hebt dezelfde ervaring met de Lavera. Als je mijn artikel las, dat was degene waarover ik het had met de niet zo fijne en hele witte ervaring. De Lovea bevalt me wel, ik heb ook geen last van de geur.

  • Natasja

   Fijn dat bij jou de muffe geur wegblijft. Geen idee waarom ie dat bij mij wel doet. Maar is niet zo vervelend dat ik hem niet wil gebruiken.

 3. Ik gebruik sinds kort ook de crème van lovea, maar dan met factor 30. Hij bevalt me erg goed, mij viel de geur ook op en na de ingrediënten te bestuderen denk ik dat het kokos is dat we ruiken haha. Ik heb nog niet gemerkt dat hij muffig is aan het eind van de dag, gelukkig 🙂

  • Natasja

   Mmm, zou het echt de kokos zijn? Ik ben kokosfanaat en haal dat er echt niet uit. En fijn dat ie bij jou niet muf is!

  • Natasja

   Ja, als je wilt kiezen tussen Lavera en Lovea, dan is die laatste het fijnst! Maar er zijn nog zoveel andere merken… Maar waar begin je met kiezen??

  • Natasja

   Oeh ja, die klinkt ook goed zeg! Ze beloven weinig tot geen witte waas… Laat je weten hoe hij jou bevalt? Dan kan ik deze kopen wanneer mijn crèmes op zijn. Thanks!

 4. Pingback: De perfecte zonnebrandcrème voor lichaam en milieu - Zaailingen

 5. Pingback: Getest: zonnebrandcrèmes met anorganische (minerale) filters - Zaailingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *