Hoe fijn zijn minerale zonnebrandcrèmes? Ik testte er twee

De meteorologische zomer is begonnen en de ‘echte’ zomer staat ook al voor de deur: aan zonneschijn dus geen gebrek. Met een paar rare herfstdagen tussendoor waarin de planten in onze tuin bijna wegwaaiden en de inwoners van ons insectenhotel hun toevlucht ergens anders moesten zoeken, hebben we al van veel fijne warme dagen kunnen genieten. En als je de zon in wilt, zul je je moeten beschermen.

Groene Manieren test minerale zonnebrandcrème. Factor 30 van Lavera en Factor 50 van Lovea.

Een witte kat moet helemaal voorzichtig zijn in de zon 😉

Vorig jaar haalde ik dan ‘gewoon’ een flesje zonnebrand bij de drogist, meestal een niet al te dure. Ik lette er totaal niet op wat er in de middeltjes zat. Maar nu ik groene stappen op onder andere verzorgingsgebied heb gezet, zie ik dat deze chemische zonnebrandcrèmes vaak niet de meest fijne ingrediënten bevatten, zoals parfum, conserveringsmiddelen en alcohol. Ik ging dus op zoek naar een alternatief en vond (dankzij de hulp van mede-groenebloggers) de minerale variant als middel om mezelf te beschermen tegen schade van UV-straling. Chemische zonnebrandcrèmes bevatten een zonnefilter dat wordt opgenomen door de huid. Wanneer dit filter vol zit met UVA- en UVB-straling, moet je opnieuw smeren. Minerale zonnebrandcrème bevat titanium dioxide en zinkoxide, deze zonnefilters leggen een laagje op je huid dat de straling weerkaatst. Zolang je niet gaat zwemmen of veel wrijft over de crème, hoef je met minerale zonnebrandmiddelen maar één keer te smeren. Het laagje is vaak zichtbaar: er blijft een witte waas achter. Er zijn ook minerale zonnebrandcrèmes met nanodeeltjes die wèl in je huid trekken, maar niet iedereen vindt het een fijn idee dat deze deeltjes opgenomen worden door de huid. Het gebruik van zonnefilters met nanodeeltjes is wel officieel goedgekeurd door Ecocert, want de nadelen van de nanodeeltjes wegen niet op tegen de nadelen die verbranding van de huid met zich meebrengen.* Bovendien komen de deeltjes niet verder dan je opperhuid, waar ze langzaam weer uit verdwijnen door het afschilferen van je huid.

Ik besloot twee varianten minerale zonnebrandcrème uit te proberen: ik heb een factor 30 nodig voor mijn lichaam en een factor 50 voor mijn gezicht en de bescherming van mijn tatoeages. Na wat speurwerk en tips besloot ik te zoeken naar geschikte crèmes van Lovea en Lavera. Beide bevatten geen nanodeeltjes en ik was dus enigszins voorbereid op een witte waas. Voor mijn gezicht en tatoeages kocht ik factor 50 van Lovea die ook nog eens anti-aging werkt, hoe handig 😉 Voor de rest van mijn lichaam koos ik voor de factor 30 van Lavera, die met 7,96 euro erg betaalbaar is.

Inmiddels heb ik beide crèmes verschillende keren gebruikt. De mate van witheid verschilt enorm! De crème van Lovea laat een lichte witte waas achter, maar die zie je alleen wanneer je erop let. Het is een goed smeerbare, vloeibare zonnebrand. Voor mijn gezicht prima geschikt. Op mijn grotere tatoeage op mijn enkel laat het meer zichtbaar een witte waas achter, maar dat komt meer doordat het zwart door de crème echt een stuk minder zwart wordt. Dat vind ik niet zo’n probleem. Een nadeel van deze zonnebrand is de geur. Bij het opbrengen ruikt het heel erg sterk naar bubblegum, maar daar is nog overheen te komen. Aan het einde van de dag gaat de crème op je huid echter muf ruiken. Vooral bij mijn haargrens was de geur niet prettig, aldus mijn vriend Gerbrand. Om de zonnebrand goed van je lijf te krijgen, heb je ook echt zeep nodig. Het blijft in elk geval goed zitten!

De zonnebrandcrème van Lavera is een heel ander verhaal. Deze bevalt mij en Gerbrand niet zo goed. Het is een dikke, stugge, gelige crème die een flinke witte waas achterlaat. Dat zal de bescherming vast ten goede komen, maar het staat niet zo mooi, die spierwitte armen en benen. Het smeert ook lang niet zo fijn uit als de crème van Lovea. Na flink wrijven is het enigszins acceptabel, maar echt fijn voel ik me niet met deze zonnebrand op. En dat is een flink nadeel, want zo ben ik veel minder snel geneigd om te smeren. En ik vergeet het helaas al vaak genoeg 🙁 We maken de tube nog wel op, anders is het ook zonde. Voor de volgende poging wil ik de factor 30-spray van Lovea proberen. Als die smeerbaarheid en mate van witheid vergelijkbaar is met die van de gezichtscrème, dan is dat al een heel stuk prettiger! En tja, die muffe geur neem ik dan maar voor lief…

* Bron: Greenjump

15 Comments

  1. Pingback: De perfecte zonnebrandcrème voor lichaam en milieu - Zaailingen

  2. Pingback: Getest: zonnebrandcrèmes met anorganische (minerale) filters - Zaailingen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *