Hoe groen is een website eigenlijk?

Bij de voorbereidingen voor groenemanieren.nl vroeg ik het me ineens af: hoe milieuvriendelijk is mijn websitehosting? Bestaat er überhaupt zoiets als groene hosting? Want zo’n berg computers bij elkaar die 24/7 aan staan, dat kan niet zo milieuvriendelijk zijn.

Eerst maar eens zoeken op ‘groene hosting’. Tot mijn vreugde kom ik bij de zoekresultaten een blog van mijn huidige hostingpartij tegen, Antagonist: ‘groene hosting: hoe is dat mogelijk?’. Marjolein Schuring schreef deze in 2014 en ging in op een aantal elementen die groenere hosting mogelijk maken. Een belangrijk element daarvan is de plaats waar de servers staan. Deze brengen hostingpartijen zoals Antagonist onder bij datacenters. En de mate van groenheid van datacenters kan verschillen.

Mijn website is door de hosting ondergebracht bij Previder. Op een aparte pagina op hun website vertellen ze over duurzaamheid en hoe zij dat bereiken. Eén van de claims is dat Previder gebruikmaakt van 100% groene stroom. Groene stroom kan echter op verschillende manieren groen zijn: het kan een combinatie zijn van stroom opgewekt in waterkrachtcentrales, windenergie en zonne-energie. Benieuwd naar de ‘groenheid’ van de stroom van Previder, mailde ik hen mijn vraag. Ik kreeg vrijwel meteen antwoord van Pieter de Haer, Marketing en Product Manager. Previder koopt haar stroom in bij De Vrije Energie Producent en deze bestaat uit 90% waterkrachtenergie en 10% windenergie. Dat zou dus zeker nog wel een tikje duurzamer kunnen en gelukkig dachten ze daar zelf ook zo over. Daarom hebben ze vorig jaar een solar farm laten aanleggen, naast één van de datacenters. De server waarop groenemanieren.nl gehost wordt, staat in het datacenter dat volledig draait op hun eigen groene stroom. Fijn!

De solarfarm van Previder. Bron foto: Previder.

Een ander belangrijk punt is dat zo’n berg servers het vooral niet te heet moet krijgen. Er moet veel gekoeld worden en dit kost uiteraard energie. Ook hier kiest Previder voor een duurzame optie: tot zestien graden gebruiken ze koude buitenlucht om te koelen, zodat ze daarvoor geen extra energie hoeven te gebruiken. Daarnaast gebruiken ze de warmte die ze zelf opwekken in het serverpark om hun hoofdkantoor te verwarmen. Slim!

En Antagonist dan?
Maar wat doet Antagonist zelf om groen te ondernemen? Marjolein laat me weten dat na haar blog in 2014 de focus vooral heeft gelegen op het aanbieden van nieuwe functionaliteiten voor klanten zoals een geheel nieuw snel hostingplatform, SSH (beveiliging) en het verhogen van het aantal backups wat je als klant zelf kunt terugzetten. Groene hosting is geen hoofdthema voor hen, maar ze proberen in elk geval zo paperless mogelijk te werken en hebben planten op kantoor. Een letterlijk groene keuze 😉 Wel denken ze bij hun werkzaamheden na over hoe dat groen of groener kan. Vandaar ook hun keuze voor het datacenter van Previder.

Antagonist is een hostingpartij die het niet altijd meteen van de daken schreeuwt als ze op bijvoorbeeld duurzaamheidsgebied stappen maken. Marjolein mailde me dat de vraag ook bijna nooit gesteld wordt door klanten. Maar dat betekent niet dat ze er niet voor open staan. Ze gaf aan dat ze mijn vragen waardeerde en geïnteresseerd is in nieuwe ideeën op groen gebied. Ze kan dit dan intern op de agenda zetten. Het lijkt me leuk om daar eens verder over te praten, Marjolein!

Groene websites
Een website hosten kost energie en zal per definitie het milieu belasten. De hardware moet geproduceerd worden, het kost energie om alles te laten werken en de benodigde capaciteit neemt de komende jaren alleen maar toe. Toch zijn er voldoende opties om de invloed op het milieu te beperken. En hostingpartijen die daarin bewust stappen zetten, hebben wat mij betreft een streepje voor!

Zelf checken of jouw website groen gehost wordt? Dat kan gemakkelijk via http://www.thegreenwebfoundation.org/ En bekijk ook zeker de website van jouw hosting: als ze duurzaam ondernemen, dan laten ze vast graag zien!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *