Ik doe er niet meer aan mee!

Een eigen bedrijf (sinds 1 mei, hoera!), radicaal ontspullen om in een tiny house te gaan wonen, mijn eetpatroon omgooien: veranderen doe ik graag. Een veelgehoorde uitspraak in mijn vriendenkring is dan ook: ‘Jij hebt ook altijd wat nieuws!’ En dat klopt, stilzitten is niet mijn ding. Maar soms zit zelfs ik vastgeroest in bepaalde gewoonten. En duurt het even voordat ik die doorbreek…

Zo was ik vanaf mijn jeugd klant bij de Rabobank. Je kent het wel: je ouders openen een rekening voor je bij de bank waar zij ook bankieren en vanaf dat moment gaat al jouw zakgeld en dat zuurverdiende geld van dat bijbaantje in de snackbar naar de rekening die je altijd al had. Ook mijn stufi en het loon van mijn eerste echte baan vonden hun weg naar mijn oude vertrouwde rekening. Ik dacht er eigenlijk niet over na wat er met mijn geld gebeurde als het daarop stond. Totdat ik steeds meer berichten tegenkwam over hoe banken hun geld investeren. De euro’s die ik op mijn rekening had staan, konden gebruikt worden voor investeringen in controversiële wapens. Of het werd gestoken in bedrijven die helemaal niet bezig zijn met maatregelen om de klimaatverandering tegen te gaan. Ik vond het een hele vervelende gedachte dat mijn geld op die manier betrokken was bij zaken waar ik en de wereld niet beter van worden. Ik ging in 2014 dus eindelijk op zoek naar een alternatieve bank. Die zoektocht duurde maar kort, want met de Eerlijke Bankwijzer kon ik in één oogopslag zien welke banken het beter doen. Ik koos voor de Triodos Bank en ben daar nog steeds erg tevreden over. Ook nu ze als eerste bank de spaarrente naar 0% hebben gezet…Want ik weet dat mijn spaargeld in elk geval ingezet wordt voor goede (lokale) initiatieven.

Met onze gezamenlijke rekening zaten we tot begin dit jaar bij de ING. Nog zo’n bank die op veel fronten niet zo lekker scoort. ING kwam de laatste tijd vooral negatief in het nieuws door de financiering van de Dakota Access pijpleiding. Daar trokken ze zich uiteindelijk uit terug, maar op de Eerlijke Bankwijzer lees ik in een bericht van 4 april dat ING nu plannen heeft om te investeren in een milieuvervuilende kolencentrale in Indonesië, ondanks verzoeken van verschillende partijen (zoals Greenpeace) om dit vooral niet te doen. De centrale moet naast een al in 2012 geplaatste centrale komen en de inwoners van het eiland vrezen voor nog meer lucht- en thermische watervervuiling. Ik ben blij dat we onze rekening overgezet hebben naar de ASN Bank en dat ons geld in elk geval niet gebruikt wordt voor deze plannen.

Er was nog een bedrijf dat mij al jaren tot één van haar vaste klanten mocht rekenen, maar die binnenkort onze opzegbrief op de mat vindt. Mijn elektriciteit en gas kocht ik, al sinds ik samen met mijn zusje in ons knusse Groningse woninkje woonde, in bij Essent. Ja, inderdaad, dat energiebedrijf dat van de Consumentenbond het allerlaagste rapportcijfer krijgt in de ranglijst van groene energieleveranciers. Essent wordt gerekend tot de categorie ‘vervuilers’: ze leveren energie van kolencentrales én bouwen zelfs nog nieuwe vervuilende centrales. Niet zo fijn om me te realiseren dat ik dit al die jaren ondersteund heb. Maar daar komt nu verandering in! We zijn overgestapt op gas en elektriciteit van Pure Energie. Zij scoren een 10 in de ranglijst én kwamen in de Energievergelijker van gaslicht.com als een van de goedkoopste uit de bus. Pure Energie levert 100% groene energie, opgewekt door zonne-energieprojecten en windmolens in ons eigen koude kikkerlandje.

Voor het wisselen van bank en het overstappen naar een andere energiemaatschappij was ik altijd een beetje huiverig. Ik was bang voor horrorscenario’s waarin we rillend van de kou, afgesloten van elektra en gas, nog een keer wanhopig proberen te bellen met de klantenservice die ons ijskoud meedeelt ‘dat ze er een notitie van zullen maken’. Ik zag al stapels met verkeerde nota’s op de mat, onterecht afgeschreven bedragen en eindeloos luisteren naar wachtmuziek voor me. Maar dat bleek bij het wisselen van bank helemaal niet het geval. Ja, je moet wat geduld hebben voor je alle veiligheidshandelingen doorlopen hebt en alle bevestigingsbrieven en codes afgewerkt hebt. Maar hee, het zijn wel je bankgegevens, dus dat ze daar voorzichtig mee zijn is wel zo fijn. Met de overstapservice worden bedrijven die jouw oude rekeningnummer gebruiken automatisch op de hoogte gebracht van je nieuwe rekeningnummer. Ideaal! En als het goed is, regelt Pure Energie op dit moment voor ons de opzegging van Essent en zijn we over een kleine maand ook de trotse ondersteuners van oer-Hollandse stroom! Ik kan weer wat beter slapen ’s nachts 😉

11 Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.