Niet meer elke dag douchen

Het is de planning om volgend voorjaar, dus in 2018, in ons tiny house te gaan wonen. Er is een architect bezig met het ontwerp, we hebben al een eerste gesprek met een aannemer gehad en we zijn ook al druk met de eerste stappen op weg naar een (tijdelijke) plek voor ons huis. En door al deze toffe dingen krijgen we alleen maar meer zin om NU in ons tiny house te gaan wonen! We zullen helaas nog even geduld moeten hebben. Gelukkig hebben we ook nu al genoeg om ons ‘bezig’ te houden. Zo zijn we al maanden flink aan het ontspullen én passen we onze gewoonten stap voor stap aan in voorbereiding op het off-grid wonen.

Eén van de uitdagingen in het tiny house zal de watervoorziening zijn. Of beter gezegd: de hoeveelheid regen die er valt en die we kunnen opvangen. We zullen niet aangesloten zijn op het waternet en als er straks een flinke bui valt zijn we daar een stuk blijer mee dan dat we nu zijn. We zijn ons nu al meer bewust van de hoeveelheid water die er valt, mede omdat we tinyhousepionier Marjolein in het klein nauwgezet volgen. Er zijn perioden dat ze met smart wacht op een goede bui. Als het na een droge periode flink regent, denken we dan ook meteen aan haar. Fijn dat Marjolein weer thuis kan douchen!, denken we dan blij.

We vangen nu al een tijdje tijdens het douchen en tijdens het gebruiken van onze keukenkraan overtollig water op. Dit gebruiken we om ons toilet mee door te spoelen of de planten buiten water te geven. Maar elke dag douchen is een luxe die we ons in het tiny house waarschijnlijk niet kunnen permitteren. Dus hebben we besloten om dat nu alvast niet meer te doen. Dat scheelt water, energie én geld. Door nu al een nieuwe gewoonte aan te leren, hopen we de overgang naar off-grid wonen soepeler te maken. En bovendien: hoe smerig worden we nu helemaal op een dag? Het is niet dat we heel zwaar of smerig werk doen. We zitten allebei hele dagen achter onze laptops, dus we worden hoogstens wat stoffig 😉

IJsschotsen op een zwart strand in IJsland, een van de indrukwekkendste dingen die ik ooit gezien heb.

We douchen nu om de dag, waarbij we niet altijd ons haar wassen. Ik was mijn haar één keer per week en Gerbrand (nu nog) twee keer per week, maar ook hij is nog aan het afbouwen. Douchen doen we trouwens altijd samen: gezellig én waterbesparend! De andere dag vullen we onze wasbakken (we hebben er nu twee, dat zal straks ook anders zijn) met warm water. Met een washandje soppen we onszelf goed af. In de ene wasbak spoelen we de zeep uit de doeken zodat we ons daarna met het schone water uit de andere wasbak zeepvrij kunnen maken. Meestal spoel ik mijn gezicht nog even na met een plens koud water. Even wakker worden 🙂 Het wassen bij de wasbak bevalt prima: we worden er net zo fris van als onder de douche en de dagen dat we wél onder de douche staan waarderen we extra.

We zijn erg benieuwd hoe het douchen en wassen straks in ons tiny house zullen gaan. Dan zullen we in lange droge perioden wellicht af en toe bij vrienden of familie moeten douchen. Kunnen we daar meteen even een grote was draaien 😉 Als water niet vanzelfsprekend uit de kraan komt, zullen we creatief moeten zijn. Gaat vast goedkomen!

14 Comments

 1. Wat liefff saampjes douchen haha. Toen ik op reis was en geen toegang tot warme douches of uberhaupt douches meer had, douchte ik op een gegeven moment nog maar eens in de vijf dagen… Ik kan je vertellen dat je dan wel gaat stinken hoor 😉 Maar wel goed dat jullie het gaan afbouwen, dagelijks is natuurlijk onzin.

  • Natasja

   Haha, ja vijf dagen niet douchen lijkt me minder prettig. Helemaal op reis in een warm land. We willen ons alvast bewust maken van de hoeveelheid water die we verbruiken en ervaren dat het ook best met veel minder kan. Heel veel zaken zijn een gewoonte geworden, waar je niet meer bij stilstaat. Maar doordat we bezig zijn met onze tinyhouseplannen merken we welke invloed dat zal hebben op ons dagelijks leven.

   En hopelijk kunnen we ook in het tiny house samen blijven douchen, de architect houdt er rekening mee in het ontwerp 🙂

 2. Ik douche hooguit 2x per week… maar als ik dan douche dan wel lekker lang samen met de man! Wassen gaat ook prima aan de wasbak.
  De kinderen gaan 1x per week in bad: allevier in hetzelfde bodempje water. Dagelijks modder/snot/choco/bessen/tomaten schrobben is bij hen zeer noodzakelijk, bij mij gaat het het vooral om op te frissen en te ontstoffen.
  Douchewater opvangen is inderdaad wel een goede, dat zou ik vaker moeten doen!

  • Natasja

   Wat goed zeg! Ik zie ons ook nog wel verder afbouwen inderdaad en straks in het tiny house zal het er gewoon vanaf hangen hoeveel water we hebben en kunnen verbruiken. Het is vaak inderdaad alleen maar een kwestie van opfrissen en daarvoor hoef je echt niet dagelijks vijf tot tien minuten onder de douche te staan. Bewust zijn van ons verbruik is al een goede eerste stap, we zetten er de komende tijd vast meer!

 3. Rianne

  Ik douche ook maar zo’n 2 keer per week, zodat ik gelijk mijn haar kan wassen. De tussendagen was ik me bij de wasbak met een washandje, lekker old school haha 😀 maar werkt net zo goed 🙂

  • Natasja

   Twee keer per week is top! Ik denk dat ook wij nog wel verder gaan afbouwen, is prima te doen. En schijnt ook beter voor je huid te zijn!

 4. Hier ook max. 2x per week hoor. Met zo’n kantoorbaantje word ik echt niet vies. En als het heel heet is in de zomer kun je je ook prima in een minuutje afspoelen.
  Het klinkt trouwens wel heel erg als een gewoonte om zo vaak te douchen, niet alsof het echt nodig is. Misschien kun je eens proberen om ‘zolang mogelijk’ niet te douchen of je elke keer af te vragen of je gaat douchen uit gewoonte of omdat je een geurtje of vieze haren krijgt. Ik ben al wel blij dat je niet zegt dat je wel MOET douchen, omdat je anders niet wakker kan worden. Zo’n aanstellerij vind ik dat 😛
  Vergeet die trouwens ook gewoon zeep lekker. Die heb je alleen maar nodig voor je handen, na een bezoek aan de wc of het snijden van rauw vlees bijvoorbeeld. Je huid is beter af zonder.

  • Natasja

   Ja, het is inderdaad een gewoonte en zeker niet echt nodig. Dus we zouden best nog minder vaak kunnen douchen en dat gaat vast en zeker ook wel gebeuren. En je hebt ook gelijk over het zeep gebruiken. Wederom zo’n gewoonte… 🙂

   Stapje voor stapje vergroenen, dan komen we er wel!

 5. Douche samen staand in een wasteil van Ikea van 5,95 en spoel met het opgevangen water uit de wasteil je wc door. Wasteil = ook wasmand ! Gebruik 2 liter melk of sap jerrycans om het water te vervoeren. De wasteil van Ikea is niet rond maar een afgeronde rechthoek. Hij is groen en redelijk groot !

 6. Poets je tanden met de tandpasta van de Lidl de blauwe. Het is beste uit de test en de goedkoopste nl 84 cent voor 75 ml. Bron consumentenbond.

  • Natasja

   Wij hebben een fijne, natuurlijke tandpasta van de EkoPlaza. Ook met het oog op wat we straks nog door de gootsteen kunnen spoelen in het tiny house. Dat moet 100% biologisch afbreekbaar zijn, in verband met ons natuurlijke filter dat het grijze water gaat filteren. Maar dank voor de tip 🙂

 7. Douchen kan ook op de Afrikaanse manier. Ton met water en een grote beker. Eerst nat maken, dan helemaal inzepen, dan afspoelen. Scheelt een heleboel water.
  Volgens mij kun je met een helofytenfilter het gefilterde water weer gebruiken. Ik heb er over gelezen dat ze dat op grote schaal ook toepassen, dus waarom niet op kleine schaal? Met toevoeging van dreinage buizen. Dan heb je volgens mij veel minder en water probleem. Wij gaan dat iig proberen met ons gezin, want we hebben ook water nodig voor de wasmachine. Ik gebruik trouwens nu al het badwater van de kinderen voor de wasmachine, dat gaat prima.
  Succes met de voorbereidingen!

  • Natasja

   Goeie tip, dank! En ja, wij zullen in het tiny house ook een helofytenfilter hebben om het grijze water te filteren. In eerste instantie om het überhaupt te mogen lozen, maar wellicht is het dan ook mogelijk om het her te gebruiken. Dat lijkt mij super! Jullie ook veel succes met jullie tiny house, heb even op de site gekeken. Tof dat jullie er met drie kinderen in gaan wonen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *