Plant een boom met je spaargeld

Dat je ook groen kunt bankieren, dat wist je inmiddels vast wel. Ik bankier bij de twee groenste banken van Nederland: mijn privérekening heb ik bij Triodos en onze gezamenlijke rekening én mijn zakelijke rekening worden verzorgd door de ASN Bank. Beide banken scoren prima in de Eerlijke Bankwijzer en dat bankiert toch een heel stuk fijner.

De Triodos Bank heeft wel als eerste bank haar spaarrente verlaagd naar 0%. Nu levert sparen bij alle banken al een tijdje vrij weinig op, maar iets is toch beter dan niets. Ik vind het echter niet zo’n probleem, want bij Triodos weet ik in elk geval dat er met mijn geld goede (vaak lokale) doelen en zaken gesteund worden. En dat is ook wat waard! Ik blijf dus gezellig bij hen bankieren.

Van ASN krijgen we nog wel rente op ons spaargeld. Die 0,3% zet nog niet zoveel zoden aan de dijk, maar ook bij ASN wordt het geld gebruikt voor investeringen in duurzame projecten. En er loopt op dit moment een mooie actie die een extra goede reden geeft om een spaarrekening bij de ASN Bank te openen: voor elke nieuw geopende spaarrekening plant ASN een boom. Zo sla je dus drie vliegen in één klap: jij krijgt wat rente, helpt mooie projecten én zorgt voor een iets groener Nederland. Op 7 juni stond de teller op 1.732 bomen. Die kunnen samen jaarlijks 34.640 kg aan CO2 compenseren*. Dat is de uitstoot van zo’n 17 auto’s per jaar*. En aangezien er heel wat meer auto’s rondrijden in Nederland, vind ik dat het aantal bomen nog wel flink omhoog mag!

Wanneer je een spaarrekening opent bij ASN Bank, planten zij een boom voor jou!

ASN heeft sinds 2015 een eigen bos: het ASN Bos (what’s in a name?). Samen met de organisatie Trees for All heeft de bank al 4 hectare vol gezet. Met deze nieuwe actie, die van 15 mei t/m 14 juli loopt, komen er hopelijk weer een heel aantal bomen bij. De bomen van de nieuw geopende spaarrekeningen worden dit jaar in november geplant, dat is tot maart de beste tijd om ze in de grond te stoppen. De bomen staan helaas niet op naam, het had me wel leuk geleken om ‘onze’ boom in het echt te kunnen zien. Het is wel mogelijk om het bos te bezoeken. Het ligt in het Bentwoud bij Benthuizen, tussen Zoetermeer en Boskoop. Het Bentwoud is vijftien jaar geleden aangelegd en wordt beheerd door Staatsbosbeheer. Je kunt hier fietsen, wandelen of op excursie met boswachter Linda Groeneveld. En je hoeft niet eens op de paadjes te blijven! Struinen mag 🙂 Meer informatie over het bos en wat er allemaal te doen is, vind je hier.

ASN Bank werkt voor het planten van de bomen samen met Trees for All, een stichting waar je als particulier of als bedrijf terechtkunt voor het laten planten van bomen. Al vanaf 10 euro plant je twee bomen: eentje in Nederland en eentje in de Filipijnen. Dus mocht je een keer niet weten wat je voor je verjaardag wilt: cadeautip! Ook kun je via Trees for All je CO2-uitstoot compenseren. Heb je bijvoorbeeld een vliegreis gemaakt of rij je veel in de auto? Op deze pagina kun je berekenen hoeveel je moet bijdragen om dit te compenseren. De bomen worden dan geplant in Bolivia en je ontvangt een certificaat als bewijs van de compensatie.

Ik zou zeggen: zet je spaargeld op een goede manier aan het werk en open een spaarrekening bij ASN! En nee, voor dit artikel word ik niet betaald door de ASN Bank 🙂 #nospon

* bron CO2-compensatie per boom: Milieucentraal
* bronnen CO2-uitstoot auto: CLO (Compendium voor de Leefomgeving) en Gemiddeldgezien.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.