TinyFindy: een tiny house én een woonlocatie vinden

Ik ben dagelijks met tiny houses bezig. Zowel privé met ons eigen tiny house (dat nu steeds concreter wordt!) en als vrijwilliger bij stichting Tiny House Nederland. Voor mij is de tinyhousebeweging een plek waar ik me thuis voel: met gelijkgestemden hard aan de slag om deze nieuwe woonvorm en manier van leven op de kaart te zetten. Ik werk daarbij onder andere nauw samen met Marjolein Jonker (van marjoleininhetklein.com) en zij lanceert morgen (21 december), samen met Marcel van Mierlo, een wel heel gaaf platform: TinyFindy.

Op TinyFindy kunnen tiny houses en woonlocaties aangeboden worden zodat iedereen die een tiny leven wel ziet zitten daar kan checken of er iets voor hem of haar bij zit. Ik denk dat de behoefte aan zo’n platform groot is en de komende jaren alleen maar vele malen groter wordt. Nu al groeit de tinyhousebeweging hard en merken we dat er veel mensen rondlopen met een tinyhousedroom. TinyFindy kan helpen om deze dromen uit te laten komen.

Hoe TinyFindy dat precies gaat doen en waarom Marjolein denkt dat dit platform de beweging verder gaat helpen groeien, lees je in onderstaand interview.

Wanneer en waarom ontstond het idee voor TinyFindy?
Marjolein: “Ik liep al vrij snel met het idee rond, toen ik in 2015 op zoek was naar een plekje voor mijn eigen Tiny House. Ik dacht: ‘wat zou het toch tof zijn als er over een paar jaar overal in Nederland plekken zijn waar je met je eigen Tiny House naar toe kunt gaan en mag wonen!’. Stel dat je wel eens een tijdje in de buurt van de Veluwe zou willen wonen, maar niet zeker weet of het je bevalt, dan kun je het gewoon eens uitproberen. Als je dan toch niet kunt aarden in je nieuwe omgeving, dan kun je weer een ander plekje opzoeken. Ik droomde van een website waar mensen die plekken konden aanbieden en vinden. Monique van Orden (vice-voorzitter van Tiny House Nederland) en ik hadden het er wel eens over onderweg in de auto, wanneer we op weg waren om een workshop ‘Realiseer je eigen Tiny House’ te geven. Heerlijk dromen over de toekomst.”

Tiny House van Marjolein Jonker

Het tiny house van Marjolein.

“Er zijn steeds meer mensen die graag flexibel willen wonen, bijvoorbeeld ZZP’ers die dan weer hier, dan weer daar een klus voor een paar maanden hebben. Dan zou het toch briljant zijn als er een platform is waar ze kavels kunnen zoeken, misschien zelfs ruilen? Maar ook voor mensen die een Tiny House te koop of te huur zoeken, of een permanente plek om een eigen huisje te bouwen. Zo’n platform was er nog niet, maar met de komst van TinyFindy gaat die droom in vervulling. Ik denk dat het precies is wat nu ontbreekt en waar veel mensen mee geholpen zullen zijn.”

“Toen Marcel van Mierlo van de website Leven in Tuinen eerder dit jaar bij me kwam met een soortgelijk idee was dat voor mij het signaal om dit project op te pakken. Ik had het even laten rusten omdat het toch om een behoorlijke investering gaat, maar samen met Marcel durfde ik de stap wel te nemen. En samen is ook veel leuker!”

De reacties op de aankondiging van TinyFindy waren al zeer positief: dat er behoefte is aan een dergelijk platform is wel duidelijk! Wat is de grootste uitdaging om van TinyFindy zeker weten een succes te maken?
Marjolein: “Alles valt of staat natuurlijk bij het aanbod dat men op TinyFindy gaat zetten, daar heb ik weinig controle over. De website ziet er prachtig uit en zit technisch goed in elkaar, maar als er geen Tiny Houses of woonplekken op staan dan gaat hij niet werken. Ik verwacht dat er de eerste tijd voornamelijk Tiny Houses op zullen staan en in verhouding weinig woonlocaties, die zijn er gewoonweg nog weinig. Het heeft een aanlooptijd nodig, denk ik. Ik ben ervan overtuigd, gezien de grote hoeveelheid gemeenten die Tiny Housing als reële optie aan het onderzoeken zijn, dat het aantal locaties toe gaat nemen. In 2018 gaat er een hoop gebeuren denk ik zo! En dan hoop ik natuurlijk dat de gemeenten, maar ook andere (particuliere) grondbezitters en projectontwikkelaars, deze kavels met of zonder Tiny House op TinyFindy gaan zetten.”

TinyFindy is een soort Funda voor tiny houses en woonlocaties.

Biedt TinyFindy ook informatie over soorten locaties (bestemmingstechnisch gezien, bijvoorbeeld) en hulp bij hoe deze geschikt te maken zijn als woonlocatie?
Marjolein: “Jazeker, het is absoluut de bedoeling om via de blog en handige documenten op TinyFindy de mensen te informeren over regelgeving. Ik denk dat de meeste mensen geen idee hebben wat er allemaal bij komt kijken. Daarom publiceren we meteen bij de launch van TinyFindy een blog over legaal wonen in een Tiny House, waar je kunt lezen met welke regelgeving je rekening dient te houden. Op de pagina ‘Hoe werkt TinyFindy’ leggen we enkele definities kort en bondig uit om duidelijkheid te verschaffen over de mogelijkheden.”

“Zoals het nu is geregeld in Nederland mag je, uitzonderingen daargelaten, alleen wonen op grond met bestemming wonen (bouwgrond). Dat is dan ook meteen de duurste grond die er is. Op TinyFindy kunnen mensen naast bouwgrond ook landbouwgrond en bosgrond aanbieden. Dat hebben we bewust gedaan in de hoop (en misschien ook een beetje ter stimulans) dat de overheid in de nabije toekomst wat soepeler om wil gaan met bestemmingsplannen in relatie tot Tiny Housing. Voor een grote groep mensen is het wonen in een Tiny House een bewuste keuze die hen in staat stelt de ecologische voetafdruk te verkleinen. Voor die groep, die ecologisch en zelfvoorzienend wil wonen, zou de regelgeving rond bestemmingen wat flexibeler mogen worden wat mij betreft. We wonen in een klein landje met weinig natuur, dus we kunnen de regelgeving niet helemaal loslaten. Maar er zijn echt wel combinaties van wonen en natuurbeheer te bedenken die heel erg nuttig zijn.”

TinyFindy is een initiatief van Marjolein Jonker en Marcel van Mierlo.

Zou TinyFindy een middel kunnen zijn om overheden een extra signaal te geven dat het nodig is om ruimte te creëren voor Tiny Houses? Bijvoorbeeld door te laten zien hoeveel mensen alerts hebben ingesteld voor aanbod in hun regio?
Marjolein: “Ja, dat denk ik wel. Een van de redenen waarom ik heel graag een landkaart op de website wilde, is omdat je dan in een oogopslag kunt zien waar in Nederland het aanbod zich bevindt. Maar de vraagkant zie je niet op de kaart, het zou heel onoverzichtelijk worden. Die gegevens kunnen we wel uit de alerts halen. Als er veel vraag in een bepaalde regio is kan dat inderdaad een stimulans zijn voor gemeenten om aan de slag te gaan met het creëren van woonmogelijkheden voor tinyhouse-woondromers.”

TinyFindy moet de tinyhousebeweging verder helpen groeien, wat zou er volgens jou nog meer nodig zijn?
Marjolein: “De wil van gemeenten om plekken te creëren waar mensen in Tiny Houses mogen wonen, in samenspraak met de bewoners. Dat is waar de beweging de grootste behoefte aan heeft. Er is echt heel veel mogelijk, als een gemeente de waarde van deze innovatieve, milieuvriendelijke woonvorm inziet. Ik zie de Tiny House beweging als een bottom-up beweging van mensen die meer eenvoud en vrijheid in hun leven willen hebben. En, in de meeste gevallen naast beter voor zichzelf, ook beter voor de aarde willen zorgen. Het is een stukje van de puzzel van de nieuwe samenleving die we willen vormen. Daar passen hele andere waarden bij dan van de oude economie zoals we die kennen, die volgens mij zijn laatste jaren aan het doorleven is. Het draait niet om geld, groei, het individu. Het gaat om balans, samen, genoeg.”

En bij deze mooie, afsluitende woorden sluit ik me helemaal aan! Ik vind TinyFindy een superidee en weet zeker dat dit platform positief gaat bijdragen aan de tinyhousebeweging. Heel veel succes, Marjolein en Marcel!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *