Vijf kleine groene stappen die je deze week nog kunt zetten

Soms zie ook ik door de bomen het bos niet meer. Er zijn zoveel manieren om groener te leven dat het soms wat overweldigend is. Want waar begin je dan? Wat vind jij belangrijk en wat past bij jouw manier van leven? Keuzes, keuzes. Om het je iets gemakkelijker te maken: vijf groene stappen die je nog deze week kunt zetten. Kleine, snelle manieren om je leven te vergroenen.

Stap 1: Plastic verminderen
Ze hangen goed in het zicht en het lijkt zo handig: de plastic zakjes op de groenteafdeling. Je kunt er je appels, paprika’s of tomaten in kwijt. Helaas zijn de zakjes zo dun dat ze bij het minste of geringste scheuren, waardoor ze vaak niet nog een keer thuis te gebruiken zijn en ze meteen bij het (plastic) afval gaan. En heb je zo’n zakje echt nodig om je groente en fruit te vervoeren wanneer je ook al een boodschappentas bij je hebt?

Je kunt ook je eigen herbruikbare katoenen zakjes gebruiken, dit zijn bijvoorbeeld mooie, lichte zakjes: http://re-sack.com/. Als je net als ik bent, vergeet je die zakjes vaak mee te nemen bij het boodschappen doen. Ik leg mijn groente en fruit dan gewoon los op de kassaband. Soms moet de kassamedewerker daardoor nét iets beter zijn of haar best doen om de boel goed af te wegen, maar ik heb nog nooit klachten gehad en krijg alles gewoon netjes mee. Daarna gaat alles in mijn boodschappentas mee naar huis. Scheelt toch weer een aantal plastic zakjes per week.

Bonustip bij deze stap: koop zoveel mogelijk groente in het seizoen, dat is vaak helemaal niet verpakt.

Stap 2: Ontspullen
Minder spullen in je huis, zorgt voor meer rust in je hoofd. Maar waar begin je als elke kamer tot de nok toe gevuld is, elke lade uitpuilt en je dagelijks struikelt over stapels onopgeruimde spullen? Het meest simpele antwoord? Het maakt niet uit! Als je maar begint en die eerste kleine stap zet. En om je op weg te helpen: pak deze week je bestekla aan. Want daar zitten vast een hoop kleine dingen in die je kunt ontspullen. Huishoudcoach Els Jacobs heeft daar een goede tip voor, die ik hier nog iets rigoureuzer maak: gooi alles uit de la in een doos en haal er een hele week alleen datgene uit dat je nodig hebt. Na een week (van Els mag je daar een maand over doen) neem je de spullen die nog in de doos zitten door: wat kan daarvan écht weg en wat mag nog even blijven? Wees streng: spullen die je ‘voor het geval dat’ bewaart, maar nog nooit gebruikt hebt, kunnen weg. Je kunt het altijd nog lenen van iemand anders. Alles uitgezocht? Zorg dan dat de ontspulde spullen zo snel mogelijk het huis verlaten op weg naar een nieuwe eigenaar. De gemakkelijkste manier is om het naar de kringloop te brengen. Maar ook via Facebook op een gratis-af-te-halen-pagina raak je zulke spullen snel en gemakkelijk kwijt.

Stap 3: Consuminderen
Aanbiedingen, nieuwe collecties, dit-mag-je-niet-missen-eenmalige-kans; je mailbox raakt gemakkelijk overspoeld met mailtjes van bedrijven die jou graag iets willen verkopen. En vaak doen ze dat zo slim dat je het idee krijgt dat je dat ding ook echt nodig hebt. Dat ene jurkje mag eigenlijk niet ontbreken in jouw kledingkast en die tas is wel heel handig. Veel handiger dan de tassen die je al hebt. Toch? Maar elke maand iets nieuws aanschaffen kost niet alleen veel geld, het kost ook ontzettend veel energie om al die spullen te produceren en te vervoeren. (Veel) minder kopen verkleint je ecologische voetafdruk aanzienlijk. Schrijf je een hele week meteen uit bij alle nieuwsbrieven die je binnenkrijgt. De uitschrijflink vind je (meestal goed verstopt in lichtgrijs of een andere inactieve kleur) helemaal onderaan. Je hebt namelijk helemaal geen nieuwsbrieven van bedrijven nodig om te weten waar je behoefte aan hebt. Dat kun je heel goed zelf bepalen.

Stap 4: Afval scheiden
Zamel jij je plastic afval apart in? Super! Plastic kan gerecycled worden, zodat er minder nieuw plastic gemaakt hoeft te worden. Afvalverwerkingsbedrijven blijken echter wel veel moeite te hebben om de plasticstromen goed te verwerken. Het plastic afval is vaak ‘vervuild’: er zitten dingen bij die niet van plastic zijn of van een soort kunststof waar de verwerker niets mee kan. Check daarom op de website van de gemeente wat je precies bij het plastic afval mag gooien. Dat is echter nog niet dé groene stap. Plastic raakt namelijk ook vervuild doordat verschillende soorten in elkaar gepropt zitten of het te vies is door veel etensresten. Dat maakt het nog lastiger om het goed te verwerken bij de recycling en daardoor wordt veel plastic alsnog verbrand. Zonde! Zorg dus dat je je afval los in de zak gooit en dat verpakkingen echt leeg zijn.

Stap 5: No food waste
Eten weggooien vind ik zo zonde en probeer ik tot een absoluut minimum te beperken. Ook hier gaat er heus weleens iets de prullenbak in door een gebrekkige planning of omdat het sneller dan verwacht niet lekker meer was. Maar zo min mogelijk, ik probeer zoveel mogelijk te gebruiken wat we al hebben. Dus, laat deze week de supermarkt een dagje links liggen en kook een maaltijd met wat je nog in huis hebt. Je hebt vast nog wel wat diepvriesgroente, een bijna verlepte paprika, wat uitjes, knoflook en rijst in huis? Een wokgerecht is zo gemaakt. Of misschien kun je het combineren met een blikje tomatensausje en een turks brood dat niet meer vers is, maar prima kan dienen als pizzabodem? Koken met wat je hebt, zorgt ervoor dat je creatief moet zijn. Wie weet wat voor nieuw lievelingsgerecht je bedenkt!

2 Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *