Tadaa! Groenemanieren.nl

Ik wil graag groener leven. De keuzes die ik in mijn dagelijks leven maak, hebben invloed op andere mensen, dieren en het milieu. Wat ik eet, wat ik draag, hoe ik me verplaats, wat ik koop: het kan duurzamer én groener. Maar elk onderwerp is een puzzel op zich. Waar begin ik? Hoe pakken anderen het aan? Wat is voor mij belangrijk? Op groenemanieren.nl neem ik jou mee op mijn zoektocht naar een groener, duurzamer en minimalistisch leven.

De wens om groener en minimalistischer te leven komt niet zomaar uit de lucht vallen. Al een aantal jaren zet ik stappen in deze richting. Zo ruimde ik de laatste jaren mijn huis flink op en besefte ik dat ik ook gelukkig ben met véél minder. Ik veranderde mijn eetpatroon en ging van rasechte vleesliefhebber naar een vijftig kilo lichtere vegetariër. En samen met mijn vriend werk ik aan onze woonwens: een zelfvoorzienend tiny house. En waarom wachten met het aanpassen van onze levensstijl totdat we daar wonen? Ook in ons huidige huis, een typisch Haagse benedenwoning uit de jaren dertig, kunnen we al veel veranderen om liever te zijn voor het milieu.

Groenere manieren
Maar hoe pak ik dat aan, zo’n groen leven? Wat is ‘groen’ precies? Hoe doen anderen dat? Welke mogelijkheden zijn er en wat past bij mij? Om wegwijs te worden in de berg van informatie ga ik met groen doeners praten; organisaties en personen die duurzaam in hart en nieren zijn. Ik ben benieuwd naar hun ideeën, hoe zij het aanpakken en welke tips zij mij kunnen geven. Ook ga ik zoveel mogelijk dingen uitproberen: wat werkt voor mij wel en wat absoluut niet? Hoe leef ik met respect voor mens, dier en milieu en ben ik tegelijkertijd ook lief voor mezelf? Alles wat ik leer, deel ik hier: op groenemanieren.nl. Zodat ik hopelijk ook jou inspireer om je eigen groene manier te vinden!

Wat vind je op Groenemanieren.nl?
Wat ga je hier zoal lezen? Hoe wij onze persoonlijke afvalberg gaan verminderen, bijvoorbeeld. Want dat kun je met recht een berg noemen… Alleen al qua plastic afval produceren wij één vuilniszak per week! En ook de tas met oud papier vult zich razendsnel, ondanks de ja/nee-sticker. En dan zijn wij maar met z’n tweetjes en drie harige huisgenoten. We recyclen ons een slag in de rondte (de Afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal is onze vriend), maar het zou nog beter zijn om überhaupt minder afval te produceren. Maar hoe?

Serie ontspullen
Een ander belangrijk thema in ons huishouden: ontspullen. Helemaal hip en happening natuurlijk, maar voor ons ook bittere noodzaak. In ons toekomstige paleisje zullen we een oppervlakte van maximaal vierentwintig vierkante meter hebben. De hoeveelheid spullen die we nu hebben, past daar zeker niet in. Er is al heel veel de deur uitgegaan, maar gek genoeg lijkt er geen einde aan te komen. Uit elk hoekje en gaatje komen spullen. ‘Voor ooit’, ‘is vast nog eens handig’, ‘tja, ik weet ook niet waarom we zesenveertig pennen hebben’. We kunnen best met veel minder leven. Dat scheelt geld, ruimte én geeft een hoop rust.

Het tiny house waar Gerbrand mij ten huwelijk vroeg <3

Serie groene bruiloft
Als je samen wilt wonen op maar vierentwintig vierkante meter, dan moet het wel goed zitten met onze relatie. Dat klopt, we gaan zelfs trouwen! En we willen graag een groene én budgetvriendelijke bruiloft. Op groenemanieren.nl zal ik regelmatig laten zien hoe wij onze grote dag aanpakken. Zin om mee te zwijmelen? Volg dan deze serie!

En meer!
Op groenemanieren.nl lees je ook interviews met groen doeners, is er elke maand een ‘Groentje van de maand’ en vind je artikelen over alles wat ik op groen, duurzaam en minimalistisch gebied tegenkom. Vanaf vandaag volg je al mijn groene manieren hier: welkom!

2 Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *