Boeken ontspullen: waar laat je ze?

Ik sorteerde op een regenachtige zondagmiddag mijn boekenkast in gelezen en ongelezen boeken. Ja, ik kocht wel eens boeken terwijl ik wist dat ik er nog genoeg ongelezen in de kast had staan. Maar ik schrok toch van het precieze aantal boeken dat ik nog niet van binnen gezien had. Meer dan 100 boeken vielen in deze categorie, iets meer dan de helft van het totaal aantal exemplaren dat ik in de drie kasten had staan. En wat stonden de exemplaren die ik wél had gelezen daar te doen? Stof te verzamelen, meer niet. Eigenlijk was een heel groot deel van mijn boekencollectie er voor de sier. Nu we bezig zijn met ontspullen, ontkom ik er niet meer aan: het grootste deel moet weg. Er zijn een paar boeken die ik zeker niet weg doe. Maar wat te doen met de rest?

Dat ik niet meer blij word van een boek, betekent niet dat het zijn waarde verloren heeft. Een tweedehands boek levert niet zoveel op, maar als je er een behoorlijke stapel van hebt, kan het best lonen om ze via Bol.com te verkopen. Vooral als ze nog ongelezen en dus netjes zijn. Ik heb er 28 exemplaren opgezet en daarvan heb ik nu 17 verkocht in zo’n vier maanden tijd. Ik verdiende daarmee bijna tachtig euro. Toch mooi meegenomen! Via Bol gaat het verkopen heel gemakkelijk. Je zoekt het boek op via het ISBN en stelt een verkoopprijs vast. Bol laat zien wat anderen vragen voor deze titel, wat je betaalt aan Bol voor de verkoop (0,99 euro per verkocht boek + 15% van de artikelprijs met een maximum van 15 euro) en wat de verzendkosten zijn. Zo zie je meteen per titel wat je aan de verkoop verdient.

Het loont dus alleen om duurdere boeken te verkopen, anders zijn de kosten van de verkoop hoger dan de opbrengst. Dat ondervond ik met een boek dat ik voor 5 euro aanbood. Toen deze besteld werd, kon ik het niet eens verzenden via Bol.com (je koopt via hen de ‘postzegel’), want zoveel hield ik na aftrek van de bemiddelingskosten niet over. Ik moest er dus geld bijleggen om het te verkopen… Ach, de koper is er vast blij mee, dat is ook wat waard 🙂

Je kunt bij Bol.com trouwens ook heel gemakkelijk doneren aan Room to Read, een organisatie die kinderen in Afrika en Azië de kans biedt om te leren lezen en zich hard maakt voor gender equality in het onderwijs. Bij het bepalen van de prijs van elk boek dat je online zet, kun je kiezen hoeveel procent van de opbrengst naar Room to Read mag gaan. Zo krijgt het verkopen van tweedehands boeken extra nut!

Boekwinkeltjes.nl
Een alternatieve site om geld te verdienen aan je tweedehands boeken is boekwinkeltjes.nl. Ik heb deze zelf niet geprobeerd, omdat je vooraf geld moet betalen om een winkel te openen. Je kunt daarbij kiezen voor een abonnement of verkoop op provisiebasis, met een eenmalige bijdrage van € 7,50 voor de ‘setupkosten’. Bij Bol.com betaal je pas als je het boek daadwerkelijk verkoopt, het aanbieden van boeken is gratis.

Kringloop
Heb je een flinke stapel boeken die een nieuwe eigenaar nodig hebben en wil je daar in één keer vanaf? Breng ze dan in een paar grote boodschappentassen naar de kringloopwinkel. De meeste kringloopwinkels hebben een forse boekenafdeling die goed bezocht wordt. Want daar kost een boek vaak maar een paar euro. Ik breng mijn boeken en spullen altijd naar Schroeder in Den Haag. Daar krijg je een kortingsbon van 10% wanneer je spullen brengt. Ik ga niet vaak snuffelen, want dan is de kans groot dat ik toch weer iets mee naar huis neem…

Niet alle boeken die je naar de kringloopwinkel brengt, blijken in de schappen terecht te komen. In dit mooie artikel in Trouw, over Martin Tensen die al 27 jaar de boekenafdeling van kringloop Emmaus in Haarzuilen (Utrecht) beheert, lees ik dat er ook een hele hoop in de papiercontainer belanden. Als oud papier leveren de boeken nog 6 cent per kilo op. Zonde? Volgens Martin niet, want een goed gesorteerde boekenafdeling verkoopt veel beter. En de boeken die goed verkopen, zijn in elk geval niet de standaard bestsellers uit de boekwinkel, want daarvan krijgt elke kringloop er veel te veel binnen. Martin heeft er een goede neus voor welke boeken een hogere prijs kunnen krijgen én waarschijnlijk een nieuwe eigenaar vinden en zorgt daarmee voor een omzet van zo’n honderdduizend euro per jaar! Al dat geld gaat naar goede doelen, dus ook op deze manier hebben tweedehands boeken maatschappelijk nut.

Little Free Library / minibieb
Er zijn inmiddels al honderden minibiebs en Little Free Libraries (LFL’s) in Nederland, grote kans dat ook jij er eentje in de buurt hebt. Op www.minibieb.nl kun je een groot deel vinden en de LFL’s (wereldwijd) staan hier. Je kunt je gelezen boeken (of dat gekregen boek dat totaal niet jouw smaak is) hier ruilen voor een ander tweedehands boek. Of breng gewoon een stapeltje langs, zo maak je vast een ander blij.

Heb je veel boeken die weg mogen en lijkt het je leuk om een eigen minibieb te beginnen? Het is heel gemakkelijk, afgelopen donderdag schreef ik er dit artikel over.

Zwerfboekendag
Elke dertiende van de eerste maand van een kwartaal is het Zwerfboekendag. De eerstvolgende is dus 13 april 2017. Zwerfboekendag is een initiatief van Margje. Op deze dag laat je een boek achter op een onverwachte plaats. In de trein bijvoorbeeld, of op een bankje in het park. In die leuke koffiezaak om de hoek of bij de bushalte. Met of zonder briefje erin. Zo verras je heel gemakkelijk iemand die je niet kent en zorg je voor wat positieve energie!

Ik heb zelf een aantal keren boeken in de trein achtergelaten, ook buiten Zwerfboekendag om. Een keer werd het boek gevonden terwijl ik er nog bij zat, het lag namelijk op het tafeltje tussen ons in, wat verder van mij af. De vinder gluurde even in het boek en las het briefje dat ik erin had gestopt. Zijn gezicht lichtte helemaal op, een glimlach verscheen en enthousiast vertelde hij mij dat het een zwerfboek was. Hij pakte het op, las tevreden de achterkant (‘dit lijkt me echt een goed boek!’) en nam het mee. Ik deed alsof ik van niets wist en speelde het spelletje mee. Het was zo leuk om iemand zo te verrassen.

Bookcrossing
Ben je juist benieuwd waar je boek terechtkomt als je het uit zwerven stuurt? Dan is Bookcrossing iets voor jou. Je registreert het boek waardoor het een unieke code krijgt. Deze noteer je in het boek, samen met de informatie over bookcrossing. De vinder kan de code invoeren en zo laten weten dat het gevonden is en waar het boek daarna losgelaten wordt. Wie weet hoe ver jouw boek de wereld over reist!

Cadeautje, voor zomaar of een verjaardag
Ik geef graag in plaats van spullen een activiteit cadeau aan vrienden. Vaak iets dat we samen kunnen doen. Zo sla ik twee vliegen in één klap: een leuk cadeau om te geven én een dagje weg met een goede vriendin. Ik schrijf de activiteit op een mooie kaart, maar vind dat toch wat ‘weinig’ om te geven. Ik zoek dan een boek uit mijn eigen kast voor erbij. Zo ben ik van een ‘stofvangertje’ af en heeft mijn vriendin nieuw leesvoer, met persoonlijke aanbeveling.

Weggooien? Nooit!
Wat je natuurlijk nooit met boeken doet, is weggooien. In het artikel van Trouw omschreef een van de kringloopklanten dat treffend: “Dat kan niet met boeken. Die horen bij je.” Met bovenstaande tips is dat gelukkig ook helemaal niet nodig. Alleen als het erg beschadigd is of heel vies, dan kan het de prullenbak in. Maar zelfs dan kun je er nog iets mee. Pinterest staat vol met leuke ideeën. En ooit kreeg ik dit boek van collega’s cadeau: The Repurposed Library, boordevol tips om oude boeken om te toveren tot iets heel nieuws.

13 Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.