Onze groene bruiloft: het eten

Lekker eten, een mooie taart, drankjes en hapjes: het is een belangrijk onderdeel van onze mooie dag. Bij een budgetbruiloft is het handig om op dit gebied slimme keuzes te maken. Want alles kan natuurlijk en als ergens het woord ‘bruiloft’, ‘trouw’ of ‘huwelijk’ voor staat, wil de prijs nog weleens extra hoog zijn. Maar volgens ons is het ook prima mogelijk om onze gasten op een budgetvriendelijke én zo groen mogelijke manier te voorzien van lekkers.

Nu Gerbrand en ik alweer bijna een jaar volledig vegetarisch eten, is het niet meer dan logisch dat ons diner ook vegetarisch zal zijn. We hebben heel even overwogen of we dit zelf zouden doen, maar besloten al snel dat we dit veel beter aan een professional kunnen overlaten. We zijn helemaal niet ervaren in het koken voor een grote groep mensen én we hebben er de faciliteiten niet voor. Bovendien hebben we qua voorbereidingen al onze handen vol en is het niet handig om ons op onze grote dag druk te moeten maken over het diner. We zijn dus op zoek naar een goede vegetarische cateraar. We hebben al even een rondje Google gedaan en kwamen al het één en ander tegen. Italiaans, Indonesisch, Mexicaans: alles kan en de prijzen liggen meestal rond de 20 euro per persoon. Ik zag dat er ook een cateringservice is onder de vlag van de Vegetarische Slager: Elly en Nella koken met de producten van de Vegetarische Slager en dat ziet er op hun website erg goed uit! Ze kunnen ook lunch of hapjes verzorgen. Sowieso het onthouden waard! Mocht jij nog tips hebben voor een goede vegetarische cateraar, dan hoor ik dat graag.

De taart
Er zijn natuurlijk meer momenten op de dag waarop er gegeten en gedronken gaat worden. En daarvan is het aansnijden en genieten van de bruidstaart toch wel een heel belangrijk moment 🙂 Ik weet dat er heel veel fantastische bedrijven zijn die de meest mooie én lekkere taarten kunnen leveren. Zo ben ik altijd erg onder de indruk van de taarten van Merel van Blackbirds and Cakes. Ze maakt vegan taarten die niet alleen supermooi, maar volgens mij ook erg lekker zijn, getuige de reacties op haar site en Facebookpagina. Toch kiezen wij ervoor om dit onderdeel van de bruiloft zelf te verzorgen. Ik ben van plan om samen met mijn zwager Gerbrand de taart te gaan maken. Hij is daar heel erg goed in en ik kan vast een handje helpen. Natuurlijk gaan we van tevoren flink oefenen én proeven, dat lijkt me helemaal niet vervelend! Ik heb al wat ideeën over hoe ik de taart graag zou willen, maar dat hou ik nog even voor mezelf…

De courgette waar alles mee begon

Wie zich afvraagt waarom er bij dit artikel een foto van mij met een enorme courgette staat… Zo hebben Gerbrand en ik elkaar leren kennen! Ik stuurde deze foto ruim twee jaar geleden voor de grap naar Domien van 3FM, hij plaatste hem op Twitter, Gerbrand zag de foto, vond mij een leuk meisje en ging mij volgen. Hij vroeg me een paar weken later mee uit en de rest is geschiedenis 🙂 Op onze bruiloft zal er vast en zeker ook courgette aanwezig zijn 😉

Hapjes en drankjes
Voor de rest van de dag hebben we koffie, thee, frisdrank, drankjes én hapjes nodig. Ook hiervoor hebben we het plan om het meeste gewoon zelf te regelen. Wellicht huren we ergens een tap voor het bier. Ik zou wel een gin-tonic lusten en proosten met bubbels lijkt me ook erg gezellig. Een paar grote kannen water met fruit en/of munt erin zijn altijd goed en staan ook nog eens gezellig. Lekkere hapjes hoeven ook helemaal niet duur of ingewikkeld te zijn volgens mij. Natuurlijk zullen ook die vegetarisch zijn. Het streven is om zoveel mogelijk gebruik te maken van biologische en lokale producten en ingrediënten uit het seizoen, waar dat kan. Gelukkig trouwen we in de zomer, dat maakt het palet aan Nederlandse groente en fruit meteen lekker gevarieerd.

Het gaat nog wel een uitdaging worden om voldoende servies te regelen. Voor een project van een aantal jaren geleden heb ik al eens een flinke lading ouderwetse theekopjes en -schotels gescoord bij de kringloop, dus die zie ik wel voor me voor bij het koffie-thee-taartmoment. En er zijn genoeg opties om ergens servies en glazen te lenen, zodat we niets nieuw hoeven aan te schaffen. Huren kan natuurlijk ook altijd nog, mocht het budget dat toelaten.

Geen voedselverspilling
We willen ervoor zorgen dat er zoveel mogelijk opgegeten wordt op de dag zelf. Slim inkopen en goed inschatten hoeveel we nodig hebben is essentieel. Nu heb ik altijd de neiging om meer te halen dan er nodig is, zodat er niet ineens iets te vroeg op is. Maar dan is er het risico dat er eten weggegooid moet worden. Voedselverspilling past zeker niet bij onze groene bruiloft en om dat zoveel mogelijk te voorkomen, is het belangrijk om niet teveel eten tegelijk aan te bieden, maar aan te vullen vanuit de koeling/opslag waar nodig. Zo is er altijd genoeg voorhanden, maar staat de voorraad koel en hygiënisch opgeslagen. Mocht er dan iets overblijven, dan kunnen we dit meegeven aan de gasten of er zelf nog een paar dagen van genieten. Maar hopelijk is alles zo lekker, dat van het meeste gewoon op de dag zelf genoten wordt!

8 Comments

    • Ja, zelfs bij een ‘simpele’ low-budget groene bruiloft komt aardig wat kijken 🙂 Maar het is heel leuk om te doen!

  1. Wat leuk om te lezen over een groene bruiloft. Als ik zou trouwen dan zou ik het ook groener willen doen. Misschien nog een tip om voedselverspilling tegen te gaan: je kunt mensen na afloop, als er eten over is, natuurlijk ook eten meegeven. Als mensen voor de zekerheid al zelf een eigen bakje meenemen dan scheelt dat ook weer in aanschaf van eventueel totaal-niet-groene-plastic wegwerp bakjes.

    • Ja, meegeven leek mij ook een goed plan! Eigen bakjes meenemen vind ik een goeie tip, dank je 🙂

  2. Zo leuk om jouw overdenkingen te lezen. Echt tof dat je gaat trouwen! Ik ben heel benieuwd naar meer 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *