Onze groene bruiloft: het vervoer

Onze familie en vrienden wonen verspreid over Nederland; bijna alle provincies zijn vertegenwoordigd. Er is geen specifieke plaats die voor iedereen even handig te bereiken is, dus hoefden we daar bij het kiezen van onze trouwlocatie geen rekening mee te houden. We hebben een heel speciale plek gekozen die erg goed binnen ons budget past… Een nadeel is wel dat (bijna) iedereen een stuk zal moeten reizen, inclusief Gerbrand en ik. Onze trouwlocatie, die ik nog even geheimhoud, is voor ons ook niet naast de deur.

En dat zorgt meteen voor een uitdaging. Want als iedereen met de auto komt, dan is onze bruiloft meteen een heel stuk minder groen. Dan zouden wij of onze gasten heel wat bomen moeten laten planten om de CO2-uitstoot van deze mooie dag te compenseren. Maar we kunnen het misschien ook wel creatiever oplossen. Ik zou het bijvoorbeeld fijn vinden wanneer zoveel mogelijk mensen met het OV zouden komen. Omdat deze manier van reizen niet voor iedereen zo vanzelfsprekend is, denk ik na hoe we op een zo leuk mogelijke en vooral niet dwingende of belerende manier onze gasten kunnen stimuleren voor het OV te kiezen. Ik snap echter dat het openbaar vervoer niet voor iedereen een optie zal zijn en dat er ook mensen met de auto willen komen. Dan zou het tof zijn om manieren te vinden om zoveel mogelijk mensen uit dezelfde provincie of binnen een bepaalde afstand van elkaar, een zo groot mogelijk stuk met elkaar te laten reizen.

Trouwen: hoe vervoer je je gasten groen?

Zo’n oude Amerikaanse schoolbus is verre van groen 😉

Ik heb al een paar ideetjes. Voor mensen die niet regelmatig met de NS reizen en die geen kortingskaart hebben, kan het erg duur zijn om de trein te pakken. Wij zouden dan een aantal weken van tevoren in de gaten kunnen houden of er rond de bruiloft goedkope treinkaartjes beschikbaar zijn. Bij het informeren van mensen over onze bruiloft, kunnen we hen laten weten dat ze ook goedkoop (én groen) met de trein kunnen komen. Zo trekken we misschien wat mensen over de streep om in hun mooie outfits in de trein te gaan zitten in plaats van met de auto te komen.

De mensen die met de trein komen, moeten vanaf het station naar de trouwlocatie. Er rijden bussen, maar het zou natuurlijk nog gaver zijn wanneer we onze eigen pendeldienst hebben tussen het station en de locatie 😉 Nu is ons budget voor de bruiloft erg beperkt en denk ik niet dat wij het kunnen betalen om de gasten zo te vervoeren, maar na wat googlen zag ik al toffe mogelijkheden ter inspiratie. Zoals dit elektrische ‘treintje’ dat veertien mensen kan vervoeren en op de openbare weg mag. Een beetje gezellig aankleden en de bruiloft begint voor deze gasten al onderweg 😉

Voor de mensen die met de auto komen, had een vriendin een goed idee: we zouden onze gasten van tevoren online, bijvoorbeeld via een besloten Facebookgroep, met elkaar in contact kunnen brengen zodat ze kunnen afspreken om te carpoolen. Als het lukt om de meeste mensen in groepjes van vier naar de bruiloft te laten komen, dan scheelt dat een hoop auto’s en parkeergedoe op de locatie. Oh en een ander idee: mocht er een fabrikant van elektrische auto’s meelezen die op zoek is naar een grote groep testrijders voor één dag: neem gerust contact op 😉

Als mensen op de fiets zouden komen, gaat de mogelijke CO2-uitstoot helemaal flink omlaag. Ik weet echter zeker dat vragen of mensen willen fietsen een flinke stap te ver gaat, hahaha. Alhoewel, misschien zijn er wel sportievelingen die een ‘wedstrijdje’ richting trouwlocatie willen doen op de racefiets… Nette outfit onder de snelbinders, een snelle douche op de locatie en klaar!

Natuurlijk verwacht ik niet dat onze gasten op de fiets komen. Maar het is in elk geval belangrijk om ruim voor de bruiloft aan alle genodigden te laten weten dat we graag een zo groen mogelijke bruiloft willen en dat we het erg zouden waarderen als zij ook hun steentje daaraan zouden willen bijdragen. Door al wat mogelijke opties voor te stellen (carpoolen, reizen met het OV (eventueel met een uitgewerkt reisschema en een overzicht van goedkope treinkaartjes), het planten van bomen ter compensatie van de CO2-uitstoot) stimuleren we onze gasten hopelijk om het in elk geval in overweging te nemen. Natuurlijk is iedereen vrij om zijn of haar eigen keuze te maken en hebben we daar respect voor. We zullen sowieso al erg blij zijn met hun aanwezigheid!

5 Comments

 1. Wat tof dat je op die manier ook je gasten een beetje een groene richting stuurt. Heel leuk, ik ga dat zeker onthouden wanneer de dag voor mij aanbreekt. Ik wens jullie een hele fijne bruiloft en een mooie, gezellige dag. Ben benieuwd welke locatie je hebt uitgekozen.

 2. Hihi, ik zie dat treintje al gaan. Leuke ideeën alvast! Lijkt me vooral goed om die ideeën aan jullie gasten te presenteren, zodat zij daar zelf zo min mogelijk moeite voor hoeven te doen.

  Het lastige aan bruiloften op wat meer afgelegen locaties en het OV vind ik vooral het tijdstip. Na twaalf uur kom je meestal niet meer thuis. Als je verder moet reizen, moet je misschien om tien uur al weg. Ik weet niet of je daarvoor je feest moet willen vervroegen, maar het is misschien wel iets waar je rekening mee wil houden in de suggesties die je je gasten voorschotelt.

  Kijk behalve goedkope treinkaartjes trouwens ook eens naar de groepsretours. Als je hele lange trajecten invult (Vlissingen – Groningen of Den Helder – Maastricht bijvoorbeeld), kun je misschien genoeg mensen op een zelfde traject krijgen en daardoor pas echt goedkope ritjes scoren.

  • Natasja

   Goede tip, qua vervroegen feest, want het is inderdaad lastig om daar ‘s avonds laat met het OV weg te komen. En een groepsretour had ik nog niet bedacht, thanks!

 3. Wat goed dat jullie op deze manier de gasten over de streep willen trekken op een duurzame manier naar jullie bruiloft te komen! Dat jullie daar zoveel moeite voor willen doen!
  Misschien heeft jullie bruiloft inmiddels al plaatsgevonden – ik hoop dat jullie een heerlijke dag hadden! – anders nog een tip:
  Ik weet niet of het hier mag – ik ben eigenlijk gewoon super enthousiast en daarom wil ik het zo graag delen: ik heb een elektrische Oldtimer Kever!! Hij heet Blue (omdat ie blauw is) en ik verhuur hem ook voor bruiloften. Hij is gevuld met een heel pakket aan Tesla-batterijen. Dus hij ziet eruit als een Kever, maar hij rijdt als een Tesla! Hierbij de link: https://thesingingdriver.nl/elektrische-oldtimer-als-trouwauto/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *